16 C
Athens
May 6, 2024
Image default
COMODITIES

Διπλάσια η τιμή του κακάο από την αρχή του 2024

Διπλάσια η τιμή του κακάο από την αρχή του 2024

Οι τιμές των futures για το κακάο έχουν διπλασιαστεί σε λιγότερο από τρεις μήνες, θέτοντας ξανά στο επίκεντρο το υψηλό κόστος της σοκολάτας ενόψει του Πάσχα.

Ειδικότερα, το πλέον ενεργό συμβόλαιο στη Νέα Υόρκη σημείωσε άνοδο έως και 5,9% στα 8.493 δολάρια ανά μετρικό τόνο, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, προτού μειώσει κάποια κέρδη αργότερα μέσα στην ημέρα. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ενώ οι βιομηχανίες αγοράζουν σπόρους κακάο μήνες πριν τους χρειαστούν, το ράλι αρχίζει να «δαγκώνει», αυξάνοντας το κόστος για τους καταναλωτές και στέλνοντας τους παραγωγούς σοκολάτας να αναζητούν λύσεις. Ορισμένες μπάρες σοκολάτας γίνονται πιο ακριβές, μικρότερες ή γεμίζουν με άλλες γεύσεις για να μετριαστεί ο αντίκτυπος.

«Υπάρχουν πολλοί που έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις τιμών. Είμαστε και εμείς μέρος αυτής της ομάδας», δήλωσε ο Martin Hug, οικονομικός διευθυντής της εταιρείας παραγωγής σοκολάτας Lindt & Spruengli AG. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε, αυτήν τη στιγμή, τι θα συμβεί με την αγορά κακάο. Αλλά, νομίζω ότι το έχουμε ελέγξει όσο καλύτερα μπορούμε».

Ακριβότερη σοκολάτα σημαίνει άσχημα νέα για τους καταναλωτές, που στρέφονται στα γλυκά για τον εορτασμό του Πάσχα. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου των ΗΠΑ, σχεδόν το 90% των Αμερικανών καταναλωτών δήλωσαν ότι θα αγοράσουν γλυκά για τις γιορτές. Οι συνολικές δαπάνες για γλυκά -συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας- υπολογίζονται σε 3,1 δισ. δολάρια, το δεύτερο υψηλότερο ποσό στα διαθέσιμα στοιχεία.

Το κόστος του κακάο αναμένεται να παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς οι καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική – σημαντική περιοχή καλλιέργειας – έχουν πληγεί από ασθένειες και μια σειρά ακραίων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βρίσκεται σε τροχιά τρίτου διαδοχικού ελλείμματος στον εφοδιασμό. 

Δεν υπάρχει «ακόμη καμία ορατότητα για την επόμενη σοδειά», που ξεκινά το φθινόπωρο, δήλωσε ο Fuad Mohammed Abubakar, επικεφαλής της Ghana Cocoa Marketing Company UK Ltd. «Η πρόκληση για την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα είναι ότι κανείς δε γνωρίζει πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της παραγωγής τους. Δεν υπάρχει διάσωση της προσφοράς τους επόμενους μήνες».

Ο κάτω του κανονικού ρυθμός παραδόσεων στα λιμάνια της κορυφαίας παραγωγού Ακτής Ελεφαντοστού συνέχισε να ωθεί τις τιμές προς τα πάνω και οι επικείμενοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς αυξάνουν τα εμπόδια. Οι αναλυτές της Citi Research έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φθάσουν έως και τα 10.000 δολάρια ανά τόνο και να παραμείνουν αυξημένες έως το β’ εξάμηνο του 2025.

#ΚΑΚΑΟ #FUTURES #τιμή #Άνοδος #ΑΥΞΗΣΗ #ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ_ΠΡΟΣΦΟΡΑ #καιρικές_συνθήκες

Related posts

Διψήφια «βουτιά» για το πετρέλαιο το 2023

banks

Σε περιδίνηση το πετρέλαιο λόγω ανόδου των αμερικανικών αποθεμάτων

banks

Πετρέλαιο: Απώλειες μετά το ανοδικό σερί-Πάνω από τα 40 δολ.

banks

Η άνθιση του AI εκτοξεύει τη ζήτηση φυσικού αερίου

banks

«Σκαρφαλώνει» σχεδόν 2,5% ελέω Ερυθράς Θάλασσας το πετρέλαιο-Υποχωρεί το αέριο

banks

Διευρύνει τις απώλειές του το πετρέλαιο-Πέφτει και το φυσικό αέριο

banks