23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Ισχυρές απώλειες για τεχνολογία και αθλητικά είδη στις ευρωαγορές

Ισχυρές απώλειες για τεχνολογία και αθλητικά είδη στις ευρωαγορές

Με ήπιες απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση της Παρασκευής (22/12) στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επεκτείνοντας την πτώση της προηγούμενης μέρας παρά την ανάκαμψη της Wall Street. Πιέσεις στις αγορές ασκούν οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, οι οποίες κλυδωνίζουν το παγκόσμιο εμπόριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,09% στις 476,52 μονάδες και ετοιμάζεται να ολοκληρώσει τη χειρότερη εβδομάδα τους στις τελευταίες έξι.

Παρά τις πρόσφατες απώλειες, ο Δεκέμβριος αποδεικνύεται καλός μήνας για τον Stoxx, καθώς σημειώνει άνοδο 3,32% μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Μάλιστα, αυτό έρχεται αμέσως μετά το «άλμα» 6,45% του Νοεμβρίου.

Ο κλάδος της τεχνολογίας σημειώνει πτώση 1,4%, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ενισχύονται κατά 0,5%, καθώς οι αγορές συνεχίζουν να επεξεργάζονται την είδηση ότι η Αγκόλα αποχωρεί από τη συμμαχία του ΟΠΕΚ.

Οι λιανοπωλητές αθλητικών ειδών ηγούνται των σημερινών απωλειών, με την Adidas να διολισθαίνει περισσότερο από 6% και την Puma να χάνει 4,5% καθώς η Nike «χαμήλωσε» το outlook για τις πωλήσεις της και ανακοίνωσε ένα mega πρόγραμμα περικοπής του κόστους.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 0,15% στις 16.661,61 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,10% στις 7.687,16 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,09% στις 7.564,36 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφει απώλειες 0,14% στις 10.090,44 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,17% στις 30.224 μονάδες.

Ακολουθεί τετραήμερο διάλειμμα για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου θα κλείσουν νωρίτερα σήμερα. Οι επενδυτές εστιάζουν στα στοιχεία για τον βασικό δείκτη τιμών προσωπικής κατανάλωσης των ΗΠΑ αργότερα την Παρασκευή, καθώς αποτελεί μέτρηση την οποία προτιμά η Fed ως αξιόπιστη ένδειξη για τον πληθωρισμό.

Στα μάκρο της ημέρας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με το ποσοστό να αναθεωρείται προς τα κάτω σε σύγκριση με την πρώτη εκτίμηση στην οποία προβλεπόταν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 0,6%.

#ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #Ερυθρά_Θάλασσα #Stoxx_600 #adidas #Puma #Nike

Related posts

Η χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου εξαμήνου για τον S&P 500

banks

Απώλειες στις ασιατικές αγορές- Μάκρο και οικονομική αβεβαιότητα στο επίκεντρο

banks

Ανακάμπτουν στο άνοιγμα μετά τη χειρότερη εβδομάδα τους οι ευρωαγορές

banks

Πέφτουν οι ρυθμοί της Wall Street στο φινάλε του 2023

banks

Επιστροφή σε θετικό πρόσημο για τις Ευρωαγορές

banks

Οι ευρωαγορές «χτυπούν» νέα υψηλά-Θετικό το μομέντουμ σε παγκόσμια βάση

banks