18.3 C
Athens
May 10, 2024
Image default
MARKETS

Σε χαμηλό επτά μηνών το άνοιγμα των ευρωαγορών-Νευρικότητα λόγω Πάουελ

Σε χαμηλό επτά μηνών το άνοιγμα των ευρωαγορών-Νευρικότητα λόγω Πάουελ

Πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες των χρηματιστηρίων της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής (20/10), καταγράφοντας χαμηλό επτά μηνών, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ.

Οι περισσότεροι κλάδοι διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές που σχετίζονται με εξορύξεις να ηγούνται των απωλειών με πτώση 1,5%, ακολουθούμενες από τα είδη οικιακής χρήσης, που υποχωρούν 1,3%. Οι μετοχές πετρελαίου και το φυσικού αερίου αποτελούν προς το παρόν εξαίρετση με άνοδο 0,2%.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve αναγνώρισε τα πρόσφατα σημάδια μείωσης του πληθωρισμού, αλλά δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα θα είναι «αποφασιστική» στη δέσμευσή της για πληθωρισμό στο 2%. Ο Πάουελ δεν καθόρισε μια συγκεκριμένη πορεία πολιτικής, αλλά δεν έδωσε επίσης καμία ένδειξη ότι επρόκειτο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Η Fed επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στην τελευταία της συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, αλλά πρότεινε να υπάρξει μια ακόμη αύξηση πριν από το τέλος του έτους.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης μια σύνοδο κορυφής μεταξύ των θεσμικών οργάνων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή, όπου οι ηγέτες θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τις εμπορικές σχέσεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στην πρόσφατη αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου, ενώ οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού επέκτειναν τις απώλειες από το ευρύ sell-off της Πέμπτης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 1,16% χαμηλότερα την Πέμπτη, το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,71% στις 436,60 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,94% στις 14.904,35 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,83% στις 6.864,13 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,23% στις 7.479,83 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,98% στις 27.479 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 0,84% στις 9.069,02 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να χάνει 0,52% στις 6.079,27 μονάδες.

  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600
  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

    Related posts

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Υψηλό 14 μηνών «χτύπησε» ο Stoxx

    banks

    Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Τα μάκρο στο επίκεντρο

    banks

    Θετικό παραμένει το outlook για τις μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης

    banks

    Πάνω απ’τις 5000 ο S&P μετά τα στοιχεία του πληθωρισμού

    banks

    JP Morgan-Επενδυτές: Να σορτάρετε τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών

    banks

    Επιφυλακτικότητα στο άνοιγμα των ευρωαγορών, περιμένοντας τη Fed

    banks