22.5 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

ΟΚΑΑ: Η συνεισφορά του στη λειτουργία της αγοράς και η επόμενη μέρα

Συνέντευξη στην εκπομπή In Business του Naftemporiki TV με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, παραχώρησε o διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Απόστολος Αποστολάκος.

Ο κ. Αποστολάκος αναφέρθηκε στη λειτουργία του Οργανισμού, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πάρκων τροφίμων στα Βαλκάνια. Ο ΟΚΑΑ, όπως ανέφερε ο κ. Αποστολάκος, διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή δύο κεντρικές αγορές της χώρας και 11 ιχθυόσκαλες. Τόνισε ότι ουσιαστικά συνεισφέρει στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, και κυρίως από τις εγκαταστάσεις του διακινεί νωπά και έξτρα νωπά προϊόντα.

Απαντώντας για τις διακυμάνσεις των τιμών προϊόντων και γενικότερα για τον πληθωρισμό τροφίμων ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός υπάρχει, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον πληθωρισμό στα βιομηχανικά προϊόντα και αποκλιμακώνεται ραγδαία. Ο πληθωρισμός είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών. Τα φρέσκα προϊόντα δεν μπορούν να ζήσουν πολύ, άρα δεν μπορείς να τα στοκάρεις για να σπεκουλάρεις και να κάνεις κερδοσκοπία. Οι τιμές ανεβαίνουν όταν υπάρχει έλλειψη. Ο τρόπος που μπορεί η πολιτεία και ο οργανισμός να συνδράμει αυτό, είναι να διευκολύνει τις διαδικασίες στις πύλες εισόδου, να διευκολύνει τους παραγωγούς να έρχονται γρήγορα στα κέντρα διανομής, να δώσει μεγάλη διαφάνεια στις τιμές».

Ο κ. Αποστολάκος σημείωσε ότι «ως οργανισμός παραδοσιακά δίνουμε τη δυνατότητα και σε οργανισμούς και σε φορείς και στη δημοσιότητα, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα, τις τιμές χονδρικής, αυτό καθορίζει πόσο ένα προϊόν έχει έρθει από τον παραγωγό στο χονδρέμπορο και από εκεί στον καταναλωτή. Οι τιμές φέτος έχουν ανέβει με μία και μόνο αιτία. Η μεγαλύτερη αιτία είναι ο καιρός, είναι το κλίμα και η κλιματική κρίση. Κι όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, βιώσαμε ένα πολύ κακό χειμωνιάτικο Μάιο και Ιούνιο με ένα παρατεταμένο υψηλό καύσωνα. Η έλλειψη θα φέρει πανικό και όχι μόνο στους καταναλωτές, αλλά και ακριβότερες τιμές».

Τέλος, μιλώντας για την επόμενη μέρα του οργανισμού ανέφερε την ανάγκη για την ολοκλήρωση ενός πληροφοριακού συστήματος το οποίο θα διασυνδέσει διάφορους φορείς του εμπορίου, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια.

Related posts

ΕΦΚΑ: Οι επτά μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται

banks

«Εξοικονομώ 2023»: Ξεκινά ο β’ κύκλος του προγράμματος – Οι επιλέξιμες δαπάνες

banks

Σκρέκας: Προς παράταση οδεύει το καλάθι του νοικοκυριού

banks

ΕΛΓΑ: 16 εκατ. ευρώ στους πληγέντες των πυρκαγιών του καλοκαιριού

banks

«Τουρισμός για όλους 2024»: Οι αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια (ΚΥΑ)

banks

Θεσσαλία: Μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα

banks