18.8 C
Athens
May 7, 2024
Image default
MARKETS

Τέλος στο ξέφρενο ράλι του Dow Jones-Παραλίγο να γράψει ιστορία

Τέλος στο ξέφρενο ράλι του Dow Jones-Παραλίγο να γράψει ιστορία

Απώλειες κατέγραψαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, μετά την είδηση ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) θα αυξήσει τα επιτόκια, οδηγώντας τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υψηλότερα και τους δείκτες χαμηλότερα, «σπάζοντας» έτσι το μεγαλύτερο σερί κερδών για τον Dow Jones από το 1987.

Συγκεκριμένα, η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei ανέφερε ότι η BoJ θα διατηρήσει το ανώτατο όριο του 0,5% για την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, αλλά συζητά να επιτρέψει στα μακροπρόθεσμα επιτόκια να αυξηθούν πάνω από αυτό το επίπεδο.

Με βάση το παραπάνω δεδομένο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε με απώλειες τη συνεδρίαση της Πέμπτης (27/7), καθώς οι επενδυτές αποφάσισαν να ρευστοποιήσουν μετά από το ιστορικό σερί 13 συνεχόμενων ανόδων. Ειδικότερα, υποχώρησε κατά 237,40 μονάδες ή 0,67% στις 35.282,72 μονάδες. Επιβάρυνε το κλίμα η αύξηση της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου πάνω από το 4%. Σε περίπτωση που σημείωνε κέρδη για 14η ημέρα, ο Dow Jones θα ισοφάριζε το απόλυτο ρεκόρ του, που κρατά από το 1897!

Στους υπόλοιπους δείκτες, ο S&P 500 έχασε 0,64% στις 4.537,41 μονάδες. Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο ευρύτερος δείκτης ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 4.600 μονάδων για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022. Παράλληλα, ο τεχνολογικός Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,55% στις 14.050,11 μονάδες καθώς οι επενδυτές κατοχύρωσαν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών σε μετοχές των Big Tech, όπως η Microsoft και η Apple.

Η μετοχή της Meta Platforms σημείωσε άνοδο 4,4% μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από την ανάκαμψη των εσόδων από διαφημίσεις.

Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατέγραψε άνοδο 2,4% το β’ τρίμηνο του 2023, η οποία ήταν καλύτερη από την αύξηση 2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Η έκθεση για το ΑΕΠ έδειξε επίσης ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται, με τον δείκτη τιμών των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης να αυξάνεται κατά 2,6% το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό είναι χαμηλότερο από την αύξηση 3,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και την άνοδο 4,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Την εβδομάδα έως τις 22 Ιουλίου υπέβαλαν αίτημα λήψης επιδόματος ανεργίας 221.000 Αμερικανοί, αριθμός μειωμένος κατά 7.000 από τους 228.000 που είχαν προηγηθεί, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση στους 235.000. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των υφιστάμενων επιδομάτων ανεργίας μειώθηκε κατά 59.000 στα 1,69 εκατομμύρια, ενώ η αγορά περίμενε μικρότερη μείωση στα 1,75 εκατ.

Άνοδο κατέγραψαν την Πέμπτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, με τους επενδυτές να περιμένουν αύξηση της ζήτησης το επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, το Brent ξεπερνά τα 84 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο, υποστηριζόμενο από τη στενότητα της προσφοράς μετά τις περικοπές της παραγωγής από πλευράς του OPEC+.

Το πετρέλαιο σημείωσε τέσσερα συνεχόμενα εβδομαδιαία κέρδη λόγω της αναμενόμενης σύσφιξης της προσφοράς μέσω των περικοπών της παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και των συμμάχων του, γνωστών συλλογικά ως OPEC+, καθώς και ορισμένων ακούσιων διακοπών στην παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά τις σημερινές συναλλαγές, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,32 δολαρίων ή 1,6% στα 84,35 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,31 δολάρια ή 1,7% στα 80,09 δολάρια.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισαν σήμερα τα συμβόλαια του χρυσού, στον απόηχο της χθεσινής αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε κατά 22,90 δολάρια ή 1,2% στα 1.947,20 δολάρια ανά ουγγιά.

Το ασήμι Σεπτεμβρίου έχασε 57 σεντς ή 2,3% στα 24,40 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 3,872 δολάρια η λίβρα, σημειώνοντας πτώση 0,8%.

  • Wall Street
  • BOJ
  • Nasdaq
  • META PLATFORMS
  • αμερικανικό ΑΕΠ
  • αιτήσεις για επίδομα ανεργίας
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • χρυσός

    Related posts

    Ένατη συνεδρίαση ανόδου για τις κινεζικές μετοχές- «Κλειδί» τα ακίνητα

    banks

    Νέα «βουτιά» στη Wall Street- «Βυθίζεται» ο Nasdaq

    banks

    Νέες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- Στην Βρετανία τα «βλέμματα»

    banks

    Διατηρείται το ανοδικό μομέντουμ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Απώλειες στις ασιατικές αγορές, αναμένοντας τις κεντρικές τράπεζες

    banks

    Αρνητικό παραμένει το μομέντουμ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks