21.4 C
Athens
May 3, 2024
Image default
COMODITIES

Υποχωρεί αισθητά περιμένοντας τον ΟΠΕΚ το πετρέλαιο-Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Υποχωρεί αισθητά περιμένοντας τον ΟΠΕΚ το πετρέλαιο-Σταθεροποιείται το φυσικό αέριο

Πτώση άνω του 1,5% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (22/11), με την αγορά να περιμένει τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+, όπου θα υπάρξουν και νέα για τις περικοπές της παραγωγής, την ώρα που τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ συσσωρεύτηκαν σημαντικά.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, υποχώρησαν για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες και οι τιμές αποδυναμώθηκαν περαιτέρω την περασμένη εβδομάδα λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τις προοπτικές ζήτησης.

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ενόψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή, όπου η ομάδα παραγωγών ενδέχεται να συζητήσει την εμβάθυνση των περικοπών της προσφοράς λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Τη Δευτέρα, και τα δύο συμβόλαια αυξήθηκαν κατά περίπου 2%, αφού τρεις πηγές του ΟΠΕΚ+ είπαν στο Reuters ότι ο ΟΠΕΚ+ επρόκειτο να εξετάσει περισσότερες περικοπές στην προσφορά πετρελαίου κατά τη συνεδρίασή του στις 26 Νοεμβρίου.

«Η επικείμενη συνάντηση ήταν το βασικό επίκεντρο για τις τιμές του πετρελαίου προς το παρόν, με τα συναισθήματα να υποχωρούν από την απότομη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Jun Rong Yeap, υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στην IG.

Ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να επεκτείνει ή ακόμα και να εμβαθύνει τις περικοπές της προσφοράς πετρελαίου το επόμενο έτος, προέβλεψαν οι αναλυτές.

Ακόμη και αν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ επεκτείνουν τις περικοπές τους μέχρι το επόμενο έτος, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα δει ένα ελαφρύ πλεόνασμα προσφοράς το 2024, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου και βιομηχανίας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Για να στηρίξουν τις τιμές, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του θα χρειαστεί όχι μόνο να επεκτείνουν, αλλά και να αυξήσουν τις περικοπές, δήλωσε ο Τζον Έβανς της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM την Τετάρτη.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 9,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 17 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά περίπου 1,79 εκατομμύριο βαρέλια, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν κατά περίπου 3,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα αποθέματα αναμένονται την Τετάρτη.

Η αγορά κινείται σε γενικές γραμμές υποτονικά, καθώς η Πέμπτη είναι αργία στις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,92% στα 76,28 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,84% στα 80,94 δολάρια το βαρέλι.

Οριακή άνοδος για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, οριακά θετικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 0,216% στα 44,160 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού κυμαίνονταν κοντά στο επίπεδο των 2.000 δολαρίων, καθώς οι προσδοκίες για το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve κρατούν… υποτονικά το δολάριο και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

«Το μακροοικονομικό υπόβαθρο γίνεται υποστηρικτικό (για τον χρυσό), καθώς ο μετριασμός του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξάνει τις προοπτικές για το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων στη χώρα. Η πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και του αμερικανικού δολαρίου αυξάνει την ελκυστικότητα των επενδύσεων στον χρυσό», έγραψαν αναλυτές την ΑΝΖ.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,10% στα 2.003,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,24% στα 23,922 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,78% στα 3,7825 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0908 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,07% στο 1,2546 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,12% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8694 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

Related posts

«Στοπ» στο ράλι του πετρελαίου-Πάνω από τα 60$ το μπρεντ

banks

Gazprom: Σταθερές οι ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

banks

Στο «κόκκινο» παραμένει το πετρέλαιο

banks

Η… αναμονή στη Μέση Ανατολή «ηρεμεί» πετρέλαιο και φυσικό αέριο

banks

LNG: Ρεκόρ στις εισαγωγές από Ρωσία στην Ευρώπη το 2022

banks

ΟΠΕΚ: Προβλέπει ισχυρή αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2025

banks