17.5 C
Athens
May 5, 2024
Image default
MARKETS

Αισιοδοξία στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Κομβικές οι κεντρικές τράπεζες

Αισιοδοξία στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Κομβικές οι κεντρικές τράπεζες

Ήπια ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (2/2), με τα εταιρικά αποτελέσματα και τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι μετοχές που σχετίζονται με αυτοκίνητα ανεβαίνουν 1,1%, με σχεδόν όλους τους κλάδους να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος, εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που υποχωρούν 0,7%.

Ο δείκτης blue chip της ηπειρωτικής Ευρώπης ανακάμπτει την Παρασκευή, αφού έκλεισε κατά 0,5% χαμηλότερα την προηγούμενη συνεδρίαση, υποχωρώντας από τα υψηλά δύο ετών που κλιμακώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Πέμπτη με μια απροσδόκητη κατάτμηση ψηφοφορίας που υπογράμμισε τις δύσκολες προοπτικές για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός πλησιάζει πιο κοντά στον στόχο.

Την Τετάρτη, η Federal Reserve άφησε επίσης αμετάβλητη την νομισματική πολιτική της και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ «πάγωσε» τις εικασίες για πιθανή πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη την Πέμπτη έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε ελαφρά τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός.

Τα εταιρικά κέρδη ήταν ο βασικός μοχλός της κίνησης των τιμών των μεμονωμένων μετοχών στην Ευρώπη όλη την εβδομάδα, με εταιρείες όπως η Deutsche Bank, η BNP Paribas, η Adidas και η Volvo Cars να πραγματοποιούν σημαντικές κινήσεις την Πέμπτη.

Η Παρασκευή αναμένεται να είναι πιο ήσυχη στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,57% στις 486,76 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,82% στις 16.996,32 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,63% στις 7.637,27 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει 0,46% στις 7.665,31 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,24% στις 30.817 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,63% στις 10.075,50 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,40% στις 6.310,37 μονάδες.

#DAX_30 #Stoxx_Europe_600 #ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

Related posts

Στο κόκκινο η Wall Street λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

banks

Η Citi προβλέπει τέλος στο ράλι των μετοχών- Οι λόγοι

banks

Ασιατικές αγορές: «Βυθίστηκε» κατά σχεδόν 600 μονάδες ο Nikkei

banks

Η Wall Street… παρασέρνει τις ευρωαγορές- Απώλειες στο άνοιγμα

banks

Κέρδη στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο μάκρο και… ΗΠΑ

banks

Συνεχίστηκε η… κατρακύλα στις ασιατικές αγορές μετά τα σχόλια Πάουελ

banks