18.9 C
Athens
April 30, 2024
Image default
COVER STORY ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τράπεζες: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα για Goldman Sachs και Morgan Stanley

Η Goldman Sachs παρουσίασε τα χαμηλότερα ετήσια κέρδη της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καθώς οι απώλειες που προκλήθηκαν από την απόσυρσή της από τη λιανική τραπεζική συνέτειναν στην επιβράδυνση των βασικών δραστηριοτήτων της. Ωστόσο, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και χρηματιστηρικών συναλλαγών έφερε κέρδη για την τράπεζα και μάλιστα υψηλότερα κατα 51%.

Τα καθαρά έσοδα για το 2023 μειώθηκαν κατά 24% στα 8,5 δισ. δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2019.

Αμερικανικές τράπεζες: Το ειδικό τέλος για το DIF και τα προβληματικά δάνεια έπληξαν την κερδοφορία τους

Παρόλα αυτά, τα κέρδη αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Το καθαρό εισόδημα αυξήθηκε 51% από πέρυσι στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, με τις επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας καθώς και εμπορίας μετοχών της τράπεζας να έχουν καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ανέμεναν τριμηνιαία καθαρά έσοδα περίπου 1,5 δισ. δολάρια.

«Με όλα όσα πετύχαμε το 2023 σε συνδυασμό με τη σαφή και απλοποιημένη στρατηγική μας, έχουμε μια πολύ ισχυρότερη πλατφόρμα για το 2024», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman, Ντέιβιντ Σόλομον.

Ο Σόλομον ο οποίος είναι επικεφαλής από τον Οκτώβριο του 2018, συνέχισε αρχικά τη στρατηγική του προκατόχου του Lloyd Blankfein για επέκταση στον τομέα των καταναλωτικών δανειων.

Από τότε, όμως, επικεντρώθηκε περισσότερο στη δημιουργία του τμήματος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας της τράπεζας για να εξισορροπήσει την πιο πυκνή επενδυτική τραπεζική και να δώσει στην Goldman την ίδια διαφοροποίηση που καλωσόρισαν οι επενδυτές στις ανταγωνιστριές της JPMorgan Chase και Morgan Stanley.

Η Goldman ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε ξεπεράσει τον στόχο συγκέντρωσης κεφαλαίων των 225 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις λεγόμενες εναλλακτικές δραστηριότητές της, οι οποίες περιλαμβάνουν ιδιωτικά κεφάλαια, ιδιωτικές πιστώσεις και ακίνητα.

Η τράπεζα είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα πετύχει τον στόχο μέχρι το τέλος του 2024 και μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 251 δισ. δολάρια.

Πάντως, η βασική επενδυτική τραπεζική δραστηριότητα της Goldman συνέχισε να υποφέρει από πτώση της δραστηριότητας διαπραγμάτευσης συναλλαγών το τέταρτο τρίμηνο, με τα έσοδα να μειώνονται κατά 12% από το προηγούμενο έτος στα 1,65 δισ. δολάρια.

Αλλαγή στάσης;

Οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην αναζωογόνηση των βασικών δραστηριοτήτων της Wall Street μετά από μια περίοδο ταχείας ανόδου των επιτοκίων που τροφοδότησε τα κέρδη των μεγάλων τραπεζών με την αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους.

Τα μεγαλύτερα αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα προειδοποιησαν την περασμένη εβδομάδα για το μέλλον της μεγαλύτερης πηγής εσόδων τους, με την Wells Fargo & Co. να προβλέπει διολίσθηση 9% σε αυτό το βασικό δείκτη φέτος.

Καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σηματοδοτεί ότι πλησιάζει στο ανώτατο επιτόκιο της και οι τραπεζίτες μιλούν για συγχωνεύσεις και πιο ευνοϊκές αγορές, οι ελπίδες για μια αναζωογόνηση της επενδυτικής τραπεζικής έχουν παγιωθεί.

Η Μorgan Stanley παρουσίασε αυξημένα καθαρά έσοδα απο τη μονάδα πλούτου και υψηλότερα απο αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα έσοδα ύψους 6,65 δισ. δολαρίων ενισχύθηκαν απο τα υψηλότερα επιτόκια.

Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στη Morgan Stanley αφού ο Τεντ Πικ ανέλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου Τζέιμς Γκόρμαν.

Αναλαμβάνει το τιμόνι μιας εταιρείας που έχει επαναπροσδιοριστεί την τελευταία δεκαετία, αλλά τώρα αντιμετωπίζεται με περισσότερο σκεπτικισμό από τους αναλυτές σχετικά με την ικανότητά της να συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από τους ανταγωνιστές.

Παρά τις καλύτερες εκτιμήσεις των αναλυτών, τα καθαρά νέα περιουσιακά στοιχεία στη μονάδα πλούτου παρέμειναν κάτω από τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο γεγονός που δημιουργει επιφυλάξεις για το στόχο των 300 δισ. δολαρίων ετησίως, που επιδιώκει η Morgan Stanley.

«Πάντα λέγαμε ότι θα ήταν ανώμαλο», λέει η  Chief Financial Officer Sharon Yeshaya  «Αυτό που είναι πιο ενδιαφέρον για μένα είναι ότι τα καθαρά νέα περιουσιακά στοιχεία προέρχονται από νέους πελάτες».

Παρά την επιβράδυνση τους τελευταίους έξι μήνες, η Yeshaya σημείωσε ότι οι εισροές περιουσιακών στοιχείων ήταν στην κορυφή του εύρους που είχε καθορίσει η τράπεζα στις αρχές του 2023.

Το «ταμείο» της Morgan Stanley

Η εμπορική δραστηριότητα σταθερού εισοδήματος της Morgan Stanley σημείωσε έσοδα 1,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι εκτιμήσεων 1,48 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις μετοχές, τα έσοδα ανήλθαν σε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών για 2,26 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αμοιβές από την παροχή συμβουλών για συμφωνίες ανήλθαν σε 702 εκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με εκτιμήσεις 535 εκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα από την αναδοχή μετοχών παρέμειναν χαμηλά στα 225 εκατομμύρια δολάρια.

Η Yeshaya επεσήμανε τα συμβουλευτικά έσοδα του τριμήνου ως ένδειξη βελτίωσης της δραστηριότητας συναλλαγών που θα υπάρχει κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους.

«Επενδύουμε στην πλευρά της IBD (επενδυτικής τραπεζικής)», είπε, αναφερόμενη στην επιχειρηματική δραστηριότητα του dealmaking και στην επιθυμία να «ξεπεράσουμε τους ανταγωνιστές στο επόμενο κύμα εταιρικής ενοποίησης».

Related posts

Αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις προς την ελληνόκτητη ναυτιλία – Στην πρώτη θέση η Πειραιώς

banks

Alpha Bank: Κέρδη μετά από φόρους 97 εκατ. για το 2019

banks

Τράπεζες: Ποιους καλύπτει η επιδότηση των ευάλωτων

banks1

Αντρέα Ένρια για συστημικές τράπεζες: Ναι στη διανομή μερισμάτων υπό προϋποθέσεις

banks1

Τράπεζες: Μικραίνει η ψαλίδα με την ΕΕ στα επιτόκια καταθέσεων

banks1

Τράπεζες: Έτοιμες για το πανευρωπαϊκό stress test που ξεκινά στα τέλη Ιανουαρίου

banks