18.7 C
Athens
April 28, 2024
Image default
BUSINESS

Μήνυμα Μητσοτάκη προς Κρεμλίνο: Δεν σας φοβόμαστε

Στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και έστειλε μήνυμα στο Κρεμλίνο, μία ημέρα μετά την επίθεση στην Οδησσό.

«Βρισκόμαστε σε αυτή την ιστορική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για μία μάχη η οποία πραγματικά θα ορίσει το μέλλον μας, το μέλλον της Ευρώπης και στη σύντομη παρέμβασή μου θα ήθελα να τονίσω τρία στοιχεία: Πρώτα από όλα ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για όλα όσα έχουμε επιτύχει τα τελευταία πέντε έτη. Δεν ήταν κάτι δεδομένο, απαιτήθηκαν πολλά προσπάθειες ώστε να φέρουμε την Ευρώπη σας αυτό το σημείο που βρίσκεται σήμερα και εμείς ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είμαστε πραγματικά πρωτοπόροι στην προετοιμασία της Ένωσης για τη νέα πραγματικότητα, την οποία πλέον καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε:

«Θα ήθελα να συγχαρώ λοιπόν την Ούρσουλα για τον δικό της ρόλο σε αυτήν τη μεγάλη επιτυχία και για τη σταθερή της ηγεσία σε μία περίοδο όπου αντιμετωπίζουμε αδιανόητες προκλήσεις, μια πρωτοφανή πανδημία η οποία πραγματικά συγκλόνισε όλο τον πλανήτη, έναν παράνομο και κτηνώδη πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης και μία ενεργειακή κρίση η οποία απείλησε να αποσταθεροποιήσει τις οικονομίες μας. Και φυσικά, αυτές οι προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν και θα έπρεπε να είμαστε υπερήφανοι διότι η αντίδρασή μας ήταν πολύ αποτελεσματική.

Αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις αυτές με ενότητα, αλληλεγγύη. Εργαστήκαμε μαζί για να καταστήσουμε πιο ανθεκτική την Ευρώπη και να είναι πιο εύκολες οι συνθήκες και η επιστροφή στην κανονικότητα, δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας, ενισχύσαμε την κοινωνική συνοχή, επιταχύναμε την οικονομική ανάπτυξη και διευκολύναμε την πράσινη μετάβαση.

Αυτή τη σκοτεινή ώρα της Ευρώπης με τον πόλεμο στην Ουκρανία δείξαμε την αποφασιστικότητά μας στη στήριξη της Ουκρανίας έναντι αυτού του πολέμου με ένα ενιαίο μέτωπο, κάτι που οι εχθροί μας δεν περίμεναν ίσως. Εξακολουθούμε λοιπόν να στηρίζουμε την Ουκρανία οικονομικά, στρατιωτικά, έχουμε αναλάβει κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και στέλνουμε το μήνυμα ότι καμία παραβίαση των εδαφικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει αποδεκτή από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Βρισκόμουν χθες στην Οδησσό με τον πρόεδρο Ζελένσκι, όταν ένας ρωσικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι, όταν το είχαμε επισκεφθεί και νομίζω πως πραγματικά πρέπει να έχουμε μόνο ένα μήνυμα προς το Κρεμλίνο: Δεν θα μας φοβίσετε, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τους σπουδαίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και φυσικά θα παραμείνουμε απόλυτα ενωμένοι στην απόφασή μας αυτή.

Μιλώντας για την αυτονομία και την κυριαρχία της Ευρώπης, η Ελλάδα, η χώρα μου, έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Ήδη συνεισφέρουμε πολύ στο ΝΑΤΟ και θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε όλες τις άλλες χώρες να φτάσουν το ελάχιστο 2% αμυντικής δαπάνης για το ΝΑΤΟ, προκειμένου να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την άμυνά μας».

Related posts

Βουλγαρική ΙΚΕ απέκτησε το 50% του συγκροτήματος των Μύλων Αλλατίνη

banks

Ο Φίλιππος Μυτιληναίος αναλαμβάνει καθήκοντα CEO στην Howden Agents

banks

Εκτίναξη κερδών για την Flexopack, μέρισμα 0,15 ευρώ

banks

Τrade Estates: Το ντιλ με ΙΚΕΑ και ο στόχος για assets 700 εκατ. ευρώ

banks

Η αβρόχοις ποσί διέλευση της Fix από το ταραγμένο 2022

banks

«Σκούρα» η κατάσταση για την Black Friday

banks