18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
POLITICS

Βασίλης Κικίλιας: «Αποστείλαμε επιστολές σε Δήμους και Περιφέρειες για τα αντιπλημμυρικά έργα»

Σε συνέντευξη του, ο Βασίλης Κικίλιας μίλησε για τις πλημμύρες που έπληξαν την Θεσσαλία από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, αλλά και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο ίδιος ανέφερε ότι  «οι μεσογειακές χώρες πληρώνουμε το τίμημα της κλιματικής κρίσης. Το ότι 2 φορές σε 15 μέρες έχουμε μία τεράστια καταστροφή που την αντιμετωπίζουμε στη Μαγνησία και τη βόρεια Εύβοια, δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος. Υπάρχουν εκεί συμπολίτες μας που αγωνιούν, που είναι έξω από τα σπίτια τους και χρειάζονται βοήθεια. Το μισό υπουργικό συμβούλιο και όλες οι δομές του κράτους και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εκεί και προσπαθούν να προσφέρουν.»

«Είμαι εδώ για να δίνω λύση στα προβλήματα»

«Δεν είμαι εδώ για να σχολιάσω την επικαιρότητα και να ασκήσω πολιτική με όρους επικοινωνίας κατ’ αποκοπή. Είμαι εδώ για να δίνω λύση στα προβλήματα κι προσπαθούμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εκεί ήταν ο κ. Αυγενάκης, ήταν οι υπουργοί Εσωτερικών. Υποδομών, Ενέργειας, όλη η ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, η αρωγή με τις αποζημιώσεις τάχιστα, υπό τον συντονισμό της προεδρίας της κυβέρνησης.

Πιστεύω και δέχομαι την επικοινωνία, αλλά πιστεύω τις πολιτικές θέσεις και με τον τρόπο με τον οποίο θα δράσουμε για τα προβλήματα που έχουμε. Η δουλειά μας είναι να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας, και νομίζω ότι αυτό φαίνεται δεδομένων των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

«Κάνεις δε μπόρεσε να προβλέψει τα 800-900 millimeter νερού ανά μέτρο»

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «θα έλεγα ότι το αντίθετο ακριβώς συνέβη. Σε μία τεράστια καταστροφή η οποία σε ό,τι αφορά στην πρόγνωση της ΕΜΥ έδινε πεδίο ακραίων καιρικών φαινομένων το σύνολο της χώρας, και ειδοποιήσαμε προκλητικά, και συντονιστικά κάναμε με τους δήμους και τις περιφέρειες. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έστειλα επιστολές σε όλες τις περιφέρειες για τα έκτακτα έργα που πρέπει να γίνουν και για τον έλεγχο στα αντιπλημμυρικά έργα, και για το 112 εκδώσαμε πάνω από 45 112, πριν και κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Κάνεις δε μπόρεσε να προβλέψει τα 800-900 millimeter νερού ανά μέτρο. Δεν ήταν φυσιολογικές οι συνθήκες αυτές. Οι εικόνες που παρουσιάστηκαν στα χωριά της Θεσσαλίας με 6-7 μέτρα νερό, ισοδυναμούσαν με μία τεράστια καταστροφή».

Και πρόσθεσε: «Ενώ στις πυρκαγιές το 112 είναι εργαλείο απομάκρυνσης, και αυτό χρησιμοποιήσαμε όλο το καλοκαίρι, απομακρύναμε 25.000 ανθρώπους στη Ρόδο επιτυχώς, στις πλημμύρες, όταν αυτό δεν είναι δομημένο σωστά και βγάλεις τους ανθρώπους στον δρόμο, μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα. Οι μισοί δρόμοι στο βόρειο και νότιο Πήλιο, είναι κατεστραμμένοι. Στη Θεσσαλία έπεσαν γέφυρες, ξηλώθηκαν σιδηροδρομικές γραμμές, δρόμοι καταστράφηκαν, η λίμνη έγινε 3 φορές μεγαλύτερη. Το ότι εμείς καταφέραμε το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία, ο Στρατός, τα Λιμενικό που χρειάστηκε, η τοπική αυτοδιοίκηση να είμαστε εκεί και να στηρίξουμε τον κόσμο».

«Κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει τα 800 millimeter νερού ανά μέτρο»

Βασίλης Κικίλιας – υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης

« Θα φέρουμε έναν νόμο στη Βουλή»

«Δεν ισχύει ότι μόνο οι εθελοντές και ο Στρατός έσωσαν την κατάσταση. Βοήθησε και η πυροσβεστική. Πρέπει να στηρίξουμε τη χώρα μας που απειλείται από την κλιματική κρίση. Θα φέρουμε έναν νόμο στη Βουλή, που θα ελέγχει αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες και θα επιβάλει στενή συνεργασία.

Τις αντιπυρικές ζώνες, τον έλεγχο των Δήμων και των δημοτών και ειδικά ο έλεγχος των ασυνείδητων και αμετανόητων που θέλουν να κάνουν εργασίες όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι στο 5. Είναι εγκληματικό», υπογράμμισε.

«Στην πρώτη μας επιστολή απάντησαν 5 Δήμοι από όλη την Ελλάδα»

Όσον αφορά στα αντιπλημμυρικά έργα ο κ. Κικίλιας επεσήμανε πως, «το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έστειλε με χαρακτήρα κατεπείγοντος δηλώνοντας επακριβώς σε κάθε δήμο και Περιφέρεια, από την 1η Σεπτεμβρίου, τι απαιτείται να γίνει ανάλογα μ τις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας. Στην πρώτη μας επιστολή απάντησαν 5 Δήμοι από όλη την Ελλάδα. Θα αποδειχθεί εάν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν στη Θεσσαλία».

«Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την κλιματική κρίση. Η πρόληψη είναι το ισχυρότερο όπλο που πρέπει να έχουμε και δεν έχουμε εκμεταλλευτεί. Για μας η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, ήδη δουλεύουμε για το καλοκαίρι. Ο Κηφισός είναι ένα μεγάλο θέμα. Είναι κλειστός σε ένα σημείο και πρέπει να δούμε τι φερτά υλικά έχει. Ο καθένας έχει αρμοδιότητες. Στην 2η, 3η επιστολή απάντησαν 165. Όλα πρέπει να γίνουν σε ένα πλάισιο οργανωμένο και δομημένο», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Δείτε το βίντεο

Related posts

Ρωμανός στην Κεχαγιά: Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε 27 έμμεσους και άμεσους φόρους

banks1

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση από τη ΝΔ – Θα απολογηθεί για τα έργα που δεν έγιναν στη Θεσσαλία;

banks

ΣΥΡΙΖΑ: Το συνέδριο θα αποφασίσει αν θα προχωρήσουμε σε εκλογή νέας ηγεσίας, λέει ο Καλαματιανός

banks1

Ελληνογαλλική συμφωνία – Πρόπλασμα για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα; – Γιατί «πνέει τα μένεα» ο Ερντογάν

banks

Νέο κείμενο δυσαρέσκειας από 117 Κρητικούς – Υπογράφουν Σταθάκης, Ξανθός – Τον Πολάκη τον ρώτησαν;

banks

Άδωνις Γεωργιάδης για Τζάκρη: «Ιεροσυλία η αρχιΠΑΣΟΚα, η πρασινοφρουρού να ζητάει διαγραφή Φίλη και Σκουρλέτη»

banks1