18.7 C
Athens
April 28, 2024
Image default
ECONOMY

HVA International: «Κλειδί» η διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Πολλά μικρά έργα ορεινής υδρονομίας (φράγματα), μερική εκτροπή του Αχελώου (φράγμα Συκιάς) καθαρισμό λιμνοδεξαμενών και υφιστάμενων φραγμάτων, 250 χιλ. νέα αναχώματα,  αποφυγή υδροβόρων καλλιεργειών, προτείνει, μεταξύ άλλων, η HVA International για τη Θεσσαλία.

Παρέμβαση επίσης προτείνεται στον Ληθαίο ποταμό στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα την κατασκευή παράκαμψής του ώστε να διατρέχει περιμετρικά την πόλη και το νερό να εκτονώνεται σε περιπτώσεις έντονης βροχόπτωσης.

Οι προτάσεις της ολλανδικής εταιρίας συζητήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή στελεχών από όλα τα εμπλεκόμενα με το θέμα υπουργεία και προκειμένου να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις.

Η HVA International έχει καταθέσει στην κυβέρνηση συνολική μελέτη με προτάσεις για την προστασία της περιοχής και της αγροτικής παραγωγής, την εξασφάλιση νερού για την άρδευση και την αποφυγή μεγάλων καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της ολλανδικής εταιρίας, Μιλτιάδη Γκουζούρη, στην κρατική τηλεόραση το μεγάλο πρόβλημα στη Θεσσαλία είναι η ξηρασία και η έλλειψη νερού. Όπως είπε «πλέον πρέπει κάποιος με γεώτρηση να φτάσει στα 300 μέτρα για να βρει νερό και αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό, καθώς αν φτάσουμε να έχουμε υφάλμυρο νερό, δεν θα φυτρώνει ούτε τσουκνίδα».

Το φράγμα Συκιάς στο μεταξύ είναι έργο που χρήζει επανασχεδιασμού αφού σχετικές τεχνικές μελέτες είχαν εκπονηθεί πριν περίπου 20 χρόνια με στόχο την εξυπηρέτηση ταμίευσης και μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων νερού.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απαγορεύσει την ολική εκτροπή του Αχελώου.

Γενικότερα η λογική των έργων υποδομών που προτείνουν οι Ολλανδοί είναι η όσο το δυνατόν περισσότερο συγκράτηση των υδάτων στα βουνά, νέα σωστά μελετημένα αναχώματα και καθαρισμούς υφιστάμενων υποδομών, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη η διαχείριση των υδάτων να ανατεθεί σε ένα φορέα με εκτελεστικές αρμοδιότητες καθώς και την υλοποίηση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τις πλημμύρες από τον Πηνειό, όπως υπάρχει για τον Έβρο και τον Αξιό.

Όπως υπογραμμίζουν οι εμπειρογνώμονες, η διαχείριση των υδάτων θα πρέπει να βασίζεται σε υδρολογικά δεδομένα ενώ οι αρμοδιότητες δεν μπορεί να είναι διάσπαρτες σε διάφορους οργανισμούς που έχουν αρμοδιότητες σε διοικητικές ενότητες, τα όρια των οποίων δεν συμπίπτουν με εκείνα των υδρολογικών λεκανών. Την ίδια στιγμή παρατηρείται ανεπαρκής συντονισμός στην υλοποίηση των έργων και την αντιμετώπιση κρίσεων.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή ρύθμισης η οποία θα προβλέπει την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.), στον οποία θα υπαχθούν όλοι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) της περιοχής. Θα έχει έδρα τη Λάρισα και θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των υπουργείων Περιβάλλοντος, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λογικά ο νέος αυτός φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση των υδάτων στην ευαίσθητη αυτή περιοχή η οποία, σύμφωνα επίσης με τη μελέτη των Ολλανδών, αν θέλει να επιβιώσει, θα πρέπει να στραφεί πολύ περισσότερο στα θερμοκήπια. Είναι περισσότερο παραγωγικά χρειάζονται λιγότερο νερό και προσελκύουν νέους αγρότες.

Related posts

ΑΑΔΕ: Πρόστιμο 105.000 ευρώ σε πλοίο με σημαία Λιβερίας για λαθραίο πετρέλαιο

banks

Εθνικό Μητρώο Γεφυρών: Προγραμματική Συμφωνία για την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος 

banks

Μειώθηκε κατά 0,8% η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Οκτώβριο

banks

Ερντογάν σε Πούτιν: Πρέπει να ξεκινήσουν οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου

banks

Νέο μοντέλο ρυθμίσεων για τα χρέη στο Δημόσιο

banks

Η παραλλαγή Δέλτα απορρυθμίζει τον τουρισμό

banks