23.9 C
Athens
May 8, 2024
Image default
COMODITIES

Το κακάο «τεστάρει» τα $10.000 για πρώτη φορά στα χρονικά

Το κακάο «τεστάρει» τα $10.000 για πρώτη φορά στα χρονικά

Το ράλι στην αγορά κακάο δείχνει να μην έχει σημάδια χαλάρωσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) «εκτινάχθηκαν» πάνω από τα 10.000 δολάρια ανά τόνο για πρώτη φορά στην ιστορία του εμπορεύματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι λόγοι πίσω από το «άλμα» στις τιμές είναι θεμελιώδεις. Οι κακές σοδειές στη Δυτική Αφρική, μια βασική περιοχή παραγωγής κακάο, αναμένεται να οδηγήσουν σε τρίτο συνεχόμενο ετήσιο έλλειμμα εφοδιασμού.

Την ίδια ώρα, άλλοι καλλιεργητές όπως η Βραζιλία ή ο Ισημερινός θέλουν να αυξήσουν την παραγωγή τους, αλλά θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να καρποφορήσουν τα δέντρα κακάο, που φυτεύτηκαν πρόσφατα. Επιπλέον, νέοι περιβαλλοντικοί κανόνες, που πρόκειται να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βασικό εισαγωγέα κακάο, αναμένεται να περιορίσουν περαιτέρω τις προμήθειες.

Τα αποθέματα κακάο μειώνονται από το β’ εξάμηνο του 2023, αλλά δεν είναι καθόλου κοντά στην κλίμακα της κίνησης των τιμών των futures. Ο ρυθμός του συνεχιζόμενου ράλι στην αγορά κακάο είναι πραγματικά ιλιγγιώδης. Τα futures διαπραγματεύονται κατά 12% υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση, πάνω από 60% σε μηνιαία και περίπου 140% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, τους τελευταίους 12 μήνες, οι τιμές ανέβηκαν σχεδόν 270%!

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το κακάο φαίνεται υπεραγορασμένο βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η τιμή διαπραγματεύεται πάνω από 4 τυπικές αποκλίσεις άνω του μέσου όρου ενός έτους, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αποκλίσεις στα χρονικά.

Το ράλι οδήγησε τις τιμές στα 10.000 δολάρια – ένα επίπεδο που φαινόταν αδιανόητο μόλις πριν από λίγους μήνες – και μάλιστα έκανε το κακάο πιο ακριβό από τον βιομηχανικό χαλκό.

kisjfudgr

#Bloomberg #χαλκός

Related posts

Κλυδωνισμούς φέρνει στις τιμές πετρελαίου η άνοδος των κρουσμάτων

banks

Οι συζητήσεις για εκεχειρία στη Γάζα… ηρεμούν το πετρέλαιο

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

ΕΕ: Δύσκολη η εξίσωση και για το πλαφόν στο πετρέλαιο

banks

Η Κίνα αναστέλλει τις πωλήσεις LNG σε ξένους αγοραστές

banks

Ανεβαίνει το πετρέλαιο με βλέμμα στη Μέση Ανατολή-Ενισχύεται το αέριο

banks