20.3 C
Athens
May 7, 2024
Image default
MARKETS

Αποτινάσουν το εμπόλεμο κλίμα και «σκαρφαλώνουν» οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

Αποτινάσουν το εμπόλεμο κλίμα και «σκαρφαλώνουν» οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

Κέρδη που αγγίζουν το  1,5% καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (10/10), εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης και της αιματοχυσίας στο Ισραήλ και τη Γάζα.

Αντιστρέφοντας το μοτίβο που παρατηρήθηκε τη Δευτέρα, οι κλάδοι διαπραγματεύονται γενικά σε θετικό έδαφος, εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που υποχωρούν 0,6%.

Οι ταξιδιωτικές μετοχές ανεβαίνουν 2,17% παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις προς το Ισραήλ.

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα, καθώς συνέχισε την απάντησή του στην αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου.

Οι Ισραηλινοί υπουργοί διέταξαν «πλήρη πολιορκία» της ήδη αποκλεισμένης και εξαθλιωμένης Λωρίδας της Γάζας, διακόπτοντας τις προμήθειες σε τρόφιμα, νερό και ηλεκτρισμό στους περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους της.

Οι επενδυτές επεξεργάζονται επίσης τα σχόλια από αξιωματούχους της Federal Reserve, τα οποία φαινόταν να πυροδοτούν μια υποχώρηση των προσδοκιών για τα αμερικανικά επιτόκια.

Ο αντιπρόεδρος της Fed, Φίλιπ Τζέφερσον, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να «προχωρήσει προσεκτικά» δεδομένης της πρόσφατης απότομης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων. Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, δήλωσε ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν υψηλά λόγω των υψηλότερων προθεσμιακών ασφαλίστρων, πράγμα που σημαίνει λιγότερη ανάγκη για αύξηση του επιτοκίου ομοσπονδιακών κεφαλαίων.

Στα μάκρο, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 2,7% τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 2,2% το προηγούμενο έτος, αλλά κάτω από τον μέσο όρο 12μηνης αύξησης 4,2%, σύμφωνα με στοιχεία της British Retail Consortium.

Οι πωλήσεις τροφίμων αυξήθηκαν κατά 7,4%, καθώς οι πωλήσεις μη τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,2%.

«Η αύξηση των πωλήσεων τον Σεπτέμβριο επιβραδύνθηκε καθώς το υψηλό κόστος ζωής συνεχίζει να πλήττει τα νοικοκυριά», δήλωσε η Χέλεν Ντίνκινσον, διευθύνουσα σύμβουλος της BRC.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1,42% στις 450,14 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 1,58% στις 15.366,45 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 1,33% στις 7.115,11 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 1,52% στις 7.606,46 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 1,71% στις 28.155 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 1,57% στις 9.296,14 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 1,18% στις 6.014,09 μονάδες.

  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600
  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

    Related posts

    Αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ιαπωνία, σε άνοδο ο Nikkei 225

    banks

    Οι δηλώσεις Πάουελ «πλήγωσαν» τις ασιατικές αγορές

    banks

    Τέταρτη σερί πτώση για τον Nasdaq- «Βυθίστηκε» η Apple

    banks

    Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street- Σε χαμηλό 4μήνου το πετρέλαιο

    banks

    Στα «κόκκινα» η Ασία, λόγω Fed- Στο -3% το Χονγκ Κονγκ

    banks

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Ζυγίζοντας» τα μάκρο

    banks