19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Κοντά σε ιστορικό υψηλό οι αγορές της Αυστραλίας-Μεικτά ασιατικά πρόσημα

Κοντά σε ιστορικό υψηλό οι αγορές της Αυστραλίας-Μεικτά ασιατικά πρόσημα

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του έτους την Τρίτη (2/1), καθώς οι μετοχές της Κίνας υποχώρησαν, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας έφτασαν σε εντυπωσιακή απόσταση από το υψηλότερο κλείσιμο όλων των εποχών.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός PMI της Κίνας συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο του 2023, σε ένδειξη ότι πιθανότατα χρειάζεται περισσότερη κυβερνητική υποστήριξη για την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας.

Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι ο δείκτης των διευθυντών αγορών της Κίνας ήταν στο 49 τον Δεκέμβριο από 49,4 τον προηγούμενο μήνα, πέφτοντας για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Ο PMI του Δεκεμβρίου κατέγραψε την πιο απότομη συρρίκνωση στη μεταποίηση από τον Ιούνιο του 2023

Ωστόσο, μια έρευνα της Caixin έδειξε ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα αυξήθηκε τον Δεκέμβριο. Ο PMI της μεταποίησης έφτασε στο 50,8 τον Δεκέμβριο, από 50,7 τον Νοέμβριο.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έκλεισε μόλις 1 μονάδα μακριά από το υψηλό όλων των εποχών των 7.628,9 μονάδων που σημειώθηκε στις 13 Αυγούστου 2021.

Η οικονομία της Σιγκαπούρης αναπτύχθηκε 2,8% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Αυτή ήταν μια απότομη αύξηση από την επέκταση 1% που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο και σημαίνει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Σε τριμηνιαία, εποχικά προσαρμοσμένη βάση, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,7%, αύξηση μεγαλύτερη από 1,3% το τρίτο τρίμηνο.

Σε άλλα μάκρο, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Αυστραλίας τον Δεκέμβριο σημείωσε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με ιδιωτικές έρευνες της Judo Bank.

Ο δείκτης υπευθύνων αγορών της χώρας υποχώρησε στο 47,6 τον Δεκέμβριο, από 47,7 τον Νοέμβριο, σηματοδοτώντας τον 10ο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης.

Στην ανακοίνωσή της, η τράπεζα έγραψε ότι αυτό οφειλόταν κυρίως στην περαιτέρω επιδείνωση της ζήτησης από τον μεταποιητικό τομέα της χώρας, με τις εισερχόμενες νέες παραγγελίες για αυστραλιανά προϊόντα να μειώνονται για 13ο συνεχόμενο μήνα.

Αυτό οφείλεται στις ήπιες οικονομικές συνθήκες και στην πίεση από τα υψηλά επιτόκια, με την τράπεζα να προσθέτει ότι η εξωτερική ζήτηση ήταν επίσης υποτονική.

Οι αγορές στην Ιαπωνία παρέμειναν κλειστές και θα παραμείνουν μέχρι τις 4 Ιανουαρίου. μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησε 1,55% στις 16.784 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,43% στις 2.962,28 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,29% στις 9.401,35 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 2.669,81 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.627,80 μονάδες, κερδίζοντας 0,49%.

#ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Αυστραλία #ασιατικές_αγορές #Nikkei #Kospi

Related posts

Ήπιες μεταβολές στη Wall Street- Νέα πτώση για το πετρέλαιο

banks

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» ο Nikkei

banks

Wall Street: Σημαντικά κέρδη για τους δείκτες-«Οδηγός» οι Big Tech

banks

Wall Street: Η άνοδος συνεχίζεται μετά την έκθεση της απασχόλησης

banks

Ανοδικά η Wall Street με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

banks

Wall Street: Έφερε rebound η απασχόληση-Κέρδισε 300 μονάδες ο Dow Jones

banks