23.5 C
Athens
April 27, 2024
Image default
COMODITIES

Ισορροπεί ανάμεσα σε γεωπολιτικούς κινδύνους και ζήτηση το πετρέλαιο

Ισορροπεί ανάμεσα σε γεωπολιτικούς κινδύνους και ζήτηση το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σχετικά σταθερές την Τρίτη (12/3), καθώς οι ανησυχίες για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αντισταθμίζονται από το πτωτικό κλίμα της ζήτησης ενόψει των μηνιαίων εκθέσεων από πετρελαϊκά πρακτορεία.

Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς έχουν ατονήσει, με τις διαπραγματεύσεις να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο στο Κάιρο, ενώ η σύγκρουση απειλεί να διευρυνθεί καθώς το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά.

Αν και η σύγκρουση στη Γάζα δεν οδήγησε σε σημαντικές διακοπές του εφοδιασμού με πετρέλαιο, οι Χούθι της Υεμένης που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Αεροπορικές επιδρομές που αποδίδονται σε αμερικανικό-βρετανικό συνασπισμό έπληξαν λιμάνια και μικρές κωμοπόλεις στη δυτική Υεμένη τη Δευτέρα και οι Χούθι δήλωσαν την Τρίτη ότι εκτόξευσαν πυραύλους σε αυτό που περιέγραψαν ως πλοίο των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, μια ουκρανική επίθεση σε ενεργειακές εγκαταστάσεις πυρπόλησε το διυλιστήριο NORSI της Lukoil.

Οι διάφοροι παράγοντες που στηρίζουν τις τιμές του πετρελαίου αντισταθμίζονται, ωστόσο, από τις προοπτικές ζήτησης και την αύξηση της προσφοράς από παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ.

«Το πτωτικό κλίμα ζήτησης και η αυξανόμενη προσφορά εκτός ΟΠΕΚ αφήνουν λίγα περιθώρια στην αγορά να είναι ανοδική όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Σερένα Χουάνγκ, αναλύτρια της Vortexa.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι η προσφορά πετρελαίου θα αυξηθεί σε επίπεδο ρεκόρ περίπου 103,8 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, σχεδόν εξ ολοκλήρου από παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ και από την ευρύτερη ομάδα παραγωγών του ΟΠΕΚ+. Η πρόσθετη προμήθεια προέρχεται από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Γουιάνα.

Όσον αφορά την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου στον κόσμο, οι εισαγωγές αργού αυξήθηκαν τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Ωστόσο, οι εισαγωγές μειώθηκαν σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, συνεχίζοντας μια τάση άμβλυνσης των αγορών.

Η αγορά αναμένει εκτιμήσεις της ζήτησης από μηνιαίες εκθέσεις του ΟΠΕΚ, του ΙΕΑ και της Διοίκησης Ενεργειακών Πληροφοριών, ανέφεραν αναλυτές της ANZ.

«Ενώ πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, οποιαδήποτε ανοδική έκπληξη θα αμβλύνει τις ανησυχίες για τη ζήτηση», ανέφεραν.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,21% στα 77,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,16% στα 82,07 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,544% στα 24,545 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 1,03% στα 2.166,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,46% στα 24,358 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,36% στα 3,915 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0911 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,42% στο 1,2759 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,30% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8552 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

UBS: Στα 80-90 δολάρια/βαρέλι το Brent το 2024

banks

Πτώση άνω του 2% το πετρέλαιο λόγω πιέσεων στη ζήτηση

banks

Τιμές πετρελαίου: Στάση αναμονής μετά τις προβλέψεις του ΟΠΕΚ+

banks

Ήπιες μεταβολές για το πετρέλαιο- Σε υψηλό εβδομάδας ο χρυσός

banks

Η Κίνα αναστέλλει τις πωλήσεις LNG σε ξένους αγοραστές

banks

Η… αναμονή στη Μέση Ανατολή «ηρεμεί» πετρέλαιο και φυσικό αέριο

banks