16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

«Φρένο» στις τιμές κακάο μετά το πρόσφατο ράλι

«Φρένο» στις τιμές κακάο μετά το πρόσφατο ράλι

Οι τιμές του κακάο υποχώρησαν σήμερα (20/3), καθώς παρά την μακροχρόνια περιορισμένη προσφορά, το ράλι, που σχεδόν τριπλασίασε τις τιμές σε 12 μήνες, σταμάτησε, σημειώνει το Reuters. Η ακατέργαστη ζάχαρη και ο καφές κατέγραψαν, επίσης, πτώση της τιμής τους.

Το συμβόλαιο LCCc2 του Λονδίνου με λήξη τον Ιούλιο υποχώρησε κατά 1,1% στις 5.996 λίρες ανά τόνο, έναντι ρεκόρ 6.332 λιρών την Τρίτη. Το συμβόλαιο CCc2 της Νέας Υόρκης παραδόσεως Ιουλίου σημείωσε πτώση 1% στα 7.298 δολάρια ανά τόνο, μετά το υψηλό ρεκόρ των 7.735 δολαρίων τη Δευτέρα.

Οι δύο κορυφαίες χώρες παραγωγοί κακάο, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, αντιμετωπίζουν τη χειρότερη συγκομιδή τους εδώ και χρόνια, αφήνοντας την αγορά να οδεύει προς τρίτο διαδοχικό έτος με έλλειμμα, με το τέταρτο εν αναμονή. Οι αφίξεις κακάο στα λιμάνια από την 1η Οκτωβρίου έως τις 17 Μαρτίου μειώθηκαν κατά 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σε γενικές γραμμές, επομένως, οι λάτρεις της σοκολάτας πρέπει να περιμένουν άνοδο στις τιμές για τις αγαπημένες τους λιχουδιές, καθώς οι τιμές κακάο έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά λόγω της μείωσης της προσφοράς που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Από τον περασμένο μήνα, η τιμή του κακάο έχει υπερδιπλασιαστεί σε ετήσια βάση, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 1977, σύμφωνα με έκθεση της Wells Fargo. Σε δύο μήνες, η τιμή του κακάο εκτοξεύτηκε πάνω από 75%, από 4.094 δολάρια ανά μετρικό τόνο στις 8 Ιανουαρίου σε 7.170 δολάρια στις 6 Μαρτίου.

Η αλλαγή του καιρού απειλεί την παραγωγή. Οι έντονες βροχοπτώσεις την περασμένη καλλιεργητική περίοδο προκάλεσαν αύξηση των ασθενειών μεταξύ των κακαόδεντρων. Τώρα, οι αγρότες στη Δυτική Αφρική αντιμετωπίζουν ξηρές θερμοκρασίες και ακραίους ανέμους από το φετινό Ελ Νίνιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο προέβλεψε ότι το παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς κακάο θα αυξηθεί κατά 405% από το 2022/23 έως το 2023/24. Καθώς η κλιματική αλλαγή εντείνεται, οι τιμές πιθανότατα θα παραμείνουν υψηλές μέχρι το 2025, αναφέρει η έκθεση.

Καφές και ζάχαρη

Το συμβόλαιο καφέ robusta LRCc2 παραδόσεως Μαΐου υποχώρησε κατά 1,2% στα 3.315 δολάρια ανά τόνο. Έμποροι δηλώνουν ότι η προσφορά του κορυφαίου παραγωγού, του Βιετνάμ, παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, με τις τιμές να σημειώνουν ολοένα υψηλότερα ρεκόρ. Ωστόσο, οι προοπτικές για την επερχόμενη σοδειά της κορυφαίας παραγωγού Βραζιλίας είναι βελτιωμένες. Το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου για τον καφέ arabica KCc2 έχασε 0,3% στα 1,8120 δολάρια ανά λίβρα.

Όσον αφορά την ακατέργαστη ζάχαρη, το συμβόλαιο SBc1 Μαΐου διολίσθησε κατά 0,4% στα 21,56 σεντς ανά λίβρα. Για τη λευκή ζάχαρη, το συμβόλαιο LSUc1 Μαΐου ενισχύθηκε κατά 0,6% στα 623,60 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

#ΚΑΚΑΟ #καφές #ΖΑΧΑΡΗ #Τιμές #Συμβόλαια_Μελλοντικής_Εκπλήρωσης #Πτώση

Related posts

UBS: Γιατί η άνοδος του χρυσού θα είναι περιορισμένη

banks

«Σκαρφαλώνει» η τιμή του πετρελαίου-Μειώνονται τα αποθέματα, αυξάνεται η ζήτηση

banks

Απώλειες το πετρέλαιο-Σημαντική άνοδος των μετάλλων

banks

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν σε επίπεδα προ πανδημίας

banks

Gazprom: Σταθερές ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας την Τρίτη

banks

Σε υψηλό 13 μηνών το πετρέλαιο

banks