20.3 C
Athens
April 30, 2024
Image default
COVER STORY

Τράπεζες: Nέα δάνεια ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις ΜμΕ μέσα στο 2024

Οι ελληνικές τράπεζες πραγματοποιούν διαδοχικά παρουσιάσεις στους πελάτες τους, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα διάφορα εξειδικευμένα προγράμματα που εφαρμόζονται αυτήν την περίοδο. Ταυτόχρονα, θα αναφέρουν την προσέγγιση που ακολουθούν σχετικά με τη χρηματοδότηση, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για κεφάλαιο για την καθημερινή λειτουργία τους και για επενδύσεις, χρησιμοποιώντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τραπεζίτες μιλούν για δάνεια άνω των 2,2 δισ. προς τον κόσμο των ΜμΕ, για κεφάλαιο κίνησης ή για επενδύσεις, με αφετηρία τον προϋπολογισμό ύψους 500  εκατ. ευρώ του νέου ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ και λαμβάνοντας υπόψιν τη μόχλευση που θα δημιουργηθεί. Μάλιστα, νεότερες πληροφορίες θέλουν το νέο πρόγραμμα, το οποίο προετοιμάζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), να είναι διαθέσιμο αμέσως μετά το Πάσχα.

Επί της αρχής, οι τράπεζες έχουν και έναν δίαυλο παροχής πιστώσεων προς τις ΜμΕ και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά τις περισσότερες φορές, και παρά τον στόχο για το αντίθετο, αυτό δεν είναι εφικτό και είτε τα αιτήματα δεν ικανοποιούνται, είτε δεν υποβάλλονται καν. Το πρόβλημα της ελληνικής μικρής επιχείρησης είναι ότι είναι πολύ μικρή για να έχει πρόσβαση στη θεσμική δεξαμενή των πόρων του ΤΑΑ με βασικά ζητήματα το μέγεθος, την έλλειψη rating και συχνά την απουσία περιουσιακών στοιχείων και μάλιστα, χωρίς να φέρουν «βάρη» προσημειώσεων. Συν τον παράγοντα κόστους για την υποβολή του φακέλου. Εξ ου και διατίθενται τα πιο στοχευμένα και εξειδικευμένα προγράμματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο χώρος των ΜμΕ είναι νευραλγικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες εξ ου και ανεξαρτήτως μεγέθους, από τη μεγαλύτερη συστημική ως τη μικρότερη τράπεζα της αγοράς, η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί πελάτη- στόχο. Στην κούρσα ανταγωνισμού των τραπεζών για τα μερίδια στον χώρο των ΜμΕ, έρχεται να προστεθεί και η προοπτική ανακατανομής της πίτας, με τη συγκέντρωση δυνάμεων στον πέμπτο τραπεζικό πόλο, που θα προκύψει φέτος, με τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες επισκέπτονται με οργανωμένες εκδηλώσεις τους ΜμΕ πελάτες τους σε όλη την Περιφέρεια  και διενεργούν διαδοχικά αλλά και σε σταθερή βάση, έναν κύκλο παρουσιάσεων και επαφών, τύπου… road shows. Από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες είναι της Alpha Bank, η οποία χθες συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι δρομολογεί νέο κύκλο ενημερωτικών εκδηλώσεων για επιχειρηματίες σε 15 περιοχές της χώρας, ενώ ήδη ολοκλήρωσε με τη συμμετοχή 50 επιχειρηματιών το πρώτο workshop, με τίτλο «Ελληνική επιχειρηματικότητα: προοπτική, προκλήσεις, στρατηγική και αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία».

Όπως και της Εurobank που βρίσκεται ήδη στις Κυκλάδες (Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σύρος), προκειμένου κλιμάκιο της διοίκησης να συναντηθεί με εκπροσώπους επιχειρηματικής κοινότητας που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τουρισμό, αλλά και με θεσμικούς φορείς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μόνο στις Κυκλάδες, η Eurobank έχει εκταμιεύσει δάνεια ύψους 130 εκατ. ευρώ σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Περισσότερο επίκαιρη από ποτέ είναι η νέα έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Εθνικής Τράπεζας  για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.  Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία, τα δύο τρίτα από τις 200 ΜμΕ που επλήγησαν από τις καταστροφές,  δηλαδή 130 -140 επιχειρήσεις σχεδιάζουν επενδύσεις για την επόμενη τριετία, με το 41% εξ αυτών να δηλώνει ότι η επενδυτική απόφαση είχε ως αφορμή τις καταστροφές.

Στοχευμένη για την αγροτική οικονομία, είναι η συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, μέσω του οποίου θα διατεθούν πιστώσεις συνολικού ποσού έως 40 εκατ. ευρώ προς τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία) καθώς και σε ΜμΕ που ασχολούνται με επεξεργασία τροφίμων και παραγωγή αγροτικών προϊόντων (μεταποιητικές αγροτικές επιχειρήσεις).

Ως προς το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, είναι η πρώτη φορά που η εγγύηση του κράτους φθάνει το 80% και που απευθύνεται εκτός από υγιείς παλαιές επιχειρήσεις και σε νεοσύστατες, που συνήθως βρίσκονται εκτός τραπεζικού δανεισμού. Πλαφόν τα 10 εκατ. ευρώ και 500.000 ευρώ κεφάλαιο κίνησης, με εγγύηση και επιδότηση 2 μονάδων στο επιτόκιο, πλαισιώνουν ένα φιλικό και χαμηλότοκο μέσο δανεισμού για τις ΜμΕ. Μάλιστα σε περίπτωση που η επιχείρηση  δεν επιθυμεί εγγύηση, μπορεί να λάβει άτοκο το 40% του δανείου και 3 μονάδες επιδότηση για το υπόλοιπο 60%. Μεγάλη απήχηση αναμένεται να έχουν τα δάνεια ειδικού σκοπού στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν λιγότερο από 5 έτη.

Related posts

Γέλεν: Πιθανή μία κατάρρευση από δανειστές στεγαστικών εκτός τραπεζικής αγοράς

banks1

Τράπεζες: Αρχές Ιανουαρίου έρχεται ο «Hρακλής 3»

banks1

ΗΠΑ: Οι επενδυτές παραείναι αισιόδοξοι όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιεί αναλυτής

banks

Alpha Bank: Πού οδηγεί ΗΠΑ, ΕΕ και Κίνα ο πόλεμος των επιδοτήσεων

banks

Fitch: Αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒ+ – Ενα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα

banks

Πλειστηριασμοί και μορατόρια κυρίαρχα στην ατζέντα των servicers με τους θεσμούς

banks