17.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

ΥΠΑΑΤ: Από αύριο οι αιτήσεις για το υπομέτρο «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής»

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης στο υπομέτρο 14.1 «Καλή μεταχείριση των χοίρων ενσταβλισμένης εκτροφής», μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη και τον γ.γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του υπομέτρου ανέρχεται σε 28,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ είναι η πρώτη εφαρμογή στη χώρα μας.

Απευθύνεται σε χοιροτρόφους με δυναμικότητα εκμετάλλευσης ίση ή μεγαλύτερη των 50 χοιρομητέρων ενσταβλισμένης εκτροφής.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από αύριο Δευτέρα 13 Νοεμβρίου και έως τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον ιστότοπο https://welfare-pigs.opekepe.gr.

Στόχος του εν λόγω υπομέτρου είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χοίρων στην ελληνική εκτροφή και αφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες/δεσμεύσεις για την καλή μεταχείριση των χοίρων, που παρέχουν αναβαθμισμένα πρότυπα μεθόδων παραγωγής στους τομείς νερό, ζωοτροφές, συνθήκες σταβλισμού και πρακτικές που αποφεύγουν των ευνουχισμό των ζώων.

Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι διετούς διάρκειας και εκκινούν από την επομένη της ημερομηνίας λήξης υποβολής των αιτήσεων στήριξης.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και ανά Μονάδα Ζωικού Κεφαλαίου (ΜΖΚ), προκειμένου να αποζημιώνει τους δικαιούχους για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) και τις πρόσθετες δαπάνες, ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν και οι οποίες είναι:

  • Αύξηση του ελάχιστου ελεύθερου χώρου δαπέδου κατά τον ομαδικό σταβλισμό χοιρομητέρων.
  • Συνεχής προσθήκη μυκοδεσμευτικών στις ζωοτροφές.
  • Τριμηνιαίος έλεγχος της ποιότητας του νερού.
  • Χρήση ανοσοευνουχισμού (προαιρετικά).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η ενίσχυση για τις χοιρομητέρες ανέρχεται για το κάθε ζώο σε 54,5 ευρώ κατ’ έτος, ενώ για τα υπόλοιπα χοιρινά σε 7,5 ευρώ ανά έτος για κάθε ζώο.

Στα ποσά προστίθενται δαπάνες για εργαστηριακές αναλύσεις ελέγχου ποιότητας νερού έως 1.200 ευρώ ανά έτος ανά διακριτό χώρο εκτροφής και δαπάνες για τεχνική στήριξη έως 5% επί της ετήσιας ενίσχυσης.

Related posts

Διπλός ο μετασχηματισμός του εμπορίου, ψηφιακός και πράσινος, σύμφωνα με το Future of Retail 2024

banks

ΤΑΙΠΕΔ: Αξιοποίηση 42 ακινήτων με δημοπρασία στο e-Auction X

banks

Γ. Ζαββός: Προτεραιότητα η χάραξη εθνικής στρατηγικής χρηματοοικονομικής παιδείας

banks

Η μετάλλαξη Δέλτα θέτει νέες προκλήσεις στον ελληνικό τουρισμό

banks

Σε πτωτική τροχιά οι εξαγωγές – Υποχώρησε στα 2,793 δισ. το εμπορικο έλλειμμα τον Οκτώβριο

banks

ΑΑΔΕ: Επίσημες σελίδες σε LinkedIn και Χ

banks