22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

«Τραντάζεται» η Wall Street μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ

«Τραντάζεται» η Wall Street μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ

Με σημαντικές απώλειες άνω του 1% ξεκινούν τη σημερινή (2/8) συνεδρίαση οι δείκτες της Wall Street, μετά την απόφαση του οίκου Fitch να υποβαθμίσει το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα οι επενδυτές αξιολογούν προσεκτικά και την τελευταία παρτίδα των οικονομικών μεγεθών του δεύτερου τριμήνου.

Αναλυτικά ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,40% στις 35,488.10 μονάδες, ο S&P 500 διολισθαίνει κατά 0,78% στις 4,541.37 μονάδες ενώ ακόμα μεγαλύτερες απώλειες έχει ο τεχνολογικός Νasdaq κατά 1,33% στις 14,093.11 μονάδες.

Η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε AA+ από AAA, αναφέροντας «την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια, το υψηλό και αυξανόμενο βάρος του χρέους της γενικής κυβέρνησης και τη διάβρωση της διακυβέρνησης σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν βαθμολογία «ΑΑ» και «ΑΑΑ» ως λόγους για την υποβάθμιση».

Σε έκθεση της Goldman Sachs για την συγκεκριμένη κίνηση αναφέρεται ότι ο οίκος (Fitch) αναμένει μια ήπια ύφεση το δ’ τρίμηνο του 2023 και το α’ τρίμηνο του 2024, σε αντίθεση με την προσδοκία της G.S. ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση το επόμενο έτος

To ενθαρρυντικό είναι ότι η Goldman δεν πιστεύει ότι υπάρχουν σημαντικοί κάτοχοι τίτλων του Δημοσίου των ΗΠΑ που θα αναγκαστούν να πουλήσουν λόγω της υποβάθμισης.

Η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση των ΗΠΑ το 2011 και, ενώ είχε σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στο κλίμα, δεν υπήρχε εμφανές αναγκαστικό sell-off εκείνη την περίοδο.

Επειδή οι τίτλοι του Δημοσίου αποτελούν μια τόσο σημαντική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, οι περισσότερες επενδυτικές εντολές και ρυθμιστικά καθεστώτα αναφέρονται σε αυτούς ειδικά, αντί για κρατικό χρέος με αξιολόγηση ΑΑΑ.

Παράλληλα συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το β’ τρίμηνο, με την Advanced Micro Devices να μένει σχετικά στάσιμη στη συνεδρίαση παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα.

Η μετοχή της CVS Health ανέβηκε κατά 2% λόγω των ισχυρών κερδών που προέκυψαν από το συμμάζεμα στα έξοδα, ενώ η SolarEdge βυθίστηκε κατά 16% μετά τα χαμηλότερα του αναμενόμενου οικονομικά μεγέθη.

Να σημειωθεί ότι οικονομικά μεγέθη έχουν δημοσιεύσει πάνω από τις μισές εισηγμένες, με τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής να είναι καλύτερα του αναμενόμενου.

Συγκεκριμένα, από τις εισηγμένες στον S&P 500 εταιρείες (που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα), το 82% έχει σημειώσει κέρδη, σύμφωνα με τα δεδομένα της FactSet.

Tέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η ADP, η αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών και λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, οι νέες θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα που δημιουργήθηκαν τον Ιούλιο ανέρχονται στις 324.000.

  • Wall Street
  • ΗΠΑ
  • Fitch
  • μετοχές
  • Dow Jones
  • Nasdaq

    Related posts

    Ευρωαγορές: Ώθηση από τον βρετανικό πληθωρισμό-Ισχυρά κέρδη για τον FTSE100

    banks

    Έκτη διαδοχική άνοδος για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Νέα άνοδος στις ευρωαγορές-Ώθηση από το rebound της Wall Street

    banks

    JP Morgan: Μείωσε την πρόβλεψη για κέρδη στον S&P 500

    banks

    Κέρδη στη Wall Street με το «βλέμμα» σε ομόλογα, Πάουελ

    banks

    Bloomberg: Απειλή για τη Wall Street oι νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων

    banks