18.3 C
Athens
May 10, 2024
Image default
WORLD

Η Αίγυπτος αγόρασε 500.000 τόνους ρωσικό σιτάρι μέσω ιδιωτικής συμφωνίας

Ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της Αιγύπτου αγόρασε περίπου μισό εκατομμύριο μετρικούς τόνους ρωσικού σίτου μέσω ιδιωτικής συμφωνίας, ανέφεραν τέσσερις traders στο πρακτορείο Reuters, καταφέρνοντας να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές από εκείνους που προσφέρονται στις πιο παραδοσιακές προσφορές.

Ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς σιταριού στον κόσμο, η Αίγυπτος πέρυσι άρχισε να στρέφεται προς τις άμεσες αγορές αντί για διαγωνισμούς, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία ανατάραξε το πρόγραμμα αγορών της.

Η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC) αγόρασε περίπου 480.000 μετρικούς τόνους ρωσικού σιταριού από την εμπορική εταιρεία Solaris την Παρασκευή, σε τιμή περίπου 270 δολαρίων ο τόνος σε βάση κόστους και ναύλου (C&F), δήλωσαν οι traders.

Η GASC δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Traders δήλωσαν στο Reuters ότι η τιμή θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι κάτω από ένα ανεπίσημο κατώτατο όριο που έχει ορίσει η κυβέρνηση της Ρωσίας για τον έλεγχο των εγχώριων τιμών σιταριού.

Δήλωσαν επίσης ότι το κατώτατο όριο των τιμών δεν είναι νομικά δεσμευτικό, αλλά ότι οι προμηθευτές αναμένεται να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ρωσικού υπουργείου Γεωργίας.

Υπάρχει έλλειψη σαφήνειας στην αγορά σχετικά με το επίπεδο της ρωσικής ελάχιστης κατώτατης τιμής.

Οι traders τονίζουν ότι υπάρχουν διαφορετικές ελάχιστες τιμές για ιδιωτικές πωλήσεις και πωλήσεις σε δημόσιους διαγωνισμούς, καθώς και διαφορετικές τιμές για πωλήσεις κάθε μήνα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου και εκπτώσεις για χαμηλότερες ποιότητες πρωτεϊνούχου σίτου.

Σε διαγωνισμό την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι Ρώσοι προμηθευτές είχαν υποβάλει προσφορές με κατώτατο όριο τιμής 270 δολ. ανά μετρικό τόνο, με τιμές C&F να κυμαίνονται μεταξύ 286,25 δολ. και 291 δολ. ανά μετρικό τόνο.

Το γεγονός είχε επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα του ρωσικού σιταριού, με την GASC να αγοράζει αντ’ αυτού φθηνότερο ρουμανικό και γαλλικό σιτάρι.

Η GASC είχε επίσης αγοράσει ιδιωτικά ένα φορτίο βουλγαρικού σίτου στα 270 δολάρια ανά τόνο C&F την Παρασκευή.

Αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε τις εξαγωγές σιταριού της χώρας, η Αίγυπτος βασιζόταν κυρίως στα σχετικά φθηνά ρωσικά σιτηρά.

Πέρυσι ο υπουργός Ανεφοδιασμού της Αιγύπτου είχε αναφέρει ότι οι αγορές απευθείας από τους προμηθευτές επέτραπαν στη χώρα να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές σε περιόδους αβεβαιότητας.

Η βορειοαφρικανική χώρα υποφέρει από κρίση συναλλάγματος μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο οποίος προκάλεσε μεγάλο σοκ στην οικονομία της, με αποτέλεσμα να αρχίσει να αναβάλλει τις πληρωμές για το σιτάρι.

Η κυβέρνηση είχε πρόσφατα υπογράψει συμφωνία για δάνειο 500 εκατομμυρίων δολαρίων με το Γραφείο Εξαγωγών του Άμπου Ντάμπι (ADEX) για την αγορά εισαγόμενου σίτου από την αγροτοβιομηχανία Al Dahra με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Related posts

Τελευταίο μπρα-ντε-φερ για το συνταξιοδοτικό στη Γαλλία

banks

Tο NATO ανακοίνωσε την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων στο Κόσοβο

banks

SAP: Αποχωρεί από τη Ρωσία στο τέλος του έτους

banks

Βέλγιο: Τρεις αστυνομικοί μεταξύ των 22 συλληφθέντων στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση ναρκωτικών

banks

Συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία, αλλά χωρίς ανησυχητικά συμπτώματα

banks

TASS: Καρατομήθηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών

banks