22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
POLITICS

Έρευνα Κάπα Research: Σημαντική η οικογένεια, διχασμός για τα ομόφυλα, πάλιωσε το «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια»

Δε συγκινεί ιδιαίτερα τις νεότερες γενιές το σύνθημα «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια», όμως η οικογένεια αποτελεί έναν πανίσχυρο θεσμό με υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης. Υπερβαίνει, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research, το 89% σε άνδρες και γυναίκες, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, σε όσους έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει τις επιλογές γάμου/συμβίωσης και απόκτησης παιδιών, σε θρησκευόμενους και μη. Στους άνδρες η εμπιστοσύνη στο θεσμό φθάνει το 91% και στις γυναίκες το 88%. Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη με 95% έχουν όσοι είναι ήδη παντρεμένοι – και με σύμφωνο συμβίωσης-  ενώ όσοι δεν είναι έχουν μικρότερο εμπιστοσύνη συγκριτικά αλλά και πάλι σε υψηλό ποσοστό που φθάνει το 82%.

Η οικογένεια είναι ο πρώτος χώρος αλληλεγγύης σε ποσοστό 95% αν και η απόκτηση παιδιού και η δημιουργία οικογένειας θεωρούνται ως σημαντικότερο πράγμα στη ζωή του ανθρώπου σε ποσοστό 65%.

Ως προς τις πολιτικές προεκτάσεις, η έννοια της οικογένειας φαίνεται ότι ξεπερνά κάθε κομματικό ή ιδεολογικό στεγανό.

Πάντως, τα ομόφυλα ζευγάρια χωρίς παιδιά είναι αποδεκτά σε ποσοστό 75% ενώ οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι αποδεκτές κατά 96%.

Σχετικά με τι πιστεύει η κοινωνία για το γάμο  ατόμων του ίδιου φύλου και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια φαίνεται πως υπάρχει απόσταση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία έγινε πριν από την ψήφιση του νόμου, το 50% είναι υπέρ του γάμου, ενώ για την υιοθεσία από ομόφυλα υπέρ είναι το 34% και κατά το 62%. 

Η Εκκλησία μπορεί είναι τόπος οικογενειακής συγκέντρωσης, όμως, μόνο για τις μεγάλες γιορτές και τους γάμους, τις βαπτίσεις. Το άλλοτε σύνθημα «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» δεν συγκινεί και πολύ περισσότερο τις νεότερες γενιές. Το 39% πάει εκκλησία μόνο στις γιορτές και το 25% για γάμους, βαφτίσεις, ενώ μόνο το 7% πάει κάθε εβδομάδα.

Οικογένεια VS φίλοι VS χρήματα

Τι σημαίνει, λοιπόν, οικογένεια; Σύμφωνα με την έρευνα το 69% απαντά Υποστήριξη – αλληλεγγύη, το 68% Αγάπη, ενώ ένα 35% απαντά Ευθύνες – υποχρεώσεις.

Πιο σημαντικό από την δημιουργία οικογένειας είναι οι καλοί φίλοι (47%), μια επιδραστική σταδιοδρομία που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων (39%), η συμετοχή στα κοινά με θετικό αποτύπωμα (35%), η επιτυχημένη καριέρα (31%) ενω τα χρήματα και η δόξα καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις με 23% και 10% αντίστοιχα.

Άλλωστε, το 87% δηλώνει ικανοποιημένο από την οικογένεια στην οποία ενηλικιώθηκε ενώ οι σχέσεις με τους γονείς είναι καλές σε ποσοστό 82%.

Σε αντίστοιχη έρευνα της Κάπα Research το 2013 το 72% των πολιτών στρεφόταν στην οικογένεια όταν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα, και σήμερα διατηρείται υψηλά είναι στο 68%.

Στερεότυπα και «παραδοσιακές παραδοχές»

Ως προς τα δύο φύλα, ναι μεν η πλειοψηφία, εκτιμά ότι η απόκτηση παιδιού και η δημιουργία οικογένειας είναι το σημαντικότερο πράγμα όμως τα ποσοστά είναι διαφορετικά για παραδοσιακές απόψεις γύρω από την οικογένεια. Ως προς τα στερεότυπα, η κοινωνία έχει βαθιές ρίζες σε κάποιες παραδοχές όπως ότι θέλει τον άνδρα να εξασφαλίζει το εισόδημα και τη γυναίκα να δίνει προτεραιότητα στα παιδιά. Μόλις 35% των γυναικών συμφωνούν με τον εν λόγω διαχωρισμό, ενώ στην ερώτηση “σε μια οικογένεια ο άντρας πρέπει να δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην εξασφάλιση του εισοδήματος και η γυναίκα μεγαλύτερη προτεραιότητα στα παιδιά” μόνο το 43% συμφωνεί. Ως προς το αν τα παιδιά πρέπει να παίρνουν το επίθετο του πατέρα τους το ποσοστό ανέρχεται στο 63%.

Άλμα της ενδοοικογενειακής βίας

Ως προς την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, το 27% των ερωτώμενων το 2013 δήλωνε ότι έχουν υπάρξει θύμα λεκτικής, σωματικής ή ψυχολογικής βίας μέσα στην οικογένεια, ενώ σήμερα αυτό το ποσοστό έκανε άλμα στο 41%. Τα ποσοστά είναι μικρότερα αλλά σαφώς υψηλά μόνο στην ηλικιακή ομάδα 65+ και στα παντρεμένα ζευγάρια αλλά τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες σε ποσοστό 48% έναντι 33% που είναι άνδρες

Η ενδοοικογενειακή βία είναι έμφυλη και είναι συντριπτικά κατά των γυναικών. Το 33% δηλώνει ότι γνωρίζει θύμα ενδοοικογενειακής βίας στο άμεσο περιβάλλον που είναι γυναίκες και μόλις 7% άνδρες – θύματα.

Related posts

Κουτσούμπας: Επικίνδυνη η επιστολική ψήφος – Απαράδεκτη η στάση Σούνακ

banks1

Αντικαταστάθηκαν 11.500 πινακίδες στην Αττική

banks1

Το νομοσχέδιο για την καινοτομία και οι Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στις «απειλές της νέας εποχής»

banks1

Μπαχτσελί: Ο Μητσοτάκης αποκάλεσε τα τουρκόπουλα ως ελληνόπουλα

banks

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες – Το απόγευμα η σύσκεψη στο Μαξίμου

banks

Κυριάκος Μητσοτάκης: Pass και αυξήσεις μισθών στη «φαρέτρα» του πρωθυπουργού στις προγραμματικές

banks1