21.9 C
Athens
May 1, 2024
Image default
ECONOMY

Ποδαρικό στις αγορές με μεγάλο ομόλογο ετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ

Θέμα ημερών είναι η πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου για το 2024, καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται να προχωρήσει και φέτος την εμπροσθοβαρή υλοποίηση του προγράμματος δανεισμού της χώρας.

Η συγκυρία για μια μεγάλη έκδοση της τάξεως των 3 δισ. ευρώ κρίνεται θετική, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων εμφανίζουν σημαντική αποκλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, ενώ το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ότι μέσα στο 2024 θα έχουμε τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η προοπτική νέων αναβαθμίσεων της χώρας και μέσα στο 2024 δημιουργούν «ασφαλείς συνθήκες» για την πρώτη έξοδο της χρονιάς.

Το ούτως ή άλλως «περιορισμένο» εκδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας -συνολικά αναζητούνται 10 δισ. ευρώ που είναι ένα ποσό αναλογικά μικρό σε σχέση με το ύψος του χρέους αλλά και συγκριτικά με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- αναμένεται ότι θα προκαλέσει φέτος ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις αγορές, ακριβώς εξαιτίας της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ούτως ή άλλως, η αναβάθμιση έχει αυξήσει τη δυνητική ζήτηση για τα ελληνικά «χαρτιά», οπότε ο στόχος στην πρώτη έκδοση της χρονιάς είναι να καταγραφεί και χαμηλό κόστος δανεισμού, και «ποιοτική» ζήτηση, αλλά και μεγάλα ποσοστά υπερκάλυψης. Η διάρκεια του ομολόγου θα επιλεγεί με τα συνηθισμένα κριτήρια του ΟΔΔΗΧ -δηλαδή να «γεμίζει» η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων-, ενώ το ποσό είναι πολύ πιθανό να ανέλθει και στα 2,5-3 δισ. ευρώ, ώστε με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς να καλυφθεί ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 30%, του ετήσιου προγράμματος δανεισμού.

Το «σκληρό μαξιλάρι»

O Ιανουάριος, εκτός από την 1η έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προκειμένου να απελευθερωθεί το «σκληρό μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων. Πρόκειται για τα 15,3 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί η Ελλάδα από τον ESM με το «κλείσιμο» του 3ου μνημονίου προκειμένου να δια- σφαλιστεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές.

Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι σκόπιμο να διατηρούνται ταμειακά διαθέσιμα της τάξεως των 30 δισ. ευρώ, κάτι που προφανώς επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με τόκους της τάξεως των 400-500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η «ιδέα» είναι αυτά τα 15,3 δισ. ευρώ να αξιοποιηθούν για την πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων (GLFs). To σενάριο προβλέπει την καταβολή δύο ετήσιων δόσεων φέτος (των ετών 2026 και 2027, καθώς οι δόσεις του 2024 και του 2025 αποπληρώθηκαν με το κλείσιμο του 2023), δύο δόσεων μέσα στο 2025 (των ετών 2028 και 2029) και άλλων δύο δόσεων μέσα στο 2026. Εφόσον επέλθει η συμφωνία -οι συζητήσεις έχουν ήδη αρχίσει εδώ και αρκετές εβδομάδες-, η Ελλάδα θα καταγράψει σημαντικό όφελος από τόκους εξαιτίας των πρόωρων αποπληρωμών, δεδομένου ότι τα διμερή δάνεια είναι καλυμμένα και με swaps, τα οποία θα εξακολουθήσουν να αποφέρουν κέρδη και μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων.

Νέες αξιολογήσεις

O πρώτος μήνας του νέου έτους περιλαμβάνει και την 1η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Τον… χορό ανοίγει φέτος η Scope Ratings με την έκθεση που θα δημοσιεύσει στις 26 Ιανουαρίου. Ο προσφάτως αναγνωρισθείς από την ΕΚΤ οίκος αξιολόγησης έχει ήδη κατατάξει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Δεν είναι κρυφό ότι η ελληνική πλευρά θέλει -ακόμη και μέσα στο 2024- να αναρριχηθεί σε υψηλότερα κλιμάκια ώστε να ξεκολλήσει από τη… ζώνη υποβιβασμού, ωστόσο θα φανεί αν είναι ακόμη πολύ νωρίς για να έχουμε από τώρα μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Μάρτιος παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον. Εκτός από την DBRS στις 8 Μαρτίου, ο μήνας έχει και την αξιολόγηση της Moody’s που είναι ο τελευταίος από τους συνολικά έξι οίκους που μας έχει αφήσει εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Η ανάκτηση είναι πολύ πιθανή και αν επιβεβαιωθεί εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση για επενδύσεις στην Ελλάδα, είτε στα ομόλογα είτε σε άμεσες ξένες επενδύσεις. Αυτό οφείλεται στο μέγεθος και το… πελατολόγιο της Moody’s. Από εκεί και πέρα, το πρώτο τετράμηνο περιλαμβάνει την αξιολόγηση της Standard and Poor’s στις 19 Απριλίου, αλλά και αυτή του οίκου Fitch στις 31 Μαΐου.

Related posts

Κ. Χατζηδάκης: Η επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης θα ενισχύσει όλη την Ευρώπη

banks

«Υψηλές πτήσεις» για όλα τα ελληνικά αεροδρόμια το 2023 – Ιστορικό ρεκόρ για το «Ελ. Βενιζέλος»

banks

Γ. Χατζηθεοδοσίου: 7 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση

banks

Αλλαγές στους μηχανισμούς εποπτείας των χωρών που υπήρξαν σε μνημόνιο ζητά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο:

banks

ΤτΕ: Βουτιά άνω των 5 δισ. στις καταθέσεις τον Ιανουάριο

banks

Τράπεζα Πειραιώς: Παγώνει τα επιτόκια στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια

banks