19.2 C
Athens
May 10, 2024
Image default
MARKETS

Τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών στη Wall Street- Ρεκόρ πολλών μηνών

Τέταρτη διαδοχική εβδομάδα κερδών στη Wall Street- Ρεκόρ πολλών μηνών

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές ολοκληρώθηκε η… κουτσουρεμένη συνεδρίαση της Black Friday στη Wall Street, καθώς οι συναλλαγές σταμάτησαν νωρίτερα λόγω της ημιαργίας που ακολουθεί ένα 24ωρο μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Με χαμηλό τζίρο, σε μία διαδικαστικού χαρακτήρα συνεδρίαση, η Wall Street «σφράγισε» τα εβδομαδιαία κέρδη της για τέταρτο σερί πενθήμερο.

Σήμερα (24/11) ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 117,12 μονάδων ή 0,33% και έκλεισε στις 35.390,15 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,06% στις 4.559,34 μονάδες, ενώ αντίθετα ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,11% κλείνοντας στις 14.250,85 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones κέρδισε 1,27%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1% και ο Nasdaq πρόσθεσε 0,89%. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη θετική εβδομάδα για τους βασικούς δείκτες. Παράλληλα, είναι το μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι για τον S&P 500 και τον Nasdaq από τον Ιούνιο και για τον Dow Jones από τον Απρίλιο.

Τα κέρδη του αμερικανικού χρηματιστηρίου έρχονται σε συνέχεια της πτώσης των ομολογιακών αποδόσεων σε χαμηλά πολλών μηνών, με την ελπίδα ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται σταθερά και η Federal Reserve θα σταματήσει οριστικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων. Την Τετάρτη (22/11) η απόδοση του 10ετούς ομολόγου «έπεσε» σε επίπεδα που έχουν να παρατηρηθούν από τον Σεπτέμβριο. Σήμερα, το 10ετές ανέβασε «ταχύτητα» κατά 6 μονάδες βάσης στο 4,476%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο δείκτης προκαταβολικών προμηθειών (PMI) της S&P Global έδειξε σταθερή επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ το Νοέμβριο, αλλά η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε για πρώτη φορά σε σχεδόν τρεισήμισι χρόνια, πιθανώς λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve. Ειδικότερα, η S&P Global ανακοίνωσε την Παρασκευή τα αρχικά στοιχεία για τον δείκτη PMI για τους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών, ο οποίος παρέμεινε αμετάβλητος στο 50,7 αυτόν τον μήνα. Ο PMI μεταποίησης μειώθηκε στο 49,4 αυτόν τον μήνα από 50 τον Οκτώβριο ενώ ο PMI υπηρεσιών ανέβηκε στο 50,8 από 50,6 τον προηγούμενο μήνα.

Στην ατζέντα της επόμενης εβδομάδας περιλαμβάνεται η δεύτερη εκτίμηση για το αμερικανικό ΑΕΠ γ’ τριμήνου την Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή ακολουθεί η έκθεση για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE), η οποία θα παρέχει περαιτέρω ενδείξεις για τα επιτόκια της Fed. Τα στοιχεία για τις νέες και τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών, τις τιμές κατοικιών και τις τιμές καταναλωτή αναμένονται επίσης την επόμενη εβδομάδα.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται πλέον ολοένα και περισσότερο στην πιθανή πρώτη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το ρυθμό με τον οποίο ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #PMI #S&P_Global #επιτόκια #ΟΜΟΛΟΓΑ #FEDERAL_RESERVE

Related posts

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Επιστροφή με… απώλειες στην Κίνα

banks

«Πονοκέφαλος» το ανώτατο όριο χρέους για τη Wall Street

banks

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- «Άλμα» ο Nikkei

banks

Morgan Stanley: Προβλέπει sell-off στα αμερικανικά χρηματιστήρια στο εγγύς μέλλον

banks

Συνεχίστηκε η… κατρακύλα στις ασιατικές αγορές μετά τα σχόλια Πάουελ

banks

Δυναμικά ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωαγορές

banks