22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Δημόσια υγεία: Αυξημένα κονδύλια και αποδοχές για το προσωπικό φέρνει η νέα χρονιά

Με αυξημένο προϋπολογισμό κατά 897 εκατ. ευρώ αρχίζει η νέα χρονιά στον τομέα της υγείας, ενώ τα 2,17 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν κινητήριο δύναμη για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση.

Ξεκινώντας από τη χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η υγεία έχει την «τιμητική» της, καθώς θα χρηματοδοτηθούν 42 έργα που αφορούν υποδομές και εξοπλισμό δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας, ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης», κατ’ οίκον νοσηλεία και περίθαλψη, clawback και μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έργα αυτά, σύμφωνα με τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ορέστη Καβαλάκη, θα ανέλθει στα 2,17 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί οριζοντίως στη δημόσια υγεία, πέραν της Covid τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό για την υγεία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή επεσήμανε ότι για το 2024 περιλαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό δαπανών που έχει προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια και αποτυπώνει τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ενώ, όπως είπε, «από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών στο ΕΣΥ, γιατί όταν η οικονομία πάει καλά, αντέχει τέτοιες αυξήσεις».

Αυξήσεις αποδοχών

Αυξήσεις ανακοινώθηκαν επίσης στις αποδοχές διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Υγείας.

Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι αποδοχές διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ. Μέχρι σήμερα οι μισθοί διοικητών και αναπληρωτών διοικητών νοσοκομείων ήταν 3.524,69 & 2.647,84 ευρώ αντίστοιχα, ενώ των διοικητών και υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών 4.254,5 και 3.524,69 ευρώ αντίστοιχα.

Οι νέοι μισθοί θα ανέρχονται για διοικητές νοσοκομείων άνω των 400 κλινών στα 5.121 ευρώ και για κάτω των 400 κλινών στα 4.608,9 ευρώ. Αντίστοιχα στους αναπληρωτές διοικητές 4.096,8 ευρώ & 3.584,7 ευρώ. Τέλος, για διοικητές ΥΠΕ 5.121 ευρώ και για υποδιοικητές ΥΠΕ 4.608,9 ευρώ.

Το σύνολο των αμοιβών κοστίζει σήμερα στον προϋπολογισμό του κράτους 208,3 εκατ. ευρώ, ενώ με την αύξηση θα διαμορφωθεί στα 249,9 εκατ. ευρώ.

Related posts

Εργασιακά: Οδηγός για το νέο νομοσχέδιο- Τι προβλέπεται για πολλαπλούς εργοδότες και συμβάσεις κατά παραγγελία

banks

«Ανάσα» στα έσοδα τον Φεβρουάριο

banks

Κρήτη: Υπεγράφη σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιεράπετρας

banks

Φυσικό αέριο: Μείωση 21,74% στην εγχώρια κατανάλωση το α΄ εξάμηνο 2023 – Αύξηση 15,03% στις εξαγωγές

banks

Π. Τσακλόγλου: Οι 5 άξονες για την προώθηση της απασχόλησης και της βιώσιμης ανάπτυξης

banks

BASF: Μετεγκατάσταση μέρους της παραγωγής στην Κίνα και απολύσεις

banks