22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
BUSINESS

Εθνική Τράπεζα: Περί τα 40 εκατ. μετοχές σε Ελληνες επενδυτές

Το 20% της συνδυασμένης προσφοράς μετοχών Εθνικής Τράπεζας, ήτοι 40,2 εκατ. τεμάχια, θα διατεθεί σε Έλληνες επενδυτές, σύμφωνα με την εισήγηση που φέρεται να έχουν κάνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι διοργανωτές του placement.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας εγγραφής συγκεντρώθηκαν αιτήσεις για μετοχές αξίας περίπου 475 εκατ. ευρώ. Εφόσον η εισήγηση των διοργανωτών γίνει αποδεκτή, θα ικανοποιηθούν αιτήσεις για μετοχές αξίας 213 εκατ. ευρώ. Η κατανομή των μετοχών, μεταξύ ειδικών και των ιδιωτών επενδυτών, δεν έχει ακόμη διενεργηθεί.

Το βέβαιο είναι ότι οι αιτήσεις δεν θα ικανοποιηθούν αναλογικά. Οι ιδιώτες επενδυτές (retail) αναμένεται να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης, κατά την κατανομή, ιδιαίτερα εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες περί εντυπωσιακής συμμετοχής τους, με ενεργοποίηση «ξεχασμένων» ή άνοιγμα νέων μερίδων.

Υπενθυμίζεται ότι στη δημόσια προσφορά οι επενδυτές εγγράφηκαν στην ανώτατη τιμή του εύρους (5,44 ευρώ), με την τιμή διάθεσης να διαμορφώνεται σε 5,30 ευρώ ανά μετοχή, βάσει της κατανομής του ξένου βιβλίου, την οποία εισηγούνται οι διοργανωτές στο ΤΧΣ. Οι οριστικές αποφάσεις του ΤΧΣ για την κατανομή και την τιμή διάθεσης θα ανακοινωθούν σήμερα.

Οι 40,2 εκατ. μετοχές αντιστοιχούν στο 4,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Ο αριθμός των μετοχών, που είχε αρχικά κατανεμηθεί στο ελληνικό βιβλίο (σ.σ. δημόσια προσφορά), ανερχόταν σε 27.441.455 (σ.σ. 3% του μετοχικού κεφαλαίου).

Παρά την εντυπωσιακή ζήτηση, που καταγράφηκε στο ξένο βιβλίο, πρόθεση είναι να δοθεί προτεραιότητα στην ικανοποίηση της υπερβάλλουσας ζήτησης από το εσωτερικό. Βάσει της εισήγησης στο ελληνικό βιβλίο θα διατεθούν 12,8 εκατ. από τα 18,3 εκατ. μετοχές του upsize option.

Related posts

Πειραιώς: Χρηματοδότηση της ΕΚΤΕΡ με χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

banks

Alpha: Ποιοι παράγοντες «ανεβάζουν» το φετινό ΑΕΠ

banks

Περιφέρεια Αττικής: Παράταση αιτήσεων έως 20 Ιανουαρίου του προγράμματος για μικρές επιχειρήσεις

banks

ΕΛΤΑ: Επιπλέον μέτρα για την προστασία εργαζομένων και πελατών

banks

Morgan Stanley-Citi: Επιβεβαιώνουν τιμή-στόχο τα 45 ευρώ για Mytilineos

banks

ΟΤΕ: Διερευνά spin off των δραστηριοτήτων στον εξοπλισμό κεραιών κινητής τηλεφωνίας

banks