19.3 C
Athens
April 28, 2024
Image default
COMODITIES

Ισορροπεί παρά τις ανησυχίες το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Ισορροπεί παρά τις ανησυχίες το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν ήπιες διακυμάνσεις την Πέμπτη (18/1), παρά το γεγονός ότι ο ΙΕΑ… συμφώνησε με τον ΟΠΕΚ προβλέποντας σχετικά ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος, με την ώθηση των τιμών να προέρχεται επίσης από τη διαταραχή της παραγωγής των ΗΠΑ και τους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει τώρα ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,24 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το 2024, αυξημένη κατά 180.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του. Ως αιτία ανέφερε τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης και τις χαμηλότερες τιμές του αργού το τέταρτο τρίμηνο.

Ο ΟΠΕΚ είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι αναμένει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια bpd φέτος, αμετάβλητος από τις προβλέψεις του τον Δεκέμβριο. Ο όμιλος παραγωγών είπε επίσης ότι η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,85 εκατομμύριο bpd το 2025 στα 106,21 εκατομμύρια bpd.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε στο Reuters Global Markets Forum την Τετάρτη ότι αναμένει οι αγορές πετρελαίου να βρίσκονται σε «άνετη και ισορροπημένη θέση» φέτος παρά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, την αύξηση της προσφοράς και την επιβράδυνση των προοπτικών ανάπτυξης της ζήτησης.

Η διαπραγμάτευση του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες ενισχύει την αφήγηση ότι οι επενδυτές δεν συμμερίζονται την ανησυχία ότι τα τάνκερ μπορεί να κινδυνεύουν από επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο Εχσάν Κομάν, αναλυτής στην τράπεζα MUFG.

Οι επιθέσεις μαχητών Χούθι με έδρα την Υεμένη εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα ανάγκασαν πολλές εταιρείες να εκτρέψουν φορτία σε όλη την Αφρική, αυξάνοντας τους χρόνους και το κόστος του ταξιδιού. Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την Τετάρτη άλλον έναν γύρο επιθέσεων εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη ως αντίποινα για τις επιθέσεις στη ναυτιλία.

Οι Χούθι λένε ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Στην τελευταία ένδειξη κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, το Πακιστάν πραγματοποίησε επιδρομές εντός του Ιράν, στοχεύοντας αυτονομιστές μαχητές Μπαλούτσι, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, δύο ημέρες μετά τα ιρανικά πλήγματα εντός πακιστανικού εδάφους.

Στην κορυφαία πετρελαιοπαραγωγική πολιτεία των ΗΠΑ, τη Βόρεια Ντακότα, εν τω μεταξύ, η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 650.000 σε 700.000 bpd λόγω του ακραίου κρύου καιρού, ανέφερε η πολιτεία.

Τα εγχώρια αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 480.000 βαρέλια, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, εν αναμονή των επίσημων στοιχείων.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,03% στα 72,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,18% στα 77,74 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη για το φυσικό αέριο

Αντίθετα, ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,678% στα 28,450 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,60% στα 2.018,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,48% στα 22,773 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,06% στα 3,7358 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,06% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0886 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα χάνει 0,08% στο 1,2682 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8585 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Αλουμίνιο: Νέο ρεκόρ μετά τις κυρώσεις στα ρωσικά μέταλλα

banks

Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια/βαρέλι το 2024 από τις μεμονωμένες περικοπές

banks

ΙΕΑ: Η ζήτηση πετρελαίου το 2024 θ’αυξηθεί ταχύτερα απ’το αναμενόμενο

banks

Συνεχίζει το ανοδικό ράλι ο χρυσός-Κέρδη και για το πετρέλαιο

banks

Συνεχίζει την αυξητική πορεία ο «μαύρος χρυσός»

banks

Το πετρέλαιο αυξάνεται λόγω της οικονομικής ανάκαμψης σε ΗΠΑ-Κίνα

banks