22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Έρχονται έντοκα γραμμάτια για φυσικά πρόσωπα και νέο ομόλογο

Με «προίκα» την επενδυτική βαθμίδα το Ελληνικό Δημόσιο κάνει ετήσια «πρεμιέρα» την Τετάρτη, με την έκδοση 6μηνων εντόκων γραμματίων τα οποία θα διατεθούν και σε αποταμιευτές – φυσικά πρόσωπα εφόσον το επιθυμούν.

Ισχυρές πιθανότητες κερδίζει τα επόμενα 24ωρα να υπάρξει μία ακόμη έξοδος στις αγορές, αυτή τη φορά μέσω της έκδοσης ενός νέου ομολόγου με στόχο την άντληση τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.
Οι στόχοι που έχει θέσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το πρώτο εξάμηνο του 2024  είναι:

  • να ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος δανεισμού της χώρας για το σύνολο του έτους,
  • να λάβει την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s (στις 15 Μαρτίου) κι αν καταστεί εφικτό να «έρθουν» κι άλλες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης (την Παρασκευή αναμένεται η αξιολόγηση από την Scope Ratings) αλλά και
  • να συνεχίσει τις επανεκδόσεις ομολόγων αλλά και τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων με διάθεση αυτών και στο επενδυτικό κοινό.

Η πρώτη για το 2024 έκδοση εντόκων για φυσικά πρόσωπα

Η πρώτη έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας για φέτος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με το Δημόσιο να στοχεύει στην άντληση 625 εκατ. ευρώ. Μέσω της έκδοσης, παρέχεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η περίοδος εγγραφών των ιδιωτών ορίστηκε από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου έως και την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου.

Όπως έχει προσδιοριστεί από τον ΟΔΔΗΧ, με βάση το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού, θα περιοριστεί το ύψος δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων ενώ τα εξάμηνα και ετήσια έντοκα αναμένεται να απευθύνονται και στα φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί έως το τέλος Ιουνίου, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε έξι εκδόσεις εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και δύο εκδόσεις διάρκειας 12 μηνών. Οι ημερομηνίες είναι:

Όσον φορά τις επανεκδόσεις ομολόγων, μετά και την πρώτη που πραγματοποιήθηκε στις 17 του μηνός μέσω της επανέκδοσης 5ετούς ομολόγου οπότε και αντλήθηκαν 250 εκατ. ευρώ, οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί είναι:

Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ, εκμεταλλευόμενος την ευνοϊκή συγκυρία σκοπεύει εντός του έτους να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δόσεων από τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων  μειώνοντας περαιτέρω του τόκους αλλά και του δημόσιου χρέους.

Related posts

Παπαθανάσης: Ετοιμάζεται το Καλάθι της Σαρακοστής

banks

Έρχεται ραγδαία αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης

banks

Χανιά: Χωρίς δημοτικά τέλη 2.500 επιχειρήσεις για την περίοδο της καραντίνας

banks

Ικανοποιημένο το ΕΒΕΘ από την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων

banks

Κόκκινα δάνεια: Τι συζήτησαν οι servicers με το υπουργείο Οικονομικών

banks

Προκαταρκτική έρευνα για τις δηλώσεις Γιαννάκου περί παράλυσης νοσηλεύτριας μετά τη β’ δόση του εμβολίου

banks