19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Με τάμπλετ και…μαγιό συνεχίζεται η μάχη κατά της φοροδιαφυγής: «Καταδρομικές» αποστολές ελεγκτών στα νησιά

Οι φορολογικές αρχές ακολουθούν κατά γράμμα το επιχειρησιακό «μανιφέστο» και στις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις σαρώνουν όλους τους τουριστικούς και ιδιαίτερα δημοφιλείς θερινούς προορισμούς, με δεδομένο ότι η φετινή τουριστική σεζόν καταγράφει αυξημένες κρατήσεις και, κατ’ επέκταση, αυξημένες εισπράξεις.

Οι ποινές, μάλιστα, που επιφυλάσσουν τα κλιμάκια του ελεγκτικού μηχανισμού στους παραβάτες είναι ιδιαίτερα αυστηρές αφού, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν 48ωρα λουκέτα, ακόμη και σφράγισμα επιχειρήσεων για ένα μήνα, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η συνέχιση των ελέγχων κρίνεται επιβεβλημένη από τη φορολογική διοίκηση, καθώς η τουριστική σεζόν αναμένεται να διαρκέσει, ενώ ακόμη και σήμερα σε αρκετούς προορισμούς οι κρατήσεις κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με τις πληρότητες να αγγίζουν ήδη και το 90%.

Προς κάθε κατεύθυνση

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ στέλνει μήνυμα μη εφησυχασμού προς κάθε κατεύθυνση και σε όλη την αγορά καθώς, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη της, δεν θα επιτρέψει να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας από επιτήδειους που στον βωμό του «μαύρου» χρήματος επιδίδονται στο σπορ της φοροδιαφυγής δυσφημώντας τη χώρα με νοοτροπίες που πρέπει να εξαλειφθούν.

Ιδιαίτερη, φυσικά, έμφαση έχει δοθεί και φέτος από την αρχή του καλοκαιριού στην έκδοση αποδείξεων από τους υπόχρεους, καθώς η μη τήρηση του νόμου έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες στο σκέλος του ΦΠΑ, πηγή από την οποία το Ελληνικό Δημόσιο χάνει σε ετήσια βάση πάνω από 5,5 δισ. ευρώ.

Καθημερινοί έλεγχοι με… undercover αμφίεση

Οι έλεγχοι, μάλιστα, σύμφωνα και με τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), διενεργούνται καθημερινά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της… νύχτας και στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση ή στην ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.

Μάλιστα, οι εφοριακοί ελεγκτές θα φορούν ακόμη και μαγιό, παριστάνοντας τους τουρίστες, ώστε να μη γίνεται αντιληπτή η παρουσία τους και όταν διαπιστώνουν φορολογική παράβαση θα παρεμβαίνουν.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργούνται ανελλιπώς δεκάδες χιλιάδες επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης από τις ΔΟΥ και από τις ΥΕΔΔΕ (Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων), τόσο σε νησιά του Αιγαίου όπως Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Πάτμος κ.ά. όσο και σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.

Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ έχουν στη διάθεσή τους δεδομένα μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, τάμπλετ και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις με τα κινητά για να διαπιστώνουν τη γνησιότητά τους.

Η τήρηση βιβλίων

Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις για το εάν τηρούν με ευλάβεια τα λογιστικά τους αρχεία ή για το εάν έχουν υποβάλει δηλώσεις, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα – που μπορούν να ανέλθουν ακόμη και σε 150.000 ευρώ.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση δεν τήρησε τα προβλεπόμενα λογιστικά βιβλία, θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 15% επί των εσόδων της από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος για το οποίο διαπιστώνονται τα ανωτέρω. Το πρόστιμο μάλιστα αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων, ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Ακόμη, δεν μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου. Σε περίπτωση, δε, που διαπιστωθεί η μη υποβολή έστω και μίας από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων φορολογικών ετών, παρά την ύπαρξη σχετικής υποχρέωσης, το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των εσόδων των υποβληθεισών δηλώσεων.

Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος αν πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 50.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Related posts

Αδ. Γεωργιάδης: Σε 3,5 χρόνια στο Ελληνικό θα εγκαινιάσουμε τα κτήρια της α΄ φάσης

banks

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις ενεργειακές επιδοτήσεις – Μπορεί να τις αποσύρει η κυβέρνηση;

banks

Σούπερ μάρκετ: Διορθώνεται η γραμματοσειρά στις τιμές προϊόντος και μονάδας όγκου στα καρτελάκια

banks

WSJ: ΗΠΑ και Κίνα κοντά σε συμφωνία για το τέλος του εμπορικού πολέμου

banks

Επιστρέφουν οι 100 και 120 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη

banks

ΤτΕ: Έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Μάρτιο

banks