21.9 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Γ. Λαγός στο Naftemporiki TV: «Χρυσάφι» θα πληρώσουμε τη σοκολάτα από Σεπτέμβριο

Εν αναμονή του Πάσχα καθώς σε κάθε ένα πασχαλινό τραπέζι θα υπάρχει από ένα σοκολατένιο γλύκισμα, προβληματισμό προκαλεί η τιμή τους. Καθώς μεγάλο αντίκτυπο θα έχει η αύξηση τιμής του κακάο.

Για το θέμα, μεταξύ άλλων, μίλησε ο πρόεδρος Ένωσης Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδας, Γιάννης Λαγός, στην εκπομπή «In Business» με τη Μαρία Σμιλίδου και τον Παύλο Πανταζόπουλο, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής.

Αρχικά ο κ. Γιάννης Λαγός, ανέφερε ότι «ξαφνικά το τελευταίο τρίμηνο, υπάρχει μια ραγδαία αύξηση της τιμής του κακάο και των παραγωγών του. Των υλικών δηλαδή που μπαίνουν μέσα σε μια σοκολάτα και όταν λέμε σοκολάτα, εννοούμε την πρώτη ύλη που παίρνει η κάθε βιοτεχνία για να λιώσει, να την κάνει πασχαλινό αυγό, σοκολατάκι. Με απλά λόγια θα την κάνει κέρασμα».

Καθότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση στην τιμή του κακάο ο κ. Λαγός συνέχισε λέγοντας ότι «πριν από 15 μήνες, με τιμές χρηματιστηρίου Λονδίνου, ο καρπός του κακάο είχε 1700 £ και τώρα μιλάμε για 5.500 με 6000£. Για το βούτυρο κακάο τώρα, μίλησα με εταιρεία μεγάλη πρώτων υλών και μου είπε ότι πωλείται σήμερα από 32€ το κιλό, από 7€ που ήταν πριν».

«Το βούτυρο κακάο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη ύλη που φτιάχνεται η σοκολάτα. Η σοκολάτα έχει αύξηση κοστολογίου 300% τουλάχιστον, σαν υλικό. Ευτυχώς όμως, οι εταιρείες οι μεγάλες είχανε κάνει κάποιες προβλέψεις για να κλείσουν συμφωνίες και είχαν κλείσει τιμές για τις πρώτες ύλες από το Νοέμβριο του 23 γιατί οι μεγάλες σοκολατοποιίες ξεκινάνε πολύ νωρίς να παράξουν πασχαλινά αυγά», πρόσθεσε.

Αύξηση στην τιμή του πασχαλινού αυγού

Για το πόσο μπορεί να πουληθεί το πασχαλινό αυγό χονδρική και πόσο το παίρνει ο καταναλωτής ο κύριος Λαγός εξήγησε ότι «Σε κατάστημα χονδρικής χθες, ένα πασχαλινό αυγό, έτοιμο, αμπαλαρισμένο, έβγαινε μαζί με το ΦΠΑ περίπου στα 7,5 ευρώ. Αν αυτό το αυγό το πάρει ένα μαγαζί και βάλει και ένα ποσοστό κέρδους περίπου 30% η τιμή έφτασε στα 10€, την ίδια ώρα που πέρυσι δεν είχε ούτε το 1/3. Έβγαινε περίπου 3,5- 4€. Αυτή τη στιγμή η σοκολάτα σαν βάση, σαν πρώτη ύλη έχει κόστος 11 με 12€ από 3. Αν το θέμα με την σοκολάτα συνεχίσει να υπάρχει τα αποτελέσματα στις τιμές θα φανούν από το Σεπτέμβριο».

Ο κ. Λαγός επίσης, επισήμανε ότι σαφέστατα δεν αμφισβητούν την κλιματική κρίση και το φαινόμενο Ελ Νινιο, τις βροχές που έπληξαν την Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα και δημιούργησαν πρόβλημα στην παραγωγή σοκολάτας, αλλά όπως ανέφερε υπάρχουν και κάποιες θεωρίες για μεγάλα funds τα οποία για έχουν συγκεντρωμένα κάποια μεγάλα συμβόλαια και μπορούν να παίζουν με τις τιμές.

«Μπορεί οι πάστες να μην αυξηθούν, αλλά σίγουρα τα σοκολατάκια θα τα πληρώσουμε χρυσάφι»

Τέλος σχολίασε ότι μπορεί οι πάστες να μην αυξηθούν, αλλά σίγουρα τα σοκολατάκια θα τα πληρώσουμε χρυσάφι από Σεπτέμβριο, ενώ «υπάρχουν εικασίες ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο χρόνια και αν ομαλοποιηθεί θεωρείται δεδομένο, ότι δεν θα πάει στην τιμή που ήταν πριν την κρίση».

Related posts

Έως 31 Αυγούστου οι αιτήσεις για επιδότηση τόκων δανείων ΜμΕ πληττόμενων από την πανδημία

banks

Ολυμπιακός: Πλησιάζει στην απόκτηση του Μαντσίνι από τον Άρη

banks

Οι Βρετανοί ψηφίζουν Νάξο

banks

Στα 7,5 δισ. ευρώ οι ανάγκες χρηματοδότησης της οικονομίας από το εξωτερικό 

banks

Βαρύς φορολογικός λογαριασμός άνω των 2 δισ. ευρώ έως τις 28/2 για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες

banks

Γ. Γεωργαντάς: Η κατάρτιση των αγροτών πρέπει να γίνει προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης

banks