19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

Ενισχύεται σημαντικά ενόψει ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Ενισχύεται σημαντικά ενόψει ΟΠΕΚ+ το πετρέλαιο- Πέφτει το φυσικό αέριο

Άνοδο που αγγίζει το 2% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (29/11), με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, στην οποία αναμένεται να συμφωνηθεί η πολιτική παραγωγής, ενώ ψηλά τις τιμές κρατούν και η διακοπή της προσφοράς που προκλήθηκε από μια καταιγίδα στη Μαύρη Θάλασσα και τα χαμηλότερα αποθέματα στις ΗΠΑ.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ κέρδισαν περίπου 2% την Τρίτη, καθώς η αγορά αναμένει ότι ο ΟΠΕΚ+ ή θα παρατείνει ή θα εμβαθύνουν τις περικοπές της προσφοράς.

Ο ΟΠΕΚ+ συνεχίσει τις συνομιλίες και την Τετάρτη, με πηγές να τις χαρακτηρίζουν ως δύσκολες. Ωστόσο, η συνάντηση για να αποφασιστεί η πολιτική παραγωγής για το επόμενο έτος την Πέμπτη αναμένεται να διεξαχθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, ανέφεραν.

«Εάν στον ΟΠΕΚ+ αποτύχουν να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο περαιτέρω καθυστέρησης της συνάντησης, κάτι που πιθανότατα θα ασκούσε πτωτική πίεση στις τιμές του πετρελαίου», ανέφεραν οι αναλυτές της ING bank, Γουόρεν Πάτερσον και Έβα Μάνθεϊ.

Μια σφοδρή καταιγίδα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει στερήσει έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εξαγωγών πετρελαίου από το Καζακστάν και τη Ρωσία, σύμφωνα με κρατικούς αξιωματούχους και στοιχεία λιμενικού πράκτορα, αυξάνοντας την προοπτική βραχυπρόθεσμου περιορισμού του εφοδιασμού.

Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου του Καζακστάν μειώνουν τη συνδυασμένη ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 56% από τις 27 Νοεμβρίου, δήλωσε το υπουργείο Ενέργειας του Καζακστάν.

Η αγορά πετρελαίου βρίσκει επίσης υποστήριξη από την πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 817.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Οκτώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτίμησαν ότι κατά μέσο όρο τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 900.000 βαρέλια την εβδομάδα έως τις 24 Νοεμβρίου. Τα εβδομαδιαία στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα αποθέματα αναμένονται αργότερα μέσα στην ημέρα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,86% στα 77,82 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,62% στα 82,78 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει ξανά το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται για άλλη μια μέρα τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,750% στα 41,170 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,08% στα 2.041,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,36% στα 25,025 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,30% στα 3,8513 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0987 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,02% στο 1,2689 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,02% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8658 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Υποχώρηση σημειώνει το πετρέλαιο-Ανησυχία για τη ζήτηση

banks

Υποχωρεί λόγω… αισιόδοξης προσφοράς το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Πρόσκαιρη πτώση του πετρελαίου-Αναμένεται ανάκαμψη

banks

Ανοδικά το πετρέλαιο, με τα βλέμματα στον ΟΠΕΚ+-Ενισχύεται το αέριο

banks

Υποχωρεί οριακά το πετρέλαιο, πέφτει και το φυσικό αέριο

banks

«Άλμα» για το αλουμίνιο μετά τις πληροφορίες για εμπάργκο

banks