23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024

Υπό το βάρος της αποκατάστασης των ζημιών σε Θεσσαλία και Εύβοια κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024.

Βασική πρόβλεψη θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος  2,1% του ΑΕΠ για το 2024.

Περιλαμβάνει επίσης παρεμβάσεις 2,5 δισ. ευρώ για περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά, με αυξήσεις των συντάξεων, των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, των κοινωνικών επιδομάτων, του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των τριετιών.

Το προσχέδιο συντάχθηκε υπό το βάρος του κόστους αποκατάστασης των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές σε Θεσσαλία λόγω της κακοκαιρίας Daniel και τις πυρκαγιές στον Έβρο. Κόστος που οδήγησε σε αλλαγές στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης τόσο στο μέτωπο της επιδοματικής πολιτικής όσο και σε άλλες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ήδη η κυβέρνηση, με αλλεπάλληλες δηλώσεις από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, έχει στείλει μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι δεν θα κάνει πίσω στη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, όπως επίσης και ότι τα όποια μέτρα στήριξης λαμβάνονται είναι κοστολογημένα και δεν επηρεάζουν την επιλογή για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων φέτος αλλά και το 2024. Όπως διεμήνυσε πρόσφατα ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός συντάχθηκε στο πλαίσιο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας καθώς «δεν χαρίζουμε σε κανέναν την κοινωνική ευαισθησία αλλά την συνδυάζουμε με την οικονομική σταθερότητα και σοβαρότητα».

Related posts

ΥΠΟΙΚ: Πλαίσιο κρατικής αρωγής για φυσικές καταστροφές

banks

Εκτός ρυθμίσεων οι μισοί οφειλέτες του ΕΦΚΑ

banks

Πώς κινήθηκαν οι μισθοί το β’ τρίμηνο- Σε ποιους κλάδους αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν

banks

Ηλεκτρονικά φαρμακεία: Ενισχυμένες πωλήσεις το α΄ τρίμηνο – Ανοδικά τα προϊόντα ομορφιάς

banks

Στα σκαριά κέντρο του ΟΟΣΑ στην Κρήτη: Υπογράφεται σήμερα το μνημόνιο κατανόησης

banks

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι ανέπαφες συναλλαγές έως 50 ευρώ χωρίς PIN

banks