17.2 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COVER STORY NATIONAL BANK

Το χρονοδιάγραμμα για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική

Μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου αναμένεται να εκκινήσει το ΤΧΣ τη διαδικασία αποεπένδυσης από την Εθνική Τράπεζα, μετά την απόφαση του ΔΣ του ΤΧΣ να μην δώσει άμεσα το “πράσινο φως” για την εκκίνηση της διαδικασίας προκειμένου διερευνήσει περαιτέρω τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές υπό τη σκιά των συγκρούσεων στο Ισραήλ.

Η απόφαση αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης διαβεβαιώνουν με δηλώσεις τους στο Capital.gr κυβερνητικές πηγές, καθώς η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα περίπου του Νοεμβρίου.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος (JP Morgan) έλαβε σαφή εντολή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, και συγκεκριμένα την Εθνική. Κυρίως, όμως, τα μέλη του ΔΣ ζήτησαν ρητά να αξιολογηθεί εκ νέου το διεθνές επενδυτικό κλίμα μετά τις συμπλοκές Ισραήλ-Χαμάς που έχουν επιφέρει σημαντική μεταβλητότητα στις χρηματαγορές.

Και αυτό διότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της JP Morgan ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τοποθέτηση και στις τρεις τράπεζες – Εθνική, Alpha και Πειραιώς – και παρά την επενδυτική βαθμίδα που έλαβε η ελληνική οικονομία από την S&P’s την περασμένη Παρασκευή, το ΔΣ έκρινε ότι απαιτείται ο σύμβουλος να προσκομίσει συγκεκριμένα δεδομένα που θα στοιχειοθετήσουν μια οριστική απόφαση.

“Δεν θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση πώλησης μεριδίου ύψους 1 δισ. ευρώ στην Εθνική χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, όπως ονόματα ενδιαφερόμενων επενδυτών, ύψος επένδυσης και προσφερόμενη τιμή”, αναφέρει πηγή με γνώση των διαδικασιών.

Τα δεδομένα αυτά -και κυρίως η τιμή που διατίθενται να καταβάλλουν οι υποψήφιοι αγοραστές- είναι που θα καθορίσουν την έναρξη ή μη της διαδικασίας αποεπένδυσης. Για τον λόγο αυτό, και προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το valuation της τράπεζας, τα μέλη του ΔΣ του ΤΧΣ μετέθεσαν το χρονοδιάγραμμα της αποεπένδυσης μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της Εθνικής -τα οποία αναμένονται το αργότερο έως τις 10-15 Νοεμβρίου.

Επόμενο βήμα, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της Εθνικής που αναμένονται να επιβεβαιώσουν την ισχυρή δυναμική των προηγούμενων τριμήνων, είναι να επικυρωθεί η έναρξη της διαδικασίας από το ΔΣ που θα συγκληθεί παρουσία εκπροσώπων του ESM, του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το ΔΣ θα εξουσιοδοτήσει την JP Morgan να ανοίξει βιβλίο προσφορών προκειμένου να συγκεντρώσει προσφορές από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές -διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει από μία έως τρεις εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά στο προφίλ των δυνητικών επενδυτών στην Εθνική Τράπεζα -αλλά και τις υπόλοιπες δύο- ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει διαμηνύσει ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην προσέλκυση ισχυρών ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων. “Θα ήθελα να δω στρατηγικούς εταίρους, ιδανικά μία η δύο μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ελπίζω ότι το ΤΧΣ θα αγωνιστεί για να βρει καλούς στρατηγικούς επενδυτές, μακροχρόνιους επενδυτές να πουλήσει τις μετοχές που έχει”, είπε χαρακτηριστικά ο κεντρικός τραπεζίτης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης δήλωσε από την πλευρά του ότι, παρότι αυτή είναι και η επιθυμία του Ταμείου, ωστόσο για την ώρα δεν έχει εκδηλωθεί τέτοιο ενδιαφέρον. Σημείωσε, πάντως, ότι παρατηρείται ισχυρό ενδιαφέρον από πλήθος αξιόπιστων θεσμικών επενδυτών μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, που υπό το φως των ιδιαίτερα θετικών μακροοικονομικών εξελίξεων αλλά και των μεσομακροπρόθεσμων αναπτυξιακών προοπτικών,  επιθυμούν να επενδύσουν στην χώρα και κυρίως στον τραπεζικό τομέα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, και μετά τις τελευταίες επισημάνσεις του Επόπτη, το ΤΧΣ φαίνεται ότι θα καταβάλλει στοχευμένες προσπάθειες να προσελκύσει και ισχυρούς ευρωπαίους επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις ότι οι αμερικανικοί κολοσσοί που έχει διορίσει  το Ταμείο ως συμβούλους διάθεσης -UBS, JP Morgan- δεν έχουν στο επίκεντρο της στρατηγικής τους την προσέλκυση επενδυτών από την Ευρώπη.

Related posts

Τράπεζες: Νέες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων

banks1

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στο νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ)

banks

Deutsche Bank: Οι ελληνικές τράπεζες επιταχύνουν τη μείωση των NPLs

banks

Με τις μηχανές… στο φουλ το ΤΧΣ για την πώληση τραπεζικών μετοχών

banks1

ΕΚΤ: Οι μισές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν θα άντεχαν μια 6μηνη «ξηρασία» μετρητών

banks

ΤτΕ: 4+1 προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα

banks