20.3 C
Athens
April 30, 2024
Image default
ECONOMY

Πώς θα αυξηθεί το εισόδημα το επόμενο δίμηνο: Όλα τα επιδόματα, που καταβάλλονται

Με την ακρίβεια να αποτελεί το νούμερο 1 πρόβλημα για τους πολίτες, η κυβέρνηση το διάστημα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου θα θέσει σε εφαρμογή σειρά παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων, συνταξιούχους αλλά και ευάλωτες κατηγορίες.

Στο τραπέζι παραμένει και το ενδεχόμενο μίας ακόμα έκτακτης ενίσχυσης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πριν το τέλος του έτους, ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των εσόδων του Κράτους τον Οκτώβριο. Η εικόνα θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες με ορίζοντα την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2024 στις 21 Νοεμβρίου.

Στα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί περιλαμβάνονται  η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι αυξήσεις στις συντάξεις και στους δημοσίους υπαλλήλους, η επαναφορά των τριετιών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα καθώς και το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει και η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους πρώτους δικαιούχους ενώ τον Ιανουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή και το επίδομα θέρμανσης για όσους πολίτες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό ρεύμα για να θερμανθούν. Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει για το α΄ τρίμηνο του 2024.

Πιο συγκεκριμένα,

  • από την 1η Δεκεμβρίου το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) αυξάνεται κατά 8% ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Έτσι το ύψος του από 200 έως 400 ευρώ που είναι σήμερα, θα αυξηθεί σε 216 με 432 ευρώ.
  • Τον Δεκέμβριο, περίπου 750.000 συνταξιούχοι που δεν θα δουν αύξηση στη σύνταξη τους λόγω προσωπικής διαφοράς μεγαλύτερης των 10 ευρώ, θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς ύψους από 100 έως 200 ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν. Για συντάξεις έως 700 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ, για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ θα είναι 150 ευρώ και για συντάξεις από 1.101 έως 1.600 ευρώ θα φτάνει στα 100 ευρώ.
  • Από τον Ιανουάριο του 2024, οι υπόλοιποι 1,5 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αύξηση που εκτιμάται στο 3,1%. Παράλληλα, αυξάνεται η εθνική σύνταξη από τα 413,76 ευρώ που είναι τώρα, στα 426 ευρώ από 1/1/2024.
  • Αύξηση κατά μέσο όρο 1.292 ευρώ θα δουν από 1/1/2024 περίπου 663.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Η αύξηση στο βασικό μισθό θα είναι 70 ευρώ για υπαλλήλους, ένστολους και πανεπιστημιακούς. Επίσης, αυξάνονται η οικογενειακή παροχή, το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα ειδικών συνθηκών και άλλα.

Youth Pass

Στο μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων που αφορούν στη χορήγηση του Youth Pass ύψους 150 ευρώ σε περίπου 200.000 νέους 18 και 19 ετών. Η οικονομική ενίσχυση έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα την λαμβάνουν όσοι κλείνουν τα 18 τους χρόνια για δύο έτη, δηλαδή θα λάβουν συνολικά 300 ευρώ. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.

Οι νέοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ενώ οι ενισχύσεις θα έχουν καταβληθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου 2023. Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Επίδομα θέρμανσης

Τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης της νέας χειμερινής περιόδου 2023-2024. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 8 Δεκεμβρίου ώστε τα χρήματα στους πρώτους δικαιούχους που θα υποβάλλουν και τα σχετικά παραστατικά να καταβληθούν έως τις 22 Δεκεμβρίου.

Τον Ιανουάριο θα δοθεί επίδομα θέρμανσης και σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές για να θερμανθούν. Το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ με τις αιτήσεις να ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2024, μέσω της πλατφόρμας «myΘέρμανση». Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια είναι τα ίδια με το επίδομα θέρμανσης που καταβάλλεται σε όσους θερμαίνονται με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και πέλετ.

Market Pass 2

Όσον αφορά το Market Pass 2 για τους μήνες Αύγουστο- Οκτώβριο 2023, έχει παραταθεί ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων έως και τις 8 Ιανουαρίου 2024 για όλους τους δικαιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π. Υπενθυμίζεται ότι στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου θα συνεχιστεί η καταβολή του μέχρι το τέλος του έτους και μάλιστα το ποσό θα είναι διπλάσιο.

Στα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί πρέπει να προστεθούν το «ξεπάγωμα» των τριετιών για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα αποφασιστεί την Άνοιξη του 2024.

Related posts

EY: 7 στις 10 εταιρείες έχουν πολιτικές συμμόρφωσης στον ελεύθερο ανταγωνισμό

banks

Ξανά κάτω από το 3,8% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

banks

Υπουργείο Κλιματικής κρίσης: Νομοσχέδιο για επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών

banks

Στο σφυρί κινητά περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από εγκληματικές δραστηριότητες  

banks

ΕΤΑΔ: Προς αξιοποίηση το τουριστικό περίπτερο «Ξενία» στην Παλαιοκαστρίτσα Κέρκυρας

banks

Περιφέρεια Αττικής: Νέες διευκρινήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης των «μικρών»

banks