18.7 C
Athens
May 5, 2024
Image default
ECONOMY

Στη Βουλή η προμήθεια 250 λεωφορείων για τις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Με στόχο την κυκλοφορία καινούργιων λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 2024, περνά σήμερα από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η προμήθεια 250 σύγχρονων αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων.

Το μεσημέρι στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναμένεται να τοποθετηθούν για τη συγκεκριμένη προμήθεια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, και η υφυπουργός, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Ειδικότερα, πρόκειται για την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων, μήκους 12 μέτρων και με αυτονομία 180 χιλιόμετρα. Η κατασκευή των λεωφορείων έχει ως ανάδοχο την κινεζική εταιρεία Yutong η οποία αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από τον όμιλο Κοπελούζου.

Υπενθυμίζεται ότι η κινεζική Yutong Bus επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό, καθώς ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος, με τιμή 440.720 ευρώ πλέον ΦΠΑ για κάθε λεωφορείο, με τη συνολική προσφορά να ανέρχεται στα 110,8 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και οι 7 φορτιστές) πλέον ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 123,75 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το πέμπτο τμήμα του διαγωνισμού για την προμήθεια 650 νέων λεωφορείων (ηλεκτρικά, φυσικού αερίου) – ένας διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το 2021 και έκτοτε έχει περάσει από αρκετές περιπέτειες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκκρεμούν διαδικασίες για ακόμα 3 σκέλη του διαγωνισμού. Ειδικότερα πρόκειται για την προμήθεια 200 απλών 12μετρων αστικών οχημάτων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI, την προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών οχημάτων 18 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI, και 100 απλών ηλεκτρικών οχημάτων 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ.

Ως γνωστόν, στα μέσα Ιουλίου είχε γίνει γνωστό ότι εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η υπογραφή της σύμβασης για τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία. Ειδικότερα, το 7ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την 1113/23 απόφασή του ανακάλεσε την 214/23 πράξη του ΣΤ Κλιμακίου και ενέκρινε το σχέδιο της σύμβασης που αφορά στην προμήθεια και συντήρηση για έναν χρόνο 250 ηλεκτροκινούμενων αστικών λεωφορείων, μήκους 12 μέτρων, με αυτονομία 180 χιλιόμετρα.

Related posts

Αναπτυξιακός Νόμος: Νέες προκηρύξεις προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ

banks

Μόλις στα 690 ευρώ οι νέες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα

banks

ΦΑΕΕΕ: Το φυσικό αέριο η πιο ανταγωνιστική λύση θέρμανσης και τον φετινό χειμώνα

banks

Κ. Χατζηδάκης: Να κλείσει η «κερκόπορτα» της πιστοποίησης στην κατάρτιση

banks

Έκθεση ΤτΕ: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες έναντι πιθανών αναταράξεων

banks

ΔΥΠΑ: Κανονικά οι ανανεώσεις και προσλήψεις του προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών

banks