20.3 C
Athens
May 8, 2024
Image default
WORLD

Hans-Werner Sinn: Η Γερμανία “μεγάλος ασθενής” της Ευρώπης – Στρέφει τον λαό προς τα δεξιά με τις βεβιασμένες “πράσινες” πολιτικές

Η Γερμανία είναι για άλλη μια φορά ο “μεγάλος ασθενής της Ευρώπης”, σύμφωνα με τον Hans-Werner Sinn, επίτιμο πρόεδρο στο ινστιτούτο Ifo και οι προκλήσεις που θέτει, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν για να ωφεληθούν όλο και περισσότερο τα ριζοσπαστικά δεξιά κόμματα.

Το παρατσούκλι “μεγάλος ασθενής της Ευρώπης” επανεμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η μεταποιητική παραγωγή συνεχίζει να καρκινοβατεί στη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, ενώ η χώρα παλεύει με υψηλές τιμές ενέργειας. Η ετικέτα χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να περιγράψει τη γερμανική οικονομία το 1998, καθώς αντιμετώπιζε τις δαπανηρές προκλήσεις μιας οικονομίας μετά την επανένωση Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας.

“Δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο”, είπε ο Sinn στο αμερικανικό δίκτυο CNBC στο Ambrosetti Forum στην Ιταλία την Παρασκευή.

“Έχει να κάνει με την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία είναι η καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας και πολλά πράγματα εξαρτώνται από αυτό”, είπε. Τα αυτοκίνητα ήταν το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Γερμανίας πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 15,6% της αξίας των αγαθών που πωλήθηκαν στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

Η Γερμανία ανέφερε έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες τον Μάιο του 2022, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,03 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Γερμανία επανήλθε έκτοτε σε εμπορικό πλεόνασμα, το οποίο ανήλθε στα 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2023, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ωστόσο οι εξαγωγές παραμένουν υποτονικές.

Βουτιά στο επιχειρηματικό κλίμα

Ο Sinn ανέφερε ότι οι αμφιβολίες των επενδυτών σχετικά με τη σκοπιμότητα των στόχων βιωσιμότητας της Γερμανίας παίζουν επίσης ρόλο στην περιγραφή της χώρας ως “μεγάλου ασθενούς της Ευρώπης”.

Ένας στόχος που βρίσκεται επί του παρόντος στο στόχαστρο της γερμανικής κυβέρνησης είναι να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές ρύπων άνθρακα έως το 2045. Αυτά τα σχέδια ήρθαν στο επίκεντρο καθώς η Ευρώπη προσπαθούσε να απομακρυνθεί από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μετά την πλήρη εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία και οι τιμές εκτοξεύτηκαν.

Κάποιοι έχουν περιγράψει τις φιλοδοξίες της Γερμανίας να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο ως “εξαιρετικά αισιόδοξες”, ιδιαίτερα υπό το φως των κλιματικών στόχων της χώρας.

Μιλώντας στο Ambrosetti Forum, ο Sinn δήλωσε ότι η εξάρτηση από τις ανανεώσιμες τεχνολογίες όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα προκαλούσε “πρόβλημα αστάθειας”, το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για τις επιχειρήσεις.

“Πρέπει να γεμίσει κανείς [αυτά τα κενά] με συμβατική ενέργεια, επομένως είναι πολύ δύσκολο να έχουμε αυτή τη διπλή δομή που θα πρέπει να διατηρήσουμε στο μέλλον. Από τη μια η πράσινη πτητική ενέργεια και από την άλλη η συμβατική ενέργεια για την κάλυψη των κενών”, είπε.

“Πρόκειται για διπλό κόστος, υψηλό ενεργειακό κόστος και αυτό δεν είναι καλό για τη βιομηχανία. Είναι μια δύσκολη πορεία”.

Η Γερμανία θα μπορούσε να χάσει 2% έως 3% της τρέχουσας βιομηχανικής της ικανότητας καθώς οι εταιρείες μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε χώρες όπου το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι φθηνότερα, όπως οι ΗΠΑ ή η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με ερευνητικό σημείωμα που δημοσιοποίησε τον Αύγουστο η Berenberg.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις τιμές της ενέργειας πιθανότατα συνέβαλε σε μια “βουτιά” του επιχειρηματικού κλίματος, ανέφερε στο σημείωμα ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg. Πρόσθετε, δε, ότι “η τρέχουσα αβεβαιότητα πολιτικής και η απογοήτευση για τα μη αποφασιστικά και μεσοβέζικα κυβερνητικά σχέδια δεν είναι διαρθρωτικοί παράγοντες που φαίνεται ότι θα συγκρατήσουν τη γερμανική οικονομία για πολύ”.

Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις απογοήτευσης του κοινού στη στροφή προς μια πιο βιώσιμη Ευρώπη, με τη λεγόμενη “πράσινη λάμψη” να εμφανίζεται καθώς οι άνθρωποι αισθάνονται τις επιπτώσεις του κόστους.

Ο Sinn εκτίμησε ότι θα υπάρξουν πολιτικές προεκτάσεις ως αποτέλεσμα της εστίασης στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

“Υπάρχει σαφώς μια αντίδραση… Ο πληθυσμός κινείται τώρα προς τα δεξιά”, είπε, αναφερόμενος στη δημοτικότητα του ριζοσπαστικού δεξιού κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD), το οποίο κέρδισε περιφερειακές εκλογές στη χώρα για πρώτη φορά τον Ιούνιο.

“Δεν προσπαθώ να αξιολογήσω κάτι εδώ, αλλά… υπήρξαν πολιτικές που, για ιδεολογικούς λόγους, ήταν εντελώς υπερβολικές… Ο πραγματισμός λείπει ελαφρώς στην τρέχουσα πολιτική”, πρόσθεσε.

Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Δράσης για το Κλίμα της Γερμανίας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του CNBC για σχόλιο.

Related posts

Η Binance αποχωρεί “προληπτικά” από την αγορά του Καναδά

banks

Γάζα: 18.205 νεκροί, 49.645 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

banks

Oracle: Αύξηση κερδών και εσόδων στο τρίμηνο

banks

Χάνει το στοίχημα στην Κίνα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία

banks

Μακελειό στη Λούτσα: Συνελήφθησαν 10 Τούρκοι που ετοίμαζαν αντίποινα στην Κωνσταντινούπολη

banks

Ιαπωνία: 4 νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι και καραμπίνα

banks