17.5 C
Athens
May 10, 2024
Image default
ECONOMY

Φοιτητική κατοικία: «Ζαλίζουν» οι τιμές των ενοικίων

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι φοιτητές που βρίσκονται σε αναζήτηση φοιτητικής στέγης, καθώς οι τιμές των ενοικίων καταγράφουν άλμα τα τελευταία χρόνια.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Δικτύου E-Real estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή Politics, τη φετινή χρονιά καταγράφεται μία αύξηση από 12-16% ζητούμενων ενοικίων σε σχέση με το 2022. Την ίδια ώρα, η σωρευτική αύξηση από το 2017 μέχρι σήμερα αγγίζει περίπου το 60% όσον αφορά τον νομό Αττικής, το 52-55% στην Πάτρα που είναι η δεύτερη σε αυξήσεις και από 45-50% στη Θεσσαλονίκη.

«Επτά στα 10 σπίτια που είναι κατάλληλα για φοιτητές, σπίτια άνω του πρώτου ορόφου έως 50 τ.μ., έχουν ζητούμενο μίσθωμα πάνω από 400 ευρώ, εκ των οποίων 4 στα 10 έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 500 έως 600 ευρώ» σημείωσε ο κ. Μπάκας.

Οι τσουχτερές τιμές, όπως ανέφερε ο ίδιος επικαλούμενος σχετικές έρευνες, έχουν ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι να επιλέγουν τελικά σχολή σύμφωνα με το πού βρίσκεται η κύρια κατοικία τους και όχι με βάση την επιθυμία τους να σπουδάσουν στη συγκεκριμένη σχολή.

«Είναι λυπηρό το 2023 να είμαστε μία χώρα που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τους νέους φοιτητές» σχολίασε. Παρατήρησε ακόμη πως η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος ήταν πολύ σημαντική, αλλά – όπως έσπευσε να προσθέσει – αυτή αφορά 50.000 δικαιούχους. «Δεν αυξήθηκαν οι δικαιούχοι και δεν είδαμε και άλλα μέτρα που να στηρίζουν τη φοιτητική στέγαση» ανέφερε.

Εστιάζοντας στις περιοχές όπου υπάρχει εντονότερο ενδιαφέρον, σημείωσε πως για παράδειγμα στο Γουδή ψάχνει κανείς να βρει μία γκαρσονιέρα έως 50 τ.μ. και το ζητούμενο μίσθωμα είναι από 460 ευρώ για ένα διαμέρισμα μη ανακαινισμένο και επιπλωμένο, ενώ για ένα ανακαινισμένο και επιπλωμένο διαμέρισμα φτάνει έως και 500 ευρώ. Για ένα σπίτι από 40 έως 50 τ.μ. το μίσθωμα είναι από 500 ευρώ το μη ανακαινισμένο και έως και 700 ευρώ το ανακαινισμένο και επιπλωμένο.

Για το αν η συγκατοίκηση αποτελεί λύση, ο κ. Μπάκας σχολίασε πως «κάθε φορά που βλέπουμε αυξήσεις των ενοικίων συζητάμε για συγκατοίκηση». Ωστόσο «όταν συζητάμε για συγκατοίκηση μιλάμε για σπίτια μεγαλύτερης επιφάνειας, δηλαδή για σπίτια τουλάχιστον 65 τ.μ. Αν δούμε τη χαρτογράφηση των ζητούμενων μισθωμάτων στα σπίτια αυτά θα δούμε ότι το ελάχιστο μίσθωμα είναι από 600 έως 700 ευρώ».

«Συζητάμε για ένα κοστολόγιο 7.000 – 8.000 τον χρόνο ως κόστος διαβίωσης και στέγασης ενός νέου φοιτητή. Και το λυπηρό είναι ότι ο γονέας για το παιδί του δεν έχει καμία φοροαπαλλαγή» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπάκας.

-

Related posts

Χρέη πολλών δισεκατομμυρίων μένουν αρρύθμιστα

banks

Έρευνα ΕΣΕΕ: Ποιοι τουρίστες αφήνουν περισσότερα χρήματα – Πού και πόσα ξοδεύουν

banks

Ελαχιστοποίηση των τραπεζικών προμηθειών ζητεί το ΕΒΕΘ

banks

Ν. Παπαθανάσης: Στο τραπέζι μέτρα στήριξης για εστίαση-λιανεμπόριο

banks

TFTD 2021: «Αξιοποίηση του του δικτύου τεχνολογίας των Ελλήνων της διασποράς»

banks

Προϋπολογισμός 2023: 2 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα στο 5μηνο

banks