17.8 C
Athens
May 17, 2024
Image default
MARKETS

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με φόντο την ΕΚΤ

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές με φόντο την ΕΚΤ

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης (13/9) για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την ισχυρότερη από το αναμενόμενο άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ να λειτουργεί επιβαρυντικά για τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,32% και έκλεισε στις 453,94 μονάδες, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να καταγράφει από τις ισχυρότερες απώλειες με -0,9%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,39% στις 15.654,03 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε οριακά 0,02% στις 7.525,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,42% στις 7.222,57 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -0,33% και τις 9.424,10 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,36% στις 28.481,77 μονάδες.

Ο κλάδος των αυτοκινήτων σημείωνε άνοδο στις πρωινές συναλλαγές, καθώς η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ΕΕ θα ξεκινήσει έρευνα για επιδοτήσεις, που δίνονται σε κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα. Συγκεκριμένα, σημείωσε άνοδο έως και 2% λίγο μετά την ανακοίνωση, πριν τελικά «πέσει» σε ήπια πτωτικά επίπεδα.

Η Zara, θυγατρική της Inditex, που είναι ο μεγαλύτερος fast fashion λιανοπωλητής στον κόσμο, υποχώρησε κατά 3% παρά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα εξαμήνου, που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και που παρουσίασαν αύξηση 14% στα μικτά κέρδη.

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο. Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν πρόβλεψη για πτώση 0,2%.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,1% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη Eurostat. Τον Ιούνιο είχε αυξηθεί κατά 0,4% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ. Σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,2% στην ευρωζώνη και κατά 2,4% στην ΕΕ.

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στην αυριανή (14/9) συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει ακόμη μία φορά τα επιτόκια στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • Zara
  • αυτοκίνητα
  • λιανεμπόριο
  • βιομηχανική παραγωγή

    Related posts

    Απωλειών συνέχεια στη Wall Street- Ισχυρή «βουτιά» για το πετρέλαιο

    banks

    Σε χαμηλό 7 μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Κέρδη στις ασιατικές αγορές με… αέρα από τις ΗΠΑ

    banks

    Ασιατικές αγορές: Βίοι… αντίθετοι για Κίνα και Ιαπωνία-Καταλύτες τα μάκρο

    banks

    Στάση αναμονής στη Wall Street εν όψει πληθωρισμού και Fed

    banks

    Νέο ιστορικό υψηλό «άγγιξε» ο γερμανικός δείκτης DAX

    banks