16.2 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

ΟΠΕΚ: Προβλέπει ισχυρή αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2025

ΟΠΕΚ: Προβλέπει ισχυρή αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο το 2025

Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται έντονα το επόμενο έτος και θα υπερβεί την αύξηση των προμηθειών, σύμφωνα με την πρώτη λεπτομερή αξιολόγηση του ομίλου για το 2025.

Η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,85 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, λόγω της Κίνας και της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, ανέφερε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά.

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε την πρόβλεψή του για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και είπε ότι το 2025 θα δει μια «εύρωστη» αύξηση στη χρήση πετρελαίου, με επικεφαλής την Κίνα και τη Μέση Ανατολή.

Για το 2024, ο ΟΠΕΚ βλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια bpd, η οποία παρέμεινε αμετάβλητη από τον περασμένο μήνα.

Η πρόβλεψη για το 2025 είναι η πρώτη του ΟΠΕΚ στη μηνιαία έκθεσή του. Ο ΟΠΕΚ είπε ότι η δημοσίευσή του νωρίτερα από το συνηθισμένο έχει ως στόχο την παροχή μακροπρόθεσμης καθοδήγησης στην αγορά.

Ο ΟΠΕΚ προβλέπει σταθερά ισχυρότερη αύξηση της ζήτησης για το 2024 από άλλους οργανισμούς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Οι δύο τους συγκρούστηκαν τα τελευταία χρόνια για ζητήματα όπως η μακροπρόθεσμη ζήτηση και η ανάγκη για επενδύσεις σε νέες προμήθειες.

Η έκθεση του ΟΠΕΚ σημείωσε επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ αυξήθηκε ελαφρά τον Δεκέμβριο με επικεφαλής τη Νιγηρία, παρά τις συνεχιζόμενες περικοπές παραγωγής από την ευρύτερη συμμαχία ΟΠΕΚ+ για τη στήριξη της αγοράς.

Ο ΟΠΕΚ προσάρμοσε τα στοιχεία παραγωγής του χαμηλότερα για να αντικατοπτρίζει την έξοδο από τον όμιλο της Αγκόλα, την οποία ανακοίνωσε η Λουάντα τον περασμένο μήνα.

#ΟΠΕΚ_ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ζήτηση_πετρελαίου #ΟΠΕΚ+ #Κίνα

Related posts

Ρωσία: Από 1/3 απαγορεύει τις εξαγωγές βενζίνης για 6 μήνες

banks

OPEC+: Συμφωνία για σταδιακή χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου

banks

Θα φτάσει τα 100 δολάρια το πετρέλαιο;

banks

Η πειρατεία ελληνόκτητου τάνκερ ανεβάζει το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Ολοταχώς για… ξεχασμένα εβδομαδιαία κέρδη το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

«Σκαρφαλώνει» ελέω Ρωσίας το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks