23.7 C
Athens
May 7, 2024
Image default
MARKETS

Με το… δεξί στη νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές-Βλέμματα στα επιτόκια

Με το… δεξί στη νέα εβδομάδα οι ευρωαγορές-Βλέμματα στα επιτόκια

Μικρά κέρδη κατέγραψαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων στη συνεδρίαση της Δευτέρας (25/3), καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αφομοιώνουν μια σειρά από αποφάσεις πολιτικής κεντρικών τραπεζών στην Ευρώπη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελβετίας αιφνιδίασε τις αγορές, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5%. Η απόφαση αυτή κατέστησε την Ελβετία την πρώτη μεγάλη οικονομία που μείωσε τα επιτόκια.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, όπως αναμενόταν, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν μειώσεις στον ορίζοντα, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς της και προέβλεψε μία μόνο μείωση του κόστους δανεισμού αργότερα μέσα στο έτος.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για τρεις μειώσεις των επιτοκίων φέτος και διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στα «πράσινα» μετά το υψηλό- ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας.

Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου κέρδισαν 0,9%, ενώ οι μετοχές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υποχώρησαν 0,7%.

Οι μετοχές της Telecom Italia κατέγραψαν άνοδο 4%, μετά τις αναφορές ότι μια μικρή ομάδα επενδυτών αναζητά θέση στο ανανεωμένο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Το Reuters ανέφερε τη Δευτέρα ότι η ASATI κατέθεσε λίστα υποψηφίων πριν από την ψηφοφορία για το νέο διοικητικό συμβούλιο του ιταλικού τηλεφωνικού ομίλου.

Στο πλαίσιο αυτό, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,04% στις 509,86 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε ανοδικά 0,34% στις 18.268,29 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έμεινε σταθερός στις 8.151,60 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,18% στις 7.916,58 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,86% στις 34.639,41 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 0,08% στις 10.952,20 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να υποχωρεί 0,46% στις 6.199,21 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #DAX_30 #Stoxx_Europe_600

Related posts

«Επιδρομή» των αγοραστών στα κινεζικά χρηματιστήρια

banks

«Μοιρασμένη» η εικόνα στη Wall Street-Στο επίκεντρο χρέος και Nvidia

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- «Χωνεύοντας» την απόφαση της ΕΚΤ

banks

Τέταρτη σερί πτώση για τον Nasdaq- «Βυθίστηκε» η Apple

banks

Ευρωαγορές: Σε νέο υψηλό διετίας ο Stoxx- Πέμπτη σερί άνοδος

banks

Ανοδικά και οι ευρωαγορές μετά το «ράλι» της Wall Street

banks