22 C
Athens
May 9, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά το άλμα πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά το άλμα πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Τα ευρωπαϊκά χρηματηστήρια έκλεισαν με μεικτά πρόσημα την Τετάρτη (10/4), καθώς οι επενδυτές «αφομοίωσαν» τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, τα οποία ήταν υψηλότερα από τα αναμενόμενα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,13%, στις 506.46 μονάδες, διαγράφοντας τις προηγούμενες απώλειες. Οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες είναι «ευαίσθητες» στο κλίμα των υψηλών επιτοκίων, υποχώρησαν πριν καν ανακτήσουν τη δυναμική τους, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, έπεσαν επίσης κατά 1,3%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,11% στις 18,095.96 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,33%, κλείνοντας στις 7,961.21 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,05% στις 8,045.38 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 0,31% στις 33,445.00 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,38% στις 10,775.00 μονάδες, ενώ ο πορτογαλικός PSI κινήθηκε ανοδικά, κερδίζοντας 0,06% στις 6,279.78 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 3,5% σε ετήσια βάση, πάνω από το 3,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Dow Jones και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι τον Φεβρουάριο. Ο πυρήνας του ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 3,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, -και τα δύο υψηλότερα από τις προβλέψεις-.

Παράλληλα, οι αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονται χαμηλότερα λόγω της ανακοίνωσης.

«Αυτές οι μηνιαίες μετρήσεις θα έχουν διαψεύσει τις όποιες εναπομείνασες ελπίδες για μείωση των επιτοκίων της Fed ήδη από τον Μάιο», ανέφερε σε report του ο Richard Carter, επικεφαλής της έρευνας σταθερού επιτοκίου στην Quilter Cheviot.

«Οι αγορές εξακολουθούν να ελπίζουν σε μια μείωση των επιτοκίων αυτό το καλοκαίρι, αλλά η Fed θα αναζητήσει συνεπή σημάδια αποπληθωρισμού τους επόμενους μήνες πριν κάνει την κίνηση αυτή», πρόσθεσε.

Ακόμη, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν κυρίως την Τετάρτη, καθώς ο εταιρικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας σκαρφάλωσε τον Μάρτιο και οι επενδυτές αξιολόγησαν τις αποφάσεις για τα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας και της Ταϊλάνδης. Την προσοχή τράβηξε επίσης ο οίκος αξιολόγησης Fitch που αναθεώρησε τις προοπτικές του για την κρατική πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας σε αρνητικές.

 

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #πληθωρισμός_ΗΠΑ #επιτόκια #μετοχές

Related posts

Με οριακές απώλειες έκλεισε η εβδομάδα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια

banks

Μικτή εικόνα στις ασιατικές αγορές- Ανησυχεί ο πληθωρισμός στην Κίνα

banks

Νέα άνοδος στις ευρωαγορές μετά το «άλμα» 11μήνου

banks

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές- «Άλμα» για τη Maersk

banks

Κοντά σε ιστορικό υψηλό οι αγορές της Αυστραλίας-Μεικτά ασιατικά πρόσημα

banks

Διπλό ρεκόρ στη Wall Street-Ξεπέρασε τις 39.000 μονάδες ο Dow Jones

banks