Μπορεί να είμαστε ακόμα λίγο πριν τα μέσα Ιουνίου, υπάρχουν όμως μία σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις οι οποίες θα πρέπει να τακτοποιηθούν έως το τέλος του μήνα. Προθεσμίες οι οποίες σχετίζονται με τροποποιήσεις του Ε9, επιστρεπτέα προκαταβολή κι άλλες περιπτώσεις. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και πληρωμές όπως η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, για όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλλει εφάπαξ το ποσό.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη του μήνα θα πρέπει:

  • Να πραγματοποιηθεί η υποβολή δηλώσεων λύσης μισθώσεων από τους εκμισθωτές, για περιπτώσεις που η συμφωνία μίσθωσης, για την οποία έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έχει κατατεθεί στη Δ.Ο.Υ. «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», έχει λυθεί μέχρι τις 31.12.2022.
  • Να υποβληθούν τυχόν ενστάσεις και δικαιολογητικά τεκμηρίωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα, Εργάνη, από επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος και δεν έλαβαν από την ΑΑΔΕ μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Μαΐου του τρέχοντος έτους που να τις ενημερώνει σχετικά.
  • Να υποβληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έχουν τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με βάση τις διατάξεις του ν.4307/2014.
  • Να καταβληθούν τα προς επιστροφή αχρεωστήτως ποσά που βεβαιώθηκαν έως και 2.11.2022, από τις χορηγηθείσες ενισχύσεις με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού Covid-19.
  • Να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία (σύσταση, απόκτηση, κ.λπ.) που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2022.
  • Να πραγματοποιηθεί η υποβολή στοιχείων στην εφαρμογή «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, για πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί εντός του έτους 2022 (και δεδομένων των συμβάσεων που συνάφθηκαν από 26.5.2022 -έναρξη ισχύος του ν. 4935/2022- και έως 31.12.2022, από παραγωγούς για τη χορήγηση της μείωσης φόρου εισοδήματος κατά 30% από το επόμενο φορολογικό έτος).