22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
BUSINESS

Τα οφέλη για την Alpha από το deal με UniCredit

Σε αποτίμηση 0,5x την καθαρή ενσώματη θέση της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών αγόρασε η UniCredit τις 211.138.299 μετοχές που αντιστοιχούν σε 8,97% του μετοχικού της κεφαλαίου, επιστεγάζοντας και μετοχικά το mega deal που ανακοίνωσαν οι δύο όμιλοι τον προηγούμενο μήνα.

Παρά το γεγονός ότι από την ανταγωνιστική διαδικασία δεν προέκυψε άλλη προσφορά, με την UniCredit να παραμένει ο μοναδικός διεκδικητής του 8,97% της Alpha, ο ιταλικός όμιλος ανέβασε το προσφερόμενο τίμημα σε 293,48 εκατ. ευρώ από 280,8 εκατ. ευρώ, ήτοι σε 1,39 ευρώ από 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Η αποτίμηση είναι οριακά χαμηλότερη (discount 0,4%) σε σχέση με κλείσιμο της Παρασκευής (1,395 ευρώ) και 9,4% υψηλότερη σε σχέση με την τιμή κλεισίματος κατά τη συνεδρίαση της 20ης Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη των CEOs Alpha και UniCredit, Β. Ψάλτη και A. Orcel, μετά την ανακοίνωση του mega deal, ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ομίλου είχε σημειώσει πως μια αποτίμηση, που να αντιστοιχεί σε 0,60x την καθαρή ενσώματη θέση, αποτελεί «ταβάνι» για την αγορά του 8,97% της Alpha, διευκρινίζοντας ότι η UniCredit δεν κάνει εξαγορές σε p/tbv υψηλότερο αυτού που διαπραγματεύεται η ίδια.

Μετά την αποεπένδυση του ΤΧΣ, η Alpha επιστρέφει σε πλήρη κανονικότητα, ενώ αποτελεί το μοναδικό τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα με συμμετοχή στρατηγικού πρωταρχικού επενδυτή στο κεφάλαιό της.

Η τράπεζα που θα δημιουργηθεί στη Ρουμανία από τη συγχώνευση των θυγατρικών της UniCredit και της Alpha Bank θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα με 5,4 χιλιάδες εργαζόμενους και 297 καταστήματα, ενώ οι καταθέσεις υπολογίζονται pro forma σε 12,1 δισ. ευρώ. Η Alpha θα λάβει 300 εκατ. ευρώ για πώληση μέρους του ποσοστού της στην Alpha Bank Romania και μετά τη συγχώνευση θα διατηρήσει το 9,9% της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση.

Λόγω τα μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού από την αποεπένδυση σε Ρουμανία θα ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης οι κεφαλαιακοί δείκτες και θα απαιτηθούν χαμηλότερες νέες εκδόσεις για την επίτευξη του τελικού στόχου ως προς τον δείκτη MREL.

Τέλος, η απόκτηση του 51% της AlphaLife από τον ιταλικό όμιλο συνδυάζεται με μακροχρόνια συμφωνία για αποκλειστική διάθεση προϊόντων από την Alpha Bank. Ευρύτερα η συνεργασία των δυο πλευρών θα δυναμώσει την θέση της ελληνικής πλευράς σε επιλεγμένους τομείς.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να δημοσιεύσει, στο πλαίσιο της διαφάνειας, τις δύο γνωματεύσεις από ανεξάρτητους συμβούλους για το δίκαιο και εύλογο του προσφερόμενου τιμήματος.

Related posts

Ο. Αθανασίου: Το Ελληνικό έργο όλων των Ελλήνων

banks

Cenergy: Στη Σωληνουργεία Κορίνθου το υποθαλάσσιο έργο Utsira High της AkerBP στη Βόρεια Θάλασσα

banks

Τράπεζα Ηπείρου: Παγώνει τα επιτόκια στα ενήμερα στεγαστικά με bonus 50 μονάδες βάσης

banks

Γενς Στόλτενμπεργκ: Η Ουκρανία μπορεί να εξασφαλίσει αποδεκτούς όρους μόνο εάν να προχωρήσει στο πεδίο της μάχης

banks

Στην Premia Properties το εμπορικό κέντρο Athens Heart

banks

Σύστημα αντι-drone ανέπτυξε η ΕΑΒ, επίδειξη στις ένοπλες δυνάμεις

banks