20.3 C
Athens
April 30, 2024
Image default
COMODITIES

Άνοδος για το πετρέλαιο ελέω μεσανατολικού-Κέρδη για το φυσικό αέριο

Άνοδος για το πετρέλαιο ελέω μεσανατολικού-Κέρδη για το φυσικό αέριο

Μικρή άνοδο καταγράφουν την Τρίτη (13/2) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αβεβαιότητα για τις μάχες στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να προβληματίζει, αλλά τα κέρδη περιορίζονται από τις ανησυχίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, επιβαρύνοντας τη ζήτηση ενέργειας.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σχεδόν σταθερές στις συναλλαγές της Δευτέρας, μετά από άνοδο 6% την περασμένη εβδομάδα.

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι ΗΠΑ και η Ιορδανία εξακολουθούν να πιέζουν για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ανώτεροι μεσολαβητές επρόκειτο να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες την Τρίτη για μια συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ-Χαμάς, με την απειλή μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.

Οι Χούθι της Υεμένης που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν συνέχισαν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα, σε ένδειξη αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους και χτυπώντας πλοία με εμπορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Ισραήλ από τα μέσα Νοεμβρίου.

Ωστόσο, οι μεταβαλλόμενες προσδοκίες σχετικά με την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ έχουν περιορίσει τα κέρδη των τιμών, με τα πρόσφατα σχόλια των κεντρικών τραπεζών να διαψεύδουν τις ελπίδες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων στις αρχές του έτους.

Η Fed της Νέας Υόρκης είπε ότι η Έρευνά της για τις Προσδοκίες των Καταναλωτών τον Ιανουάριο έδειξε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό σε ένα έτος και σε πέντε χρόνια από τώρα παρέμειναν πάνω από το επιτόκιο στόχο 2% της Fed.

Εάν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, αυτό θα μπορούσε να μειώσει την οικονομική ανάπτυξη και να επηρεάσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αναμένονται την Τρίτη, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της ευρωζώνης αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Τα στοιχεία των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ αναμένονται επίσης αργότερα την Τρίτη, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι αυξήθηκαν κατά μέσο όρο περίπου 2,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Ο ΟΠΕΚ πρόκειται να δημοσιεύσει τη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου την Τρίτη, αλλά η επόμενη σημαντική απόφαση του ομίλου θα ληφθεί τον Μάρτιο, όταν ο ίδιος και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, γνωστοί ως ΟΠΕΚ+, θα αποφασίσουν εάν θα παρατείνουν εθελοντικές περικοπές παραγωγής πετρελαίου.

«Ο ισολογισμός μας υποδηλώνει ότι η αγορά θα είναι πλεονασματική το δεύτερο τρίμηνο του 2024, εάν ο όμιλος δεν καταφέρει να υπερκεράσει μέρος αυτών των περικοπών», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,73% στα 77,44 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,66% στα 82,54 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει και το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,228% στα 26,045 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,44% στα 2.042 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,64% στα 22,913 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,42% στα 3,7397 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,16 έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0789 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,42% στο 1,2679 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8509 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Πτώση στις τιμές πετρελαίου- Σταθερός ο χρυσός

banks

Οι περιορισμοί στην παραγωγή από τον OPEC+ «ανεβάζουν» το πετρέλαιο

banks

Πετρέλαιο: Η Ινδία και η Colonial Pipeline ρίχνουν τις τιμές

banks

Ισορροπεί εν μέσω εντάσεων, αλλά και οικονομικής ανησυχίας το πετρέλαιο

banks

Ζήτηση πετρελαίου: Το τρίτο «κύμα» της πανδημίας επιβραδύνει την ανάκαμψη

banks

Αύξηση των τιμών πετρελαίου ενόψει συνάντησης του ΟΠΕΚ+

banks