18.7 C
Athens
April 27, 2024
Image default
ECONOMY

Γ. Στουρνάρας στους FT: Κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού λόγω Μέσης Ανατολής

Νέες προκλήσεις δημιουργεί για την οικονομία της Ευρώπης ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Μέση Ανατολή, από τη διαταραχή της αγοράς ενέργειας έως την εισροή προσφύγων, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

Μιλώντας στους Financial Times, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή άλλαξαν την ισορροπία ενάντια σε οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

«Είναι θέμα κοινής λογικής», είπε ο κ. Στουρνάρας μία εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα. Η συνάντηση, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, δεν αναμένεται ευρέως να επιφέρει καμία αλλαγή στα επιτόκια της ευρωζώνης για πρώτη φορά σε 15 μήνες.

«Εάν υπάρχει μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί -είμαστε στο σκοτάδι- είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Ως προς την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι «λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει να είναι ένας μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε μία κατάσταση στασιμοπληθωρισμού», προσθέτοντας ότι μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει έξαρση στις προσφυγικές ροές που φτάνουν στην Ευρώπη.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Εάν υπάρξει έξοδος ανθρώπων, ξέρουμε εξ ορισμού ότι η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι ο πρώτος σταθμός, επομένως αυτό θα είναι ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα», είπε.

Ερωτηθείς πότε πίστευε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι «αν ο πληθωρισμός στα μέσα του επόμενου έτους υποχωρήσει κοντά στο 3%, τότε ίσως η στιγμή να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια μείωση των επιτοκίων».

Στο δημοσίευμα των FT τονίζεται ότι η ανάπτυξη της Ελλάδος απειλείται από τη συρρίκνωση του πληθυσμού της. «Πολλοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ, μακροπρόθεσμα, πιστεύουν ότι ο ελληνικός ρυθμός ανάπτυξης θα μειωνόταν κατά 1 έως 1,5 ποσοστιαίες μονάδες λόγω της μείωσης του πληθυσμού», είπε ο κ. Στουρνάρας. Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να ενισχύσει την παραγωγικότητα μειώνοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή της Δικαιοσύνης, επιταχύνοντας παράλληλα την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και βελτιώνοντας την ποιότητα των σχολείων, των μέσων μαζικής μεταφοράς και των νοσοκομείων.

Related posts

Από αύριο οι πληρωμές για τις αναστολές συμβάσεων Νοεμβρίου

banks

Έλεγχος των υποχρεωτικών επιστροφών στο φάρμακο 

banks

Χρ. Δήμας: Ποιοτικές και καλά αμειβόμενες οι θέσεις εργασίας στο οικοσύστημα καινοτομίας

banks

Δ. Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Έξι προτάσεις και 4 προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

banks

Market pass: Μέσα Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα – Πότε καταβάλλονται τα ποσά

banks

ΔΥΠΑ: Τη Δευτέρα το Δώρο Χριστούγεννων – Ποια άλλα επιδόματα θα πληρωθούν

banks