22.1 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Το «αγκάθι» της χαμηλής παραγωγής και γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση

Συνέντευξη στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «Rush Hour» με τη Νικόλ Λειβαδάρη, παραχώρησε ο Νίκος Βέττας. Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) σχολίασε πως «τόσο τα ενοίκια αλλά περισσότερο οι τιμές των κατοικιών έπεσαν πάρα πολύ μετά την κρίση του 2008-2010, δεν έχουμε επανέλθει στα επίπεδα τιμών και ενοικίων μετά την κρίση, άρα μπορεί κανείς να αναμένει ότι, καθώς η οικονομία θα αναπτυχθεί με την ευρεία έννοια, και στον τομέα της κατοικίας θα δούμε υψηλότερες τιμές, όχι χαμηλότερες».

Ο κ. Βέττας τόνισε πως «η μεγάλη εικόνα είναι προσφορά και ζήτηση, αυτό που προσπαθεί να κάνει η κ. Λαγκάρντ είναι να φρενάρει τις οικονομίες, να μειώσει την κατανάλωση, να μειώσει τις επενδύσεις, έτσι ώστε οι τιμές να κρατηθούν προς τα κάτω, αυτό όμως δεν λύνει το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα που είναι το πόση παραγωγή έχουμε. Διότι αν δεν έχουμε παραγωγή, δεν θα έχουμε και προσφορά και αν δεν έχουμε προσφορά, οι τιμές δεν θα αποκλιμακώνονται».

Όπως τόνισε, πρέπει να μιλήσουμε ειδικά για την Ευρώπη. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση από ό,τι οι άλλες περιοχές του πλανήτη, είχε επωφεληθεί από το γεγονός ότι πολλά προϊόντα τα εισήγαγε από χώρες που ήταν χαμηλού κόστους. Σιγά-σιγά αυτό αλλάζει, με ανησυχεί ότι στη μεγάλη κλίμακα θα έχουμε ζήτηση και η παραγωγική βάση που έχουμε δεν είναι τόσο ισχυρή».

Related posts

Κομισιόν: «Πράσινο φως» σε κρατική ενίσχυση 106 εκατ. για τον σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη

banks

Πληθωρισμός: Στο 3% τον Απρίλιο – Συνεχίζεται η άνοδος στα τρόφιμα με μικρότερο ρυθμό

banks

Ελληνικός Τουρισμός: Διπλή διάκριση και στα αμερικανικά Recommend Readers’ Choice Awards 2023

banks

ΔΥΠΑ: Έως 12/3 οι αιτήσεις ανέργων για τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες

banks

Γ. Δημητριάδης στη «Ν»: Η νέα στρατηγική του Υπερταμείου και η συνεργασία με BlackRock

banks

ΟΟΣΑ: Ανησυχία για τη καθυστέρηση επιβολής ψηφιακού φόρου στους κολοσσούς του διαδικτύου

banks