18.7 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COVER STORY

Επενδυτική βαθμίδα από Moody’s για Eurobank και Εθνική

Σε επενδυτική βαθμίδα οδήγησε η Moody’s δύο από τις ελληνικές τράπεζες την Eurobank και την Εθνική πριν δώσει επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία.

Το προφίλ της Eurobank αναβαθμίστηκε σε ba2 από b1, και οι μακροπρόθεσμες καταθέσεις της  (κεντρική αξιολόγηση ) αναβαθμίστηκαν σε Baa3 από Ba2  ενώ η  αναβάθμιση των ανεξόφλητων χρεώσεων σε Ba1 από Ba3. Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Eurobank κατά δύο βαθμίδες ενσωματώνει την αποδεδειγμένη ικανότητά της τράπεζας  να δημιουργεί οργανικά κεφάλαια τα τελευταία τρίμηνα και να ενισχύει σημαντικά τα κέρδη της.

Η τράπεζα μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν pro-forma δείκτη CET1 16,3% από τον Ιούνιο του 2023 (ενσωματώνοντας πιθανή εξαγορά των μετοχών της που ανήκουν στο ΤΧΣ), προσθέτοντας περίπου 230 μονάδες βάσης κεφαλαίου τους τελευταίους 12 μήνες. Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της τράπεζας ενσωματώνει το δείκτη 5,2% στα κόκκινα δάνεια και  θεωρεί επίσης το περιορισμένο NPE Rratio της  τράπεζας που διαμορφώθηκε στο 5,2% τον Ιούνιο του 2023 και ότι είναι ισχυρές οι  χρηματοοικονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η Eurobank έχει την πιο διαφοροποιημένη παραγωγή κερδών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η Εθνική  αναβαθμίστηκε σε ba2 από b1, ενεργοποιώντας την αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων  (κεντρική αξιολόγηση) σε Baa3 από Ba2- επενδυτική βαθμίδα-  και η αναβάθμισή της σε Ba1 από Ba3. Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Εθνικής λαμβάνει υπόψη τις ισχυρότερες μετρήσεις κεφαλαίου της στην αγορά με δείκτη CET1 17,3% τον Ιούνιο του 2023, γεγονός που παρέχει στην τράπεζα την υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης απωλειών μεταξύ των ανταγωνιστών της.

Η Εθνική πέτυχε  το υψηλότερο CET1 21,6% κάτω από το βασικό σενάριο και 14,5% κάτω από το δυσμενές σενάριο μέχρι το τέλος του 2025. Τα υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα παρέχουν στην ΕΤΕ τη δυνατότητα να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο δανείων της
Η κερδοφορία είναι επίσης κινητήριος μοχλός για την αναβάθμιση της αξιολόγησης της τράπεζας, με ετήσια αύξηση 116%

Η AlphaBank αναβαθμίστηκε σε ba3 από b1, οι μακροπρόθεσμες καταθέσεις της (κεντρική αξιολόγηση)  αναβαθμίστηκαν σε Ba1 από Ba2  ενώ το ανώτερο μη εξασφαλισμένο χρέος της τράπεζας  αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3.
Η αναβάθμιση αξιολόγησης θεωρεί ότι η AlphaBank απεικονίζει τη  σημαντική πρόοδο στη μείωση των προβληματικών δανείων της τα τελευταία χρόνια, επιτυγχάνοντας μονοψήφια μη εξυπηρετούμενα ανοίγματαυν. Η τράπεζα έχει σχέδια να βελτιώσει περαιτέρω την  ποιότητα του ενεργητικού.

Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση της αξιολόγησης της τράπεζας καταγράφει επίσης το ισχυρότερο επαναλαμβανόμενο προφίλ κερδών της.

Η Τράπεζα Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε ba3 από b2, ενώ οι μακροπρόθεσμες καταθέσεις της αναβαθμίστηκαν σε Ba1 από Ba3 και το ανώτερο ακάλυπτο χρέος της αναβαθμίστηκε σε Ba2 από B1. Τα υψηλότερα επίπεδα αξιολόγησης λαμβάνουν υπόψη την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων με έναν δείκτη 5,5% τον Ιούνιο με μια σειρά από ενέργειες στο πλαίσιο του σχεδίου καθαρισμού της.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η αναβάθμιση της αξιολόγησης αναγνωρίζει επίσης την επιτυχημένη εκτέλεση του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας.

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στην αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Τράπεζας Πειραιώς είναι η ισχυρή κερδοφορία της
Τα έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 81% σε ετήσια βάση Η τράπεζα μπόρεσε επίσης να ενισχύσει τα κεφάλαιά της  με δείκτη CET1 12,3% τον Ιούνιο του 2023 σε σύγκριση με 10,2% τον Ιούνιο του 2022.

Το προφίλ της AtticaBank αναβαθμίστηκε σε caa2 από caa3 και οι μακροπρόθεσμες καταθέσεις της (κεντρική αξιλόγηση)  αναβαθμίστηκαν σε B3 από Caa1.

Η PancretaBank αναβαθμίστηκε σε caa1 από caa2 και οι μακροπρόθεσμες καταθέσεις της αναβαθμίστηκαν σε B2
από το Β3. Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων της PancretaBank αντανακλά τη σταδιακή υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου, μετά από την αύξηση κεφαλαίου €98,7 εκατ. τον Οκτώβριο 2022, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εξαγοράς της HSBC ContinentalEurope.

Σημαντική αναβάθμιση και από Fitch

Ο διεθνής αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τη Εurobank,  καθώς επίσης και την Εθνική Τράπεζα σε ΒB,  Επίσης αναβάθμισε την Πειραιώς σε BB-» από «B”.

Ειδικότερα, η Fitch ανακοίνωσε ότι αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας στο ‘BB’ από ‘BB-‘ προηγουμένως και το Viability Rating (VR) σε ‘bb’ από ‘bb-‘ με το Outlook να είναι σταθερό.

Αναβάθμισε ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Eurobank και της Eurobank Ergasias Services and Holdings στο ‘BB’ από ‘BB-‘ προηγουμένως και το Viability Ratings (VRs) σε ‘bb’ από ‘bb-‘ με το Outlook σταθερό.

Τέλος, αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας Πειραιώς στο ‘BB-‘ από ‘B’ προηγουμένως και το Viability Rating (VR) σε ‘bb-‘ από ‘b’ με το Outlook επίσης σταθερό.

Βασικός λόγος  αποτελεί  η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από την πλευρά των τραπεζών αλλά αλλά και η διαφαινόμενη αύξηση της κερδοφορίας τους λόγω των υψηλότερων επιτοκίων αλλά και των spread μεταξύ επιτοκίων δανεισμού με τα επιτόκια καταθέσεων. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η διαχείριση του κόστους.

Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι η προσεκτική διαχείριση του κόστους. Γενικότερα, η Fitch αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, που θα συνοδευτεί από μείωση της ανεργίας και τη συνεχιζόμενη ευνοϊκή πρόσβαση στις αγορές.

Related posts

Τσακλόγλου: Σε καλή θέση οι ελληνικές τράπεζες, σε σχέση με την Ευρώπη – Θεαματική βελτίωση στα «κόκκινα δάνεια»

banks1

Τράπεζες: Η πίτα των 26,5 δισ. και… το μεγάλο κόλπο

banks

H Fitch αναβάθμισε σε “θετικό” από “σταθερό” το outlook των τεσσάρων συστημικών τραπεζών

banks

JP Morgan: «Kίνδυνος» για την ελληνική οικονομία η πολιτική αβεβαιότητα – Μην περιμένετε βαθμίδα πριν τις εκλογές

banks1

Τραπεζικό σύστημα: Kερδοφορία, υποχώρηση της κεφαλαιακής επάρκειας, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων 

banks

Alpha Bank: Η ανεργία μειώνεται, αλλά απαιτούνται κινήσεις για ενθάρρυνση της ένταξης στην αγορά εργασίας

banks