18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COMODITIES

Το μεσανατολικό ανεβάζει περισσότερο από 1% το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

Το μεσανατολικό ανεβάζει περισσότερο από 1% το πετρέλαιο-Πέφτει το αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου κερδίζουν σημαντικό έδαφος την Πέμπτη (8/2), καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τον αντίκτυπο της απόρριψης από το Ισραήλ της πρότασης κατάπαυσης του πυρός από τη Χαμάς και της απροσδόκητης πτώσης των αποθεμάτων καυσίμων των ΗΠΑ.

Το μπρεντ ξεπερνά και πάλι οριακά τα 80 δολάρια το βαρέλι, αφού σημείωσε κέρδη σε κάθε μία από τις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις.

«Η πρόσφατη ώθηση είναι το αποτέλεσμα της ισραηλινής απάντησης στην αντιπροσφορά της Χαμάς στο αρχικό ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι εχθροπραξίες στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστούν αμείωτες», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Ταμάς Βάργκα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την τελευταία προσφορά της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

Μια παλαιστινιακή αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον ανώτερο αξιωματούχο Καλίλ Αλ-Χάγια επρόκειτο να ταξιδέψει στο Κάιρο την Πέμπτη για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Οι ευρύτερες εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν κρατήσει την αγορά σε εγρήγορση από τον Οκτώβριο, με περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα.

Μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης και μεσαίου αποστάγματος των ΗΠΑ ενίσχυσε επίσης την αγορά πετρελαίου.

Τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια στα 127,6 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, έναντι προσδοκιών για πτώση 1 εκατομμυρίου βαρελιών. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,15 εκατομμύρια βαρέλια, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση 140.000 βαρελιών.

Η πτώση στα αποθέματα καυσίμων, σε συνδυασμό με την άνοδο των αποθεμάτων αργού, ήταν σημάδι συντήρησης των διυλιστηρίων των ΗΠΑ, είπε ο Βάργα.

«Η συνεχής συντήρηση των διυλιστηρίων των ΗΠΑ, μαζί με την έλλειψη ντίζελ στην Ευρώπη, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του θετικού κλίματος προς το παρόν», πρόσθεσε.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,02% στα 74,61 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,06% στα 80,05 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,157% στα 27,860 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,60% στα 2.039,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,10% στα 22,332 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,07% στα 3,7332 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,18% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0753 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,27% στο 1,2591 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,11% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,854 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Η Αγκόλα είπε αντίο στον OPEC-Ο αντίκτυπος της αποχώρησής της

banks

Σταθεροποιείται το πετρέλαιο- «Κατρακυλά» λόγω… mega deal Γερμανίας-Νορβηγίας το φυσικό αέριο

banks

Goldman Sachs: Βλέπει «εκτόξευση» του πετρελαίου στα 75 δολάρια

banks

Σε πτωτικό έδαφος το πετρέλαιο ελέω έξαρσης των κρουσμάτων

banks

«Βυθίζεται» ο χρυσός μετά την άνοδο των διεθνών αγορών

banks

Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο ελέω ΗΠΑ-Ενισχύεται και το αέριο

banks