18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Σχέδιο προϋπολογισμού: Αυξήσεις 3% στις συντάξεις – Τι προβλέπει για ανάπτυξη, πληθωρισμό

Με αυξήσεις στις συντάξεις κατά 3,1%, χαμηλότερο πληθωρισμό για φέτος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και ρυθμό ανάπτυξης άνω του 2% το 2023  και στα επίπεδα του 3% το 2024 κατατίθεται σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2024 στη Βουλή. Προϋπολογισμός ο οποίος θα περιλαμβάνει κι όλα τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί και αφορούν τη αύξηση των μισθών από την αρχή του νέου έτους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Εν αναμονή και των τελευταίων «διορθώσεων», το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι:

  • ο πληθωρισμός φέτος θα κυμανθεί στα επίπεδα του 4%, χαμηλότερα σε σχέση με το 5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2023. Για το 2024 ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω στα επίπεδα του 2,5%.
  • ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2,2% με 2,3% το 2023, χωρίς δηλαδή να ξεφεύγει από τις εκτιμήσεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Όσον αφορά το 2024, με κύριο όχημα τις επενδύσεις και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με ακόμα υψηλότερο ρυθμό στα επίπεδα του 3%.

Όπως μάλιστα αποκάλυψε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, το ποσοστό της αύξησης για τις συντάξεις το 2024 θα φτάσει στο 3,1%. Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, το Δεκέμβριο όσοι δεν θα λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς άνω των 10 ευρώ, θα λάβουν τον Δεκέμβριο επίδομα ύψους 100-200 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός υπεραποδίδει.. δημιουργώντας προσδοκίες για πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο από 0,7% του ΑΕΠ για φέτος.

Με  την ακρίβεια να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τους πολίτες, όχι μόνο στη χώρα μας, ο προϋπολογισμός του 2024 θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Σε αυτά συγκαταλέγονται:

  • αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίες κυμαίνονται από 6,5% έως 10,5% στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα θέσης ευθύνης ενώ εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με παιδιά θα λάβουν πρόσθετες αυξήσεις λόγω της αύξησης των οικογενειακών επιδομάτων.
  • αύξηση στα έξοδα διανυκτέρευσης ενστόλων στα επίπεδα που ισχύουν με το νέο μισθολόγιο για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους από 1/1/2024.
  • κατάργηση του πέναλτι του 30% όσων συνταξιούχων εργάζονται, που αντικαθίσταται με εισφορά της τάξεως του 10% επί των επιπρόσθετων αμοιβών από την εργασία. Το κόστος του μέτρου είναι 600.000 ευρώ.
  • αύξηση από 1/1/2024 του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού.
  • “ξεπάγωμα” από το νέο έτος των τριετιών, καθώς και του κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας, που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012.
  • μείωση από 1/1/2024 του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% στο 0,2%,  και κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών,
  • αύξηση κατά 8% στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
  • καταβολή του επιδόματος θέρμανσης
  • αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά
  • Υouth Ρass, ύψους 150 ευρώ, για νέους 18 έως 19 ετών
  • μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα
  • μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής πρώην δικαιούχων επιδόματος ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη

Related posts

ESM για Ελλάδα: Εντυπωσιακή η πρόοδος το 2022

banks

Στα 109,077 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

banks

Αναδρομικά συνταξιούχων: Τον Οκτώβριο μαζί με τις κύριες συντάξεις η καταβολή 

banks

ΟΗΕ: Με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει το παγκόσμιο εμπόριο

banks

Παγκρήτια Τράπεζα: Από Δευτέρα υποδέχεται τους πελάτες της HSBC

banks

ΑΑΔΕ: Ολοκλήρωση μεταφοράς αρμοδιοτήτων στο ΚΕΒΕΙΣ Αττικής με ενσωμάτωση 5 επιπλέον ΔΟΥ

banks