23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Στοπ στη γενναία φορο-έκπτωση για ανακαίνιση κτιρίου – Τι αλλάζει

Φρένο βάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στη διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που προβλέπει έκπτωση φόρου εισοδήματος έως και 3.200 ευρώ ετησίως για κάθε φορολογούμενο που από το 2024 θα προχωρήσει στην ανακαίνιση και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών ή άλλων κτισμάτων που έχει στην κατοχή του.

Με βάση τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, όσοι προχωρούν στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του ακινήτου τους και το κόστος καταβάλλεται με ηλεκτρονικό  τρόπο, έχουν έκπτωση φόρου ίση με το 40% επί του ποσού των εργασιών, με μέγιστο τις 16.000 ευρώ. Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα από τον φορολογούμενο να χρησιμοποιήσει το ποσό που προκύπτει στο φόρο εισοδήματος μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, από τον Ιανουάριο του 2024 η έκπτωση φόρου αποκτά μόνιμο χαρακτήρα και μετράνε όχι μόνο οι αμοιβές για τις εργασίες αλλά και οι αποδείξεις για τις αγορές υλικών. Επιπλέον θα εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος πέντε ετών το 100% (δηλαδή όχι το 40% που ισχύει έως τώρα για τέσσερα χρόνια) των δαπανών και μέχρι τις 16.000 ευρώ. Δηλαδή διπλασιάζεται το φορο-μπόνους που ισχύει σήμερα για τις δαπάνες ανακαίνισης κτιρίων καθώς από τα 1.600 ευρώ ανά έτος για τέσσερα χρόνια αυξάνεται στα 3.200 ευρώ το χρόνο για 5 έτη.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση όμως έχει υψηλό δημοσιονομικό κόστος. Υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να φτάσει έως και το 1 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό και στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε «διορθώσεις» ώστε όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή να έχουν ενσωματωθεί οι αλλαγές που θα γίνουν.

Αλλάζει η λίστα των εργασιών και των υλικών

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που μελετάται είναι ο επανασχεδιασμός της λίστας των εργασιών αλλά και των υλικών που θα μπορούν να γίνονται αποδεκτά για την παροχή της έκπτωσης. Επιπλέον, στις δαπάνες που θα γίνονται αποδεκτές θα υπάρχει ένα όριο στην έκπτωση φόρου που θα δίνεται (30%, 50%,..) ανάλογα με την κατηγορία υλικών ή το είδος της εργασίας που εκτελείται.

«Κλειδί» σε κάθε περίπτωση είναι η έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων για την προμήθεια υλικών και τις εργασίες για την επισκευή ή ανακαίνιση που έγινε στο ακίνητο και φυσικά η εξόφληση τους με ηλεκτρονικά μέσα.

Βασικές προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση θα είναι:

•       Τα κτίρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.

•       Οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά, δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών.

•       Οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή μέσω λογαριασμού πληρωμών παρόχων υπηρεσιών πληρωμών ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.

Με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, στις ενεργειακές δαπάνες που είναι επιλέξιμες περιλαμβάνονται  :

•       Τοποθέτηση θερμομόνωσης

•       Αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων

•       Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, καθώς και των αναγκαίων υποδομών και στοιχείων, ώστε το κτίριο να καθίσταται πλήρως λειτουργικό

•       Εγκατάσταση διατάξεων αυτόματου ελέγχου της λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης/ψύξης

•       Εγκατάσταση συστήματος αυτοπαραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (με ενεργειακό συμψηφισμό), καθώς και συστημάτων ηλεκτρικών συσσωρευτών (μπαταρίες) όταν συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά συστήματα

•       Εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)

•       Εγκατάσταση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας

•       Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.

Αντίστοιχα, οι επιλέξιμες λειτουργικές-αισθητικές δαπάνες αφορούν :

•       Τοποθέτηση/αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης

•       Τοποθέτηση/αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης

•       Συντήρηση/επισκευή στέγης

•       Επισκευή τοιχοποιίας/Χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά των κτιρίων

•       Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης

•       Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα

•       Εγκατάσταση οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων

•       Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων

Related posts

ΑΔΜΗΕ: Άνοδος της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το Νοέμβριο

banks

«Λουκέτο» στα Karavan μετά από 37 χρόνια -Η ιστορία των ζαχαροπλαστείων με τα 100 είδη μπακλαβά

banks

Μειώθηκαν στα 1,709 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου τον Ιούλιο

banks

Κ. Μητσοτάκης: Παρά την πανδημία δεν σταματήσαμε να εφαρμόζουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις

banks

ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία εντόκων γραμματίων στις 29 Ιουλίου

banks

ΣΔΟΕ: Νέα «λαβράκια» – Επιχειρήσεις καρπώνονταν παράνομα επιχορηγήσεις με υπερτιμολόγηση δαπανών

banks