19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
POLITICS

Εντός κι εκτός των τειχών της Κουμουνδούρου – Η διάσπαση και πώς διαμορφώνονται τα νέα στρατόπεδα

Δραματικές ώρες βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας την κοινοβουλευτική του δύναμη να συρρικνώνεται μετά την απόφαση της ομάδας Αχτσιόγλου να αποχωρήσει σχηματίζοντας έναν νέο χάρτη στο πολιτικό σκηνικό της χώρας εντός και εκτός της Βουλής.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται εδώ και μήνες σε περιδίνηση αναζητά το βηματισμό του σε αχαρτογράφητα νερά καθώς οι κραδασμοί παραμένουν με τον Διονύση Τεμπονέρα, εντός των τειχών, να αποκτά πλέον σαφή και διακριτό πόλο στην επόμενη μέρα.

Μια ημέρα που ξεκίνησε με την ανεξαρτητοποίηση εννέα βουλευτών, επτά βουλευτών της ομάδας Αχτσιόγλου και δύο ακόμη μουσουλμάνων.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει με 36 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει 32

Έτσι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μένει με 36 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει 32. Ειδικότερα, οι Χαρίτσης και Ηλιόπουλος έκαναν γνωστό στον Πρόεδρο της Βουλής τις ανεξαρτητοποιήσεις των εξής βουλευτών: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζειμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ και Χαρίτσης Αλέξης.

Το σενάριο που ήθελε τον σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιβεβαιώθηκε από τον Νάσο Ηλιόπουλο. Θα αποτελείται από 11 μέλη καθώς στους εννέα προστίθενται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα. Σε ερωτήματα που δέχτηκε για το αν ο Αλέξης Χαρίτσης θα αναλάβει την προεδρία της, ανέφερε: «Να περιμένετε λίγες ημέρες. Θα τα δείτε όλα, κάντε υπομονή».

Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Το στρατόπεδο εκτός των τειχών

Η κατάσταση που έχει παγιωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «δεν μας επιτρέπει να υπερασπιστούμε, να υλοποιήσουμε και να ανανεώσουμε το πρόγραμμα και το πολιτικό σχέδιο με βάση το οποίο διεκδικήσαμε την υποστήριξη και την ψήφο των πολιτών στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις» αναφέρει η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου στην ανακοίνωση εξόδου καταλογίζοντας μεταξύ άλλων στον Στέφανο Κασσελάκη «υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019), η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας. Είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή».

Η αποχώρηση τους εκτιμούν πως είναι «ένα βήμα που κοιτάει στο μέλλον» εξηγώντας πως η Ελλάδα «χρειάζεται πολιτικά ισχυρή και προγραμματικά οραματική προοδευτική αντιπολίτευση, που όχι μόνο θα αμφισβητεί την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Αυτό απαιτεί τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολιτικού περιεχομένου πάνω στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας: την κλιματική κρίση που επικαθορίζει συνολικά μία νέα ιστορική περίοδο, την ενδυνάμωση της εργασίας στις νέες προκλήσεις, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, τις κοινωνικές ανισότητες, τις σύγχρονες έμφυλες και φεμινιστικές διεκδικήσεις, το περιεχόμενο και τους θεσμούς της Δημοκρατίας».

«Aποχωρήσαμε από ένα κόμμα στο οποίο δεν είμαστε περαστικοί, ούτε χθεσινοί»

Για μία «ιδιαίτερη και δύσκολη» μέρα έκανε λόγο ο Αλέξης Χαρίτσης, αναφερόμενος στην αποχώρησή του και της ομάδας «6+6» από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

Όπως τόνισε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, «εμείς αποχωρήσαμε από ένα κόμμα στο οποίο δεν είμαστε περαστικοί, ούτε χθεσινοί. Το χτίσαμε με πολύ μεγάλο κόπο εδώ και πολλά χρόνια». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως η αποχώρησή τους αποτελεί μια πράξη ευθύνης και ελπίδας.

Η ομάδα Αχτσιόγλου κάνει τα πλάνα της

Το στρατόπεδο εντός των τειχών

Τα νέα δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία με τον Στέφανο Κασσελάκη να σχολιάζει πως «σήμερα κλείνει ο κύκλος εσωστρέφειας. Ενωμένοι θα επικεντρωθούμε στην παραγωγή πολιτικών λύσεων για την κοινωνία» και την απαραίτητη επισήμανση πως «προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα».

Μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η ανακοίνωση που εκδόθηκε φανερώνει και το χάσμα μεταξύ των δύο στρατοπέδων με τους μεν πρώτους να υπερασπίζονται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τους δεύτερους «την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα».

Με το νέο τοπίο να αρχίζει να σχηματίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως συνεχίζουν «με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα, με ακόμα μεγαλύτερη πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του προοδευτικού κόσμου», χωρίς να «κάνουμε τη χάρη ούτε σε όσους ονειρεύονται μια αριστερή παρένθεση, ούτε σε αυτούς που απεργάζονται την παλινόρθωση ενός ψευδεπίγραφου δικομματισμού, με τη συνεργασία διαφόρων ‘προθύμων’».

Είμαστε εδώ, προχωράμε μπροστά, ακόμα πιο ισχυροί και ανανεωμένοι, τονίζουν προτάσσοντας «συσπείρωση, ενότητα, δυναμική επανεκκίνηση, μαζί με την κοινωνία και τη νέα γενιά.  Στο πλάι του ελληνικού λαού, στους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία, για μια Ελλάδα σύγχρονη, προοδευτική, όπως μας αξίζει».

Δ. Αυγέρη: Παραδώστε τις έδρες

Λαβωμένο από τις εξελίξεις και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να μειώνεται η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ζητά σαφέστατα από τους αποχωρήσαντες να παραδώσουν τις έδρες.

«Σε τελική ανάλυση δεν σέβονται όχι μόνο την δημοκρατική ετυμηγορία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν δέχονται την λαϊκή εντολή του περασμένου Ιουνίου. Σαφέστατα θα πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους. Εξάλλου υπάρχουν και πολιτικά παραδείγματα βουλευτών που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και φεύγοντας παρέδωσαν την έδρα τους», ανέφερε (MEGA) η Δώρα Αυγέρη σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις.

Το ίδιο ζήτησε και από τους ευρωβουλευτές Δημήτρη Παπαδημούλη, Στέλιο Κούλογλου και Πέτρο Κόκκαλη. «Πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους. Μέχρι στιγμής βλέπω ότι η προσπάθεια όλων αυτών που αποχώρησαν είναι ότι καταναλώνουν φαιά ουσία πώς να κάνουν αντιπολίτευση σε ένα νεοεκλεγέντα πρόεδρο» σημείωσε.

«Η σημερινή αποχώρηση συντρόφων και συντροφισσών (μέχρι σήμερα) είναι μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Διότι αδυνατίζει την Αξιωματική Αντιπολίτευση, την ώρα που ο Μητσοτάκης υλοποιεί ένα ευρύτατο σχέδιο κατεδάφισης δικαιωμάτων και ασφάλειας της κοινωνίας, από το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι τον προϋπολογισμό, από τα θέματα των φυσικών καταστροφών μέχρι την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια», τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο ρόλος του Τεμπονέρα εντός και εκτός των τειχών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κινήσεις του Διονύση Τεμπονέρα που χτίζει σαφή και διακριτό πόλο στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις σημερινές αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών.

Ο γνωστός εργατολόγος εμφανίστηκε με την τοποθέτησή του αντίθετος στην δημιουργία «πολιτικού κέντρου» (πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη) και ζήτησε την άμεση διενέργεια συνεδρίου, το αργότερο τον Ιανουάριο ενώ διαφώνησε με τις πρόσφατες αναφορές του προέδρου του κόμματος σε «νοικοκυραίους».

Η άφιξη του Δ. Τεμπονέρα στη συνεδρίαση της ΠΓ.

Κατά την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία σημείωσε χαρακτηριστικά πως «ο σεβασμός στο καταστατικό για παράδειγμα δεν συνάδει με την δημιουργία παράκεντρων και παρα-οργάνων που αντιστρατεύονται τα θεσμοθετημένα όργανα» και από θέση αρχής γνωστοποίηση «δεν προτίθεμαι να συμμετέχω σε μη θεσμοθετημένα, καταστατικά όργανα, σεβόμενος την συλλογική απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου μας, που δημοκρατικά ενέκριναν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μας δεσμεύει ακόμα».

«Σεβασμός στο καταστατικό, συλλογική λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων και προτάσεις-δράσεις πολιτικής»

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως κρίσιμο όρο για την ενωτική πορεία του κόμματος, μετά τις αποχωρήσεις στελεχών του, το τρίπτυχο: σεβασμός στο καταστατικό, συλλογική λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων και προτάσεις-δράσεις πολιτικής.

Σχηματοποιείται το νέο κόμμα μετά τη διάσπαση

Με τις εξελίξεις να είναι πυκνές οι αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν δειλά-δειλά τα πρώτα τους βήματα με το βλέμμα τις ευρωεκλογές.

Ο Νίκος Μπίστης, που συνυπογράφει το κείμενο αποχώρησης 57 μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, περιγράφει τα χαρακτηριστικά του νέου κόμματος τονίζοντας την ανάγκη για ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς με μεγάλη δόση Οικολογίας και φεμινισμού. Ένα κόμμα που «θα κρατήσει τις καλύτερες παραδόσεις και κορυφαίες στιγμές της διακυβέρνησης του  ΣΥΡΙΖΑ (Πρέσπες, έξοδος από τα μνημόνια και μαξιλάρι 37 δισ., κατοχύρωση ποικίλων δικαιωμάτων).

Ταυτοχρόνως θα απορρίψει κατηγορηματικά πολιτικές με στοιχεία λαϊκισμού, εθνικισμού, εσχάτως  και  ασυναρτησίας όπως και συμπεριφορές ανορθολογικές , διχαστικές και εχθροπαθείς εντός και εκτός κόμματος, που αλλοίωσαν την φυσιογνωμία του και περιόρισαν την επιρροή του».

Τα επόμενα βήματα

Το πρώην στέλεχος του κόμματος της Κουμουνδούρου, στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο FB περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του νέου φορέα μιλά για «ένα κόμμα συνέχειας αλλά κυρίως τομής που θα ανακτήσει αξιοπιστία και θα αποτελέσει πόλο συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς, της Κεντροαριστεράς και της πολιτικής Οικολογίας».

Ο Αλέξης Χαρίτσης εστίασε στην ανάγκη «να διαμορφωθεί μία εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Θέλουμε μία Αριστερά η οποία θα εμπιστεύεται τις δυνάμεις της», επισήμανε.

Παράλληλα, ανέφερε πως «αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι η δική μας παρουσία να είναι μαχητική και να ασκήσουμε μία προγραμματική αντιπολίτευση από αριστερή σκοπιά και βεβαίως να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας και με πολλούς άλλους».

Related posts

Συνάντηση Κασσελάκη με τον πρέσβη της Κίνας «για την ενίσχυση των ελληνοκινεζικών σχέσεων»

banks

Σεισμός στην Κρήτη – Διαβάστε αναλυτικά τα 12 συν 2 μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων

banks

Τέμπη: Τηλεφώνημα στον Δένδια από τον Μπλίνκεν – Ειλικρινή συλλυπητήρια από τις ΗΠΑ

banks

Για… business στη Σερβία Μητσοτάκης και επιχειρηματίες – Ενέργεια, υποδομές, μεταφορές

banks

Όλο το παρασκήνιο στην εκλογή πρύτανη στο ΕΚΠΑ

banks

«Όχι» στην ιδιωτικοποίηση του νερού από τα Δημοτικά Συμβούλια Δήμων

banks1